1. Sancta Maria Malheide: Dr. Spitaelslaan
1.1 Stakeholders
Op 29 april 2021 zaten de administratie, bevoegde schepen van mobiliteit, politie (verkeersdienst) en schooldirectie samen (zie verslag in bijlage).
In maart 2021 verdeelde de school onze bevragingen. Ouders en personeel vulden 11 bevragingen in. Leerkrachten vulden samen met de kindjes van de 2e en 3e kleuterklas een bevraging in. De resultaten van deze bevragingen kunnen jullie terugvinden in bijlage.
Kinderen konden aanduiden welke Basiel zij het liefst aan hun school zouden zien. Basiel met het fluohesje en Basiel met de tekstballon zijn de grote favorieten.
1.2 Concrete maatregelen: Ingesloten vinden jullie een planoverzicht van de voorgestelde maatregelen.
Uit de bevraging van de ouders en leerkrachten kwam het voorstel van éénrichtingsverkeer en het weren van vrachtverkeer opnieuw naar voor.
Op basis van het participatietraject nam het schepencollege eind vorig jaar een principiële beslissing met een compromisvoorstel, o.a.: éénrichtingsverkeer in de Dr. Spitaelslaan deel tussen het Maasdal en de Blekerijstraat. Maar dat werd door een grote meerderheid negatief onthaald. We hebben niet alleen vastgesteld dat de bewoners zelf heel verdeeld zijn over welke de beste oplossing is voor de buurt, maar ook dat veel van de gewenste ingrepen in ‘strijd’ zijn met onze belangrijkste beleidsprincipes, zoals bijvoorbeeld het STOP-principe. Volgens dit principe krijgen Stappers (voetgangers), Trappers (fietsers) en het Openbaar vervoer voorrang op Privé-vervoer. We blijven nu zoeken naar maatregelen die de mobiliteit en de veiligheid in de Dr. Spitaelslaan en omliggende straten verbeteren. Maar gezien de geplande rioleringswerken, in de loop van de zomer, en omleidingen is beslist om de aanpassingen pas na die werken toe te passen.
Het invoeren van eenrichtingsverkeer in de Dr. Spitaelslaan zal de verkeersveiligheid op vele vlakken verhogen, maar we zijn ervan overtuigd dat enkele quick wins (die we hieronder zullen toelichten) reeds een positieve impact zullen hebben op de zichtbaarheid en verkeersveiligheid ter hoogte van de schoolzone.
De wegmakeringen van de parkeerhavens worden opgefrist en duidelijker gemaakt. In ons programma van wegmarkeringen staat standaard opgenomen om jaarlijks tijdens de zomervakantie alle zebrapaden en andere markeringen binnen de schoolzones van alle schoolomgevingen (zowel basis als secundair onderwijs) op te frissen.
Parkeren wordt toegelaten op volgende huisnummers:
Alle grijze palen met verkeersborden met betreffende parkeren binnen de schoolzone worden vervangen door oranje palen.
Er wordt bijkomend een parkeer- en stilstaanverbod ingesteld in de schoolzone aan de kant van de pare huisnummers.
Stilstaan of parkeren is verboden op een verhoogde inrichting. Op één van de afgeschuinde op- en afrit ontbreken de witte strepen, waardoor men op dit stukje parkeert. Vermoedelijk werden deze na herstellingswerken niet opnieuw aangebracht.
We stellen voor om deze strepen opnieuw aan te brengen zodat de verhoogde inrichting opnieuw voldoet aan de technische voorschrift zoals omschreven in het KB 9 OKTOBER 1998.
School geeft aan dat er weinig opties zijn voor kiss en ride zones. Zij geven aan dat de parkeerdruk voor de bewoners hier hoog is en willen voor de buurtbewoners geen parkeerproblemen veroorzaken. In principe parkeren ouders waar ze kunnen (in de straat zelf of een omliggende straat) en komen ze dan te voet.
Er is weinig ruimte voor een kiss en ride. Ouders die met de fiets komen kunnen dit nu al ter hoogte van het voetpad van de schoolpoort.
1.3 Attentieverhogende elementen: Voor de aankoop van signalisatie, straatmeubilair en wegmarkeringen heeft de stad een raamovereenkomst met Creat/Farys. Samen met de huisleveranciers werd er een voor de stad gepersonaliseerd voorstel uitgewerkt met 3D Basiel, afzethekken, markeringen… (allen in onze stadkleuren). Met deze elementen zullen we enerzijds de zichtbaarheid van de schoolzone verhogen, anderzijds uniformiseren we alle schoolzones.
