De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen en principieel akkoord te gaan met:
1. Het eindrapport van de landschapsstudie met bijhorende harde (hernieuwbare energie-infrastructuur) en een zachte visiekaart (groene en blauwe structuurelementen)
2. de Landschapsvisie 2040.
De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen en principieel akkoord te gaan met de 'conceptnota Opgewekt Pajottenland 2022-2025' voor het verder zetten van het project en akkoord te gaan met de financiële bijdrage van de stad ten bedrage van 8.100,- euro per jaar of een totaal van 24.300,- euro over de looptijd van drie jaar van het project.
Strategisch Project Pajottenland 'Opgewekt Pajottenland' - hernieuwbare energie als hefboom voor een klimaatbestendig Pajottenland.
Decreet Lokaal Bestuur
Beslissing college van burgemeester en schepenen van 4 juni 2021.
Het strategisch project ‘Opgewekt Pajottenland’ (‘Hernieuwbare energie als hefboom voor een klimaatneutraal Pajottenland’) werd ingediend op 11 augustus 2017 bij het Departement Omgeving en goedgekeurd op 27 februari 2018. Op 1 september 2018 is het project van start gegaan.
De Provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei vzw, Pajopower vzw en de tien gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Liedekerke en Sint-Pieters-Leeuw onderzoeken de komende drie jaar samen hoe we hernieuwbare energie kunnen inpassen in het Pajotse landschap, waar het goed leven en beleven is en blijft voor inwoners en toeristen. Vertrekkend vanuit het landschap als basis wordt er ingezet op drie pijlers: ruimte voor hernieuwbare energie, kernversterking en klimaatadaptieve open ruimte.
Het Strategisch Project Opgewekt Pajottenland sluit een eerste fase af die de nadruk legde op onderzoek en visievorming.
De werkzaamheden uit 2020 en 2021 resulteren in een afgewerkt eindrapport van de Landschapsstudie met bijhorende harde en zachte visiekaart. Tevens monden de werkzaamheden in een uitgewerkte landschapsvisie 2040. Omtrent deze documenten vond een algemene overlegcommissie plaats op 18 mei 2021.
Daarnaast wordt er reeds werk gemaakt van een meer uitvoerend vervolgtraject van het project voor de periode 2022-2025 aan de hand van een conceptnota 'Opgewekt Pajottenland 2022-2025' opgemaakt door het projectteam.
Deze conceptnota omvat een motivatie waarom het huidige strategisch project moet verder gezet worden, welke partners mee genomen moeten worden, wat zijn de uitgangspunten en doelstellingen van het nieuwe strategisch project, hoe gebeurt de afstemming op de andere lopende processen in het werkingsgebied en tot slot hoe wordt dit gefinancierd.
a) waarom?
Verankering en uitrol van de landschapsvisie 2040
b) Partners
In principe is de optie om met dezelfde partners als in het huidige strategisch project verder te werken. Moeten aangrenzende gemeenten niet mee betrokken worden? Zeker waar inplanting van infrastructuur voor hernieuwbare energievormen aan de rand van het werkingsgebied gelokaliseerd is.
c) uitgangspunten en doelstellingen
De focus blijft behouden op hernieuwbare energie, kernversterking en klimaatadaptieve open ruimte. Drie processen zijn hierbij cruciaal : verzelfstandigen, verankeren en verbinden.
Aan de hand van zogenaamde 'livinglabs' wordt maximaal ingezet op thematische integratie van uitvoerbare ruimtelijke projecten. Er wordt ingezet op 3 livinglabs : energieke dorpen, opgewekt landschap en windlandschap.
d) lopende processen
Opgewekt Pajottenland 2022 - 2025 zal afgestemd worden op de lopende processen zoals het strategisch project Zennevallei, Landschapspark Pajottenland, T.OP Denderland en Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant
e) financieel
Het totale kostenplaatje van het strategisch project wordt geraamd op 514.500 euro waarbij de bijdrage vanuit Vlaanderen onveranderd op 300.000 euro blijft. De bijdrage vanuit de provincie Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap vermindert van 75.000 euro naar 45.000 euro waarbij de kanttekening moet gemaakt worden dat dit voor wat de Provincie Vlaams-Brabant betreft in de lijn ligt van de bijdrages aan andere strategische projecten en dat de provincie Vlaams-Brabant daarnaast nog heel wat studiewerk of concrete projecten subsidieert. De bijdrage gaat dus louter over werkingsmiddelen voor de coördinatie van het project.
Voor Halle bedraagt de bijdrage 8.100,- euro per jaar of een totaal van 24.300,- euro over de looptijd van drie jaar van het project. De bijdrage in het huidige project bedraagt 6.800,- euro per jaar.
Kennisneming en principieel akkoord met het eindrapport Landschapsstudie met bijhorende harde en zachte visiekaart en goedkeuring van de Landschapsvisie 2040.
Principieel akkoord voor deelname aan het uitvoeringstraject 'Opgewekt Pajottenland 2022-2025'.
Principieel akkoord met de conceptnota, inclusief de voorgestelde financiering van de projectcoördinatie, voor een nieuw Strategisch Project Opgewekt Pajottenland 2022 - 2025'.