Een droge zomer kan de grondwaterstand voor zeer lange tijd beïnvloeden. Op bouwwerven wordt nog geregeld aan grondwaterbemaling gedaan, soms wordt het water opnieuw geïnfiltreerd, soms wordt het afgevoerd via een waterloop maar het komt ook nog steeds voor dat het water gewoon de riolering wordt ingepompt. In Halle is er geen specifiek reglement rond grondwaterbemaling zo doende valt men terug op de Vlaamse decreten (VLAREM-wetgeving) met weinig verregaande normen.
Dit voorstel stelt een reglement op voor grondwaterbemaling in Halle. Het vertrekt van het principe om de bemaling te vermijden en als nodig te minimaliseren.
Er wordt ingezet op retourbemaling maar wanneer dit onmogelijk is dient een buffercapaciteit te worden voorzien. Zo kan het water hergebruikt worden. Als ook dit onmogelijk is, en enkel dan, kan geloosd worden in de riolering. Het schepencollege bepaalt het tarief per m³ grondwater dat geloosd wordt.
Reglement grondwaterbemalingen op bouwwerven
Art. 1. Bij de vergunningsaanvraag tot bemaling moet een duidelijke motivatie opgenomen worden, waarom de bemaling noodzakelijk is en hoe ze zal geminimaliseerd worden.
Art. 2. Indien de aanvrager geen retourbemaling aangevraagd dient hij dit te motiveren.
Art. 3. De stad Halle neemt een actieve rol op om de aanvrager te begeleiden in het zoeken naar infiltratieoppervlaktes voor het bemalingswater te retourneren.
Art. 4. Indien retourbemaling onmogelijk is wordt vanaf de start van en gedurende de hele bemalingsperiode een buffercapaciteit voorzien. Het schepencollege bepaalt, met een minimuminhoud van 1 000 liter, in functie van het te verwachten debiet en de duur van de bemalingsperiode de inhoud van de buffercapaciteit. Deze buffercapaciteit heeft een overloop naar een lozingspunt.
Art. 5. Deze buffercapaciteit dient te worden geplaatst op privaat domein, grenzend aan of bereikbaar vanaf de openbare weg, of mits vergunning van het schepencollege op het openbaar domein.
De buffercapaciteit is beschikbaar voor stadsdiensten, hulpverleners en landbouwbedrijven. Een technische oplossing wordt voorzien zodat zij gemakkelijk water kunnen overpompen naar hun tankwagens.
Op de buffercapaciteit is een aftapkraantje geplaatst zodat gratis hergebruik door derden eenvoudig mogelijk wordt.
Wanneer het schepencollege een lange periode van droogte vaststelt, kan het beslissen de buffercapaciteit prioritair beschikbaar te maken voor stadsdiensten, hulpverleners en landbouwbedrijven.
Het schepencollege communiceert op welke plaatsen buffercapaciteit beschikbaar is.
Op de buffercapaciteit staat, in waterbestendig opschrift, aangegeven dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie.
De overloop van de buffercapaciteit gebeurt op een veilige en verantwoorde manier in eerste instantie naar een gracht of waterloop in de omgeving. Met de beheerder van de gracht wordt overlegd om de mogelijkheid van tijdelijk afdammen te onderzoeken zodat het water alsnog terug kan infiltreren.
De overloop van de buffercapaciteit naar de openbare riolering is enkel toegestaan als retourbemaling en buffercapaciteit niet mogelijk zijn. Een debietmeter wordt geïnstalleerd door de aannemer. Het schepencollege bepaalt het tarief per m³ voor het lozen van grondwater in de riolering.
Art. 6. Het lozen van grondwater in de riolering is enkel toegestaan als retourbemaling en buffercapaciteit niet mogelijk zijn. Een debietmeter wordt geïnstalleerd door de aannemer. Het schepencollege bepaalt het tarief per m³ voor het lozen van grondwater in de riolering.