Ter hoogte van de schoolpoort wordt er een 3D Basiel (Basiel met het fluohesje) voorzien.
Aan weerszijden van het zebrapad worden afzethekken geplaatst. Dit komt neer op een totaal van 20 stuks.
Het begin van de schoolzone wordt gesignaleerd door verkeersborden A23 en F4a (begin zone 30). Het einde van de schoolzone wordt gesignaleerd door verkeersbord F4b (einde zone 30).
Voorstel is om aan het begin van de schoolzone een opvallende grondmarkering aan te brengen in onze stadskleuren. Voor deze schoolzone is dit op 2 toegangswegen. Alsook wordt er na elke markering van de schoolzone een markering “30” aangebracht dat de snelheidsbeperking extra aangeeft.
Voorstel is om een bijkomend zebrapad te voorzien ter hoogte van de schoolpoort. School is al enige tijd vragende partij en is ervan overtuigd dat een zebrapad (in combinatie met de attentie verhogende elementen) zal bijdragen aan de verkeersveiligheid en zichtbaarheid van de school. Afmetingen zijn 0,50m x 3,00m over de hele lengte van de rijbaan.
2. Vrije basisschool Don Bosco Halle: Lenniksesteenweg
2.1 Stakeholders:
Op 11 maart 2021 zaten de administratie, bevoegde schepen van mobiliteit, politie (verkeersdienst) en schooldirectie samen (zie verslag in bijlage).
In maart 2021 verdeelde de school onze bevragingen. Ouders en personeel vulden 112 bevragingen in. Leerkrachten vulden in hun klassen 102 bevragingen in met de leerlingen. De resultaten van deze bevragingen kunnen jullie terugvinden in bijlage.
Kinderen konden aanduiden welke Basiel zij het liefst aan hun school zouden zien. Basiel met het fluohesje is met 67 stemmen de grote winnaar.
2.2 Concrete maatregelen: Ingesloten vinden jullie een planoverzicht van de voorgestelde maatregelen.
In 2020 werd de onderbroken aslijn in de Lenniksesteenweg heraangebracht. Het veiligheidsaspect is er sindsdien op vooruit gegaan. Overdag wordt er volgens politie niet meer (of toch veel minder) geparkeerd. Hierdoor is de situatie voor de automobilisten veel overzichtelijker geworden en voor de voetgangers en fietsers veel veiliger. Politie merkt op dat er frequent fout geparkeerd wordt in de bocht tegenover de apotheek. Voorstel is om de onderbroken aslijn uit te breiden tot na de bocht (tot en met huisnummer 76). Zo is het voor automobilisten duidelijk dat ze ook in de bocht en ter hoogte van de bushalte niet mogen parkeren. In se is dit één grote kiss en ride zone.
Heraanleg van het fietspad staat opgenomen in het structureel onderhoudsprogramma van 2021. De werken zullen ten vroegste na het bouwverlof aanvatten.
De school gaat op zoek naar opportuniteiten op eigen schoolterrein.
2.3 Attentieverhogende elementen
Ter hoogte van beide toegangen wordt er een 3D Basiel (Basiel met het fluohesje) voorzien.
Aan weerszijden van de zebrapaden worden afzethekken geplaatst om overstekende kinderen te nudgen om het zebrapad te nemen. In totaal gaat het over 22 stuks. Bij toegang 1 gaat het over 7 stuks aan de kant van de school. Bij toegang 2 zijn dit 7 stuks aan de kant van de school. Aan de overzijde kunnen er geen afzethekken geplaatst worden wegens aanwezigheid opritten. Aan de bocht Groeningenstraat met de Lenniksesteenweg en C. Verhavertstraat worden er 8 stuks afzethekken geplaatst t.h.v. de bocht en zebrapaden om voetgangers bijkomend te beschermen.
Het begin van de schoolzone wordt gesignaleerd door verkeersborden A23 en F4a (begin zone 30). Het einde van de schoolzone wordt gesignaleerd door verkeersbord F4b (einde zone 30).
Voorstel is om aan het begin van de schoolzone een opvallende grondmarkering aan te brengen in onze stadskleuren. Voor deze schoolzone is dit op 6 toegangswegen. Alsook wordt er na elke markeringen schoolzone een markering “30” aangebracht dat de snelheidsbeperking extra aangeeft.
In april 2021 werd er in de Lenniksesteenweg ter hoogte van het kruispunt met de Windmolenstraat het eerste 3D zebrapad van Halle aangebracht.
Elk kruispunt van de schoolomgeving beschikt over een veilige oversteekplaats, met uitzondering van het kruispunt in de Groeningenstraat. Voorstel is om hier een zebrapad aan te brengen en het bestaande plantvak te verkleinen zodat hier meer oversteekruimte is voor de voetgangers. Bestaande zebrapaden worden opgefrist.
Snelheidsbeperking 30 km wordt eveneens aangebracht op de grond.
In de Lenniksesteenweg staat er een snelheidsinformatiedisplay (smileybord).
3. GO! Beukenbos: Groenstraat en J. Liekensstraat
3.1 Stakeholders
Op 28 april 2021 zaten de administratie, bevoegde schepen van mobiliteit, politie (verkeersdienst) en schooldirectie samen (zie verslag in bijlage).
Schooldirectie is bevraging vergeten te verspreiden in maart 2021. In samenspraak werd er beslist om de bevraging alsnog te organiseren, maar enkel digitaal en klassikaal zodat de verwerking ervan sneller kan gebeuren. Jammer genoeg werd de bevraging tot op heden (21 mei) niet verspreid. Om de vooruitgang van het dossier niet langer te belasten werd er beslist om verder te gaan zonder de bevraging.
3.2 Concrete maatregelen: Ingesloten vinden jullie een planoverzicht van de voorgestelde maatregelen.
Enkele jaren geleden kreeg de J. Liekensstraat (inclusief het Sum) als eerste op Hals grondgebied het statuut van een schoolstraat. Aan het begin staat een nadar met banner en vaste signalisatie. De eerste maanden na invoering werd de maatregel onvoldoende nageleefd en vroeg dit wat aanpassingsgedrag van de ouders. Maar ondertussen is dit goed ingeburgerd en wordt deze maatregel goed en correct nageleefd. De school is geen vragende partij om de straat af te sluiten met een bareel.
Om de veiligheid van het kruispunt ter hoogte van de school te verhogen wordt er voorgesteld om eenrichtingsverkeer in te voeren in de Begonialaan richting Rozenlaan. Politie is reeds jaren vragende partij en is ervan overtuigd dat dit de verkeersveiligheid enkel ten goede zal komen (ontlasting van het kruispunt).
Mogelijks nadeel is dat de snelheid hier kan toenemen. Invoeren van geschrankt parkeren kan snelheidsremmend hebben. We houden hierbij rekening met de aanwezigheid van garages/opritten. Parkeren wordt toegelaten tussen het kruispunt met de Groenstraat tot oprit huisnummer 5, en vanaf huisnummer 10 tot het kruispunt met de Rozenlaan.
Dankzij het invoeren van éénrichtingsverkeer in de Begonialaan kunnen we het kruispunt hier aanpassen om de verkeersveiligheid van dit kruispunt te verhogen. We stellen voor om het voetpad te verbreden. Hierdoor wordt de Begonialaan smaller
Door het voetpad te verbreden, maken we de bocht smaller en wordt de autogebruiker verplicht om de Begonialaan trager in te rijden. Deze maatregel geeft voetgangers extra ruimte en comfort. De zebrapaden in de Begonialaan en Groenstraat worden verlegd volgens voorliggend voorstel. Het zebrapad in de Begonialaan wordt hierdoor ook minder lang.
De Groenstraat wordt veel door voetgangers gebruikt. Plotseling wordt het voetpad hier veel smaller (80cm). Er werd gekeken om het voetpad te verbreden met klinkers, maar dit bleek technisch niet haalbaar. Voorstel is om te werken met een voorstel dat we gezien hebben in een andere stad (Heist-op-den-Berg) waarbij we het voetpad optisch verbreden doormiddel van een langsliggend zebrapad. Ter hoogte van het langsliggend voetpad wordt er een parkeer- en stilstaanverbod ingesteld.
Deze maatregel gaat ten koste van parkeerplaatsen waar ook sommige leerkrachten hun wagen parkeren. Gezien het feit dat de route veel gebruikt wordt stellen we voor voetgangers lijkt het ons in deze belangrijk om de veiligheid van de actieve weggebruikers te laten primeren.
Sinds de invoering van een schoolstraat wordt parking ’t Octaafke veel gebruikt door ouders. School is geen vragende partij voor het invoeren van een kiss en ride ter hoogte van de school. Ook politie vreest dat een kiss en ride meer problemen dan oplossingen zal bieden. Er onderzocht om in de Oct. de Kerchove d’Exaerdestraat bijkomende parkeerplaatsen te creëren, maar gezien de beperkte ruimte zijn hier geen winsten te maken. Uitwijkstroken moeten behouden blijven om bussen in twee richtingen mogelijk te houden.
Op schooldomein is er een kiss en bike voorzien. School bekijkt om deze duidelijker aan te duiden.
3.3 Attentieverhogende elementen:
Zowel in de Groenstraat als in de J. Liekensstraat wordt er ter hoogte van de schoolpoort een 3D Basiel (Basiel met het fluohesje) geplaatst.
Aan weerszijden van de zebrapaden worden afzethekken geplaatst om overstekende kinderen te nudgen om het zebrapad te nemen. In Groenstraat werd er tussen beide zebrapaden paaltjes aangebracht op het voetpad langs de zijde van de school. Voorstel is om deze paaltjes te vervangen door afzethekken. Gezien de lengte van dit stuk stellen we voor om tussen de hekken steeds 0,50m ruimte te laten. In de Oct. de Kerchove d’Exaerdestraat worden op de verhoogde inrichting aan één zijde van het zebrapad afzethekken voorzien. Dit alles komt neer op een totaal van 42 stuks.
Het begin van de schoolzone wordt gesignaleerd door verkeersborden A23 en F4a (begin zone 30). Het einde van de schoolzone wordt gesignaleerd door verkeersbord F4b (einde zone 30).
Voorstel is om aan het begin van de schoolzone een opvallende grondmarkering aan te brengen in onze stadskleuren.
Voor de schoolzone in de Groenstraat is dit op 4 locaties.
De schoolzone in de J. Liekenstraat staat op heden niet vanop de Oct. de Kerkhove d’Exaerdestraat aangegeven. Voorstel is om de schoolzone in de Oct. de Kerkhove d’Exaerdestraat aan te duiden ter hoogte van huisnummer 92 én ter hoogte van huisnummer 82 (net voor de ingang van parking ’t Octaafke), mede als snelheidsremmende maatregel voor de ouders en kinderen die komende van de parking oversteken richting de J. Liekensstraat. Aan weerzszijden van het zebrapad worden eveneens afzethekken voorzien. Het begin van de schoolzone wordt gesignaleerd door verkeersborden A23 en F4a (begin zone 30). Het einde van de schoolzone wordt gesignaleerd door verkeersbord F4b (einde zone 30).
Alsook wordt er na elke markering “schoolzone” een markering “30” aangebracht dat de snelheidsbeperking extra aangeeft.
Uit de bevragingen en overlegmomenten blijkt er geen nood aan bijkomende of gewijzigde oversteekplaatsen. Bestaande zebrapaden worden opgefrist. In ons programma van wegmarkeringen staat standaard opgenomen om jaarlijks tijdens de zomervakantie alle zebrapaden en andere markeringen binnen de schoolzones van alle schoolomgevingen (zowel basis als secundair onderwijs) op te frissen.
De zebrapaden in de Begonialaan en Groenstraat worden verlegd volgens voorliggend voorstel.
4. Heilig-Hart & College: Halleweg en Panoramalaan
4.1 Stakeholders
Op 4 maart 2021 zaten de administratie, bevoegde schepen van mobiliteit, politie (verkeersdienst) en schooldirectie samen (zie verslag in bijlage).
In maart 2021 verdeelde de school onze bevragingen. Ouders en personeel vulden 59 bevragingen in. Leerkrachten vulden in hun klassen 102 aangepaste bevragingen in met de leerlingen. De resultaten van deze bevragingen kunnen jullie terugvinden in bijlage.
Kinderen konden aanduiden welke Basiel zij het liefst aan hun school zouden zien. Basiel met het fluohesje is met 62 stemmen de grote winnaar.
4.2 Concrete maatregelen: Ingesloten vinden jullie een planoverzicht van de voorgestelde maatregelen.
Het bovenste stuk van de Panoramalaan wordt een eenrichtingsstraat in tegenwijzerzin. Fietsers en bromfietsers klasse A worden in beide richtingen toegelaten.
Het bovenste stuk van de Panoramalaan wordt onder het statuut van schoolstraat vanaf 1 september 2021 elke schooldag afgesloten van 8u15 tot 9u00 en van 15u tot 15u45. De maatregel geldt dus enkel op schooldagen en welbepaalde tijdstippen. Behalve op woensdag, dan loopt deze periode van 8u15 tot 9u00 en van 11u45 tot 12u45. Deze maatregel zal enkel gelden tijdens de schooldagen en niet tijdens vakantiedagen of dagen waarop de school geen leerlingen ontvangt.
De stad levert een nadarhek met bannerhoes aan dat door de school geplaatst en bemand wordt op de hoek van de Panoramalaan met de Panoramalaan. Gelet op het tijdelijk karakter wordt er voorlopig enkel gewerkt met een nadar.
De school staat in voor de communicatie naar de ouders en omwonenden. De stad levert een bewonersbrief aan die door de school zal verspreid worden aan de ouders en bewoners van de Panoramalaan.
Deze maatregel wordt in december 2021 geëvalueerd zodat een definitieve invoering, mits positieve evaluatie, kan gebeuren in januari 2022.
Deze maatregel zal gesignaleerd worden door het plaatsen van volgende signalisatie:
- Nadar te voorzien van een bannerhoes (zie bijlage ontwerp) te plaatsen op volgende plaats: Panoramalaan ter hoogte van kruispunt met de Panoramalaan. Het (ver)plaatsen van de nadars zijn een bevoegdheid van de school.
Fietsers die in de Halleweg naar beneden fietsen dienen voorrang te geven aan verkeer dat uit de Goudvinkenlaan rijdt. De Goudvinkenlaan maakte eveneens deel uit van een busroute. Dit leidt tot gevaarlijke situaties aangezien fietsers hier een hoge snelheid hebben door de dalende beweging. We stellen voor om de Goudvinkenlaan uit de voorrang te halen en hier een STOP te voorzien.
Gezien de leeftijdscategorie is een kiss en ride minder aangewezen. Ouders geven aan dat ze hun kleuter willen begeleiden naar de klas of speelplaats.
We stellen voor om de kiss en ride voor en na de schoolpoort te vervangen door parkeerplaatsen voor kort parkeren (15 minuten) en hier geen kiss en bike te voorzien. Om bewoners buiten de schooluren extra parkeercapaciteit te geven stellen we voor om deze parkeerplaatsen enkel in te voeren tijdens de schooluren.
Kinderen kunnen tussen 7u en 8u15 terecht in de naschoolse opvangdienst. Tussen 15u30 en 15u45 mogen kinderen aan de poorten afgehaald worden. De uren worden hierop afgestemd.
4.3 Attentieverhogende elementen:
Zowel in de Halleweg als in de Panoramalaan wordt er ter hoogte van de schoolpoort een 3D Basiel (Basiel met het fluohesje) voorzien.
Aan weerszijden van de zebrapaden worden afzethekken geplaatst. Dit komt neer op een totaal van 36 stuks.
Het begin van de schoolzone wordt gesignaleerd door verkeersborden A23 en F4a (begin zone 30). Het einde van de schoolzone wordt gesignaleerd door verkeersbord F4b (einde zone 30).
Voorstel is om aan het begin van de schoolzone een opvallende grondmarkering aan te brengen in onze stadskleuren.
Voor de schoolzone van de Panoramalaan is dit op 2 locaties. Huidige schoolzone wordt afgebakend door wettelijke verkeersborden net voorbij de bocht in de Panoramalaan. Voorstel is om de schoolzone vanaf het begin van de Panoramalaan al aan te duiden net na het kruispunt met de Kruisstraat om auto’s al vanaf de Kruisstraat te ontmoedigen om de straat in de rijden.
Voor de schoolzone van de Halleweg is dit op 3 locaties.
Alsook wordt er na elke markering “schoolzone” een markering “30” aangebracht dat de snelheidsbeperking extra aangeeft.
We stellen voor om in de Kruisstraat ter hoogte van de Panoramalaan (dichtst gelegen bij de Nijvelsesteenweg) een bijkomend zebrapad aan te brengen. Dit is een veelgebruikte route die de school gebruikt voor hun rij. Afmetingen zijn 0,50m x 3,00m over de hele lengte van de rijbaan.
In de Halleweg zijn er voldoende zebrapaden aangebracht. Uit de bevraging bleek een nood aan een bijkomende oversteken in de Nijvelsesteenweg. We stellen voor om in de Nijvelsesteenweg ter hoogte van de Kruisstraat twee bijkomend zebrapaden aan te brengen.
In de Halleweg en E. Ysayestraat staan er een snelheidsinformatiedisplays (smileybord).
Tijdens de collegezitting van 20 november 2020 werd het masterplan veilige schoolomgevingen goedgekeurd. Doel is om tegen het einde van deze legislatuur alle schoolomgevingen te uniformiseren en verkeersveiliger te maken. Voor 2021 werden volgende vier scholen geselecteerd:
Alle voorgestelde maatregelen werden uitgewerkt op basis van de opmerkingen en suggesties van verschillende stakeholders, met name: politie, schooldirectie, leerkrachten, ouders van schoolgaande kinderen en leerlingen.
Per school werd er in eerste instantie samengezeten met de schooldirectie en politie om bezorgdheden, suggesties en draagvlak voor mogelijke maatregelen te bespreken. De verslagen hiervan kunnen jullie terugvinden in bijlage.
Per school werd er een participatietraject opgestart waarbij we zowel de ouders, leerkrachten als kinderen hebben bevraagd. Er werden twee bevragingen opgesteld door de stad Halle (1 voor ouders, leerkrachten én 1 voor de kinderen) en deze werden door de school verdeeld. De resultaten werden door de stad verwerkt in een rapport dewelke u in bijlage kan raadplegen.
Subsidie Vlaamse Overheid
Gemeenten en steden kunnen bij de Vlaamse Overheid subsidies aanvragen voor projecten die de verkeersveiligheid van schoolomgevingen verbeteren. Die subsidies zijn gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine infrastructurele maatregelen.
De subsidie bedraagt maximaal 50% van de uitgaven die voor de subsidie in aanmerking komen, met een maximum van 25.000 euro (inclusief btw) per schoolomgeving.
De doorlooptijd tussen indienen subsidiedossier en eventuele goedkeuring door de Vlaamse Overheid is 2 maanden. Deze timing is afhankelijk van de volledigheid en conformiteit van het dossier.
De doorlooptijd van de attentieverhogende elementen ligt tussen de 4 a 8 weken. Indien de bestelling geplaatst wordt na goedkeuring door het college, zal levering vermoedelijk gebeuren in augustus en kan uitvoering in diezelfde maand ingepland worden. De Vlaamse Overheid liet weten dat het de stad vrij staat om al aankopen te doen alvorens het bekomen van de subsidie, maar wanneer er geen goedkeuring volgt valt door de Vlaamse Overheid, valt dit onder financieel risico van de stad (wat bij elk subsidiedossier het geval is). Belangrijk is dat de uitvoering niet van start gaat voor de toekenning van de subsidie.
De raad gaat akkoord om de subsidie "Veilige Schoolomgevingen" in te dienen bij de Vlaamse Overheid en de bestelling van attentieverhogende elementen te plaatsen.
Akkoord om in de Dokter Spitaelslaan de bestaande parkeerhavens weg te stralen en aan te passen volgens de voorgestelde opstelling. Parkeren wordt toegelaten op volgende huisnummers:
Alle grijze palen met verkeersborden met betreffende parkeren binnen de schoolzone worden vervangen door oranje palen.
Er wordt bijkomend een parkeer- en stilstaanverbod ingesteld in de schoolzone aan de kant van de pare huisnummers. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersborden E3 met begin- en eindaanduiding tussen huisnummer 232 en 178.
Akkoord om de strepen op de afgeschuinde op- en afrit van de verhoogde inrichting in de Dokter Spitaelslaan opnieuw aan te brengen zoals de technische voorschriften omschrijven.
Akkoord om een bijkomend zebrapad te voorzien ter hoogte van de schoolpoort in de Dokter Spitaelslaan op de bestaande verhoogde inrichting. Afmetingen zijn 0,50m x 3,00m over de hele lengte van de rijbaan.
Akkoord met het regulariseren en uitbreiden van een onderbroken aslijn in de Lenniksesteenweg, gedeelte tussen de school Don Bosco en huisnummer 76.
Akkoord om een bijkomend zebrapad op het kruispunt van de Groeningenstraat aan te brengen. Afmetingen zijn 0,50m x 3,00m over de hele lengte van de rijbaan. Er worden enkele lokale aanpassingen uitgevoerd aan het plantvak en voetpad om oversteekruimte te vergroten.
Akkoord om éénrichtingsverkeer in te voeren in de Begonialaan richting Rozenlaan. De maatregel wordt gesignaleerd door:
Akkoord om als snelheidsremmende maatregel in de Begonialaan geschrankt parkeren in de voeren. Deze maatregel wordt gesignaleerd door:
Akkoord om het kruispunt Begonialaan met de Groenstraat aan te passen volgens voorliggend voorstel. Het bestaande voetpad wordt verbreed en de zebrapaden in de Begonialaan en Groenstraat worden verlegd volgens voorliggend voorstel.
Akkoord om langsheen het smalle voetpad in de Groenstraat een langsliggend zebrapad aan te leggen. Ter hoogte van dit langsliggend zebrapad wordt er een parkeer- en stilstaan verbod ingesteld.
Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersborden E3 met begin- en eindaanduiding.
Akkoord om in de Oct. de Kerchove d’Exaerdestraat de schoolzone aan te duiden ter hoogte van huisnummer 92 én ter hoogte van huisnummer 82 (net voor de ingang van parking ’t Octaafke). Het begin van de schoolzone wordt gesignaleerd door verkeersborden A23 en F4a (begin zone 30). Het einde van de schoolzone wordt gesignaleerd door verkeersbord F4b (einde zone 30). Op dezelfde locaties worden opvallende grondmarkeringen aangebracht.
Akkoord om in het bovenste stuk van de Panoramalaan eenrichtingsverkeer in te voeren. Deze maatregel wordt gesignaleerd door:
- Verkeersborden F19 en M5 aan de ingang van de Panoramalaan;
- Verkeersborden C1 en onderbord M3 aan de uitgang van de Panoramalaan.
Akkoord om bij wijze van proef een schoolstraat in te stellen in het bovenste deel van de Panoramalaan (deel tussen Panoramalaan en Panoramalaan).
De uren van de schoolstraat zijn:
- op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tijdens schooldagen: van 8u15 tot 9u00 en van 15u00 tot 15u45;
- op woensdag tijdens schooldagen: 8u15 tot 9u00 en van 11u45 tot 12u45.
Deze maatregel zal gesignaleerd worden door het plaatsen van volgende signalisatie:
- Nadar te voorzien van een bannerhoes (zie bijlage ontwerp) te plaatsen op volgende plaats: Panoramalaan ter hoogte van kruispunt met de Panoramalaan. Het (ver)plaatsen van de nadars zijn een bevoegdheid van de school.
Akkoord om de bestaande voorrang van rechts regeling in Halleweg met de kruispunten E. Ysayestraat, Wielewaallaan en Goudvinkenlaan te behouden. Voor fietsers die een afdalende beweging maken worden er ter hoogte van voorgaande kruispunten verkeersborden B17 (formaat 400mm) geplaatst die de voorrang van rechts regeling bijkomend aanduiden.
Akkoord om de kiss en ride in de Halleweg te vervangen door parkeerplaatsen waar kort parkeren is toegelaten tijdens welbepaalde uren. Deze maatregel wordt gesignaleerd door:
Akkoord om de bestaande schoolzone in de Panoramalaan te verplaatsten naar het kruispunt met de Kruisstraat. Het begin van de schoolzone wordt gesignaleerd door verkeersborden A23 en F4a (begin zone 30). Het einde van de schoolzone wordt gesignaleerd door verkeersbord F4b (einde zone 30). Op dezelfde locaties worden opvallende grondmarkeringen aangebracht.
Akkoord om een extra zebrapad aan te brengen in de Kruisstraat ter hoogte van de Panoramalaan (kruispunt dichtst gelegen bij de Nijvelsesteenweg). Afmetingen zijn 0,50m x 3,00m over de hele lengte van de rijbaan.
Akkoord om twee extra zebrapaden aan te brengen in de Nijvelsesteenweg:
Een afschrift van dit aanvullend politiereglement zal worden overgemaakt aan de bevoegde instanties en zal ter kennis worden gegeven aan de gouverneur en tevens zal worden voorzien in de voorgeschreven bekendmaking.