De dienstverlenende vereniging Cipal ("Cipal dv") is een intergemeentelijk samenwerkingsverband overeenkomstig deel 3, titel 3 van het Decreet Lokaal Bestuur. Cipal dv telt heden 276 vennoten (Vlaamse steden en gemeenten, OCMW’s, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, hulpverleningszones, welzijnsverenigingen en stadsregio's) die van haar diensten gebruikmaken.
Het accent van de dienstverlening ligt op het gezamenlijk aankopen van IT-oplossingen en -diensten, op het verzorgen en beheren van veilige informatiestromen en op het bundelen van krachten om de uitdagingen inzake 'smart cities' aan te pakken.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient de gemeenteraad een mandataris aan te duiden als kandidaat-bestuurder en een mandataris aan te duiden als kandidaat-bestuurder met raadgevende stem. De kandidaat-bestuurder met raadgevende stem is verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen
Deze aanstellingen gelden in principe voor de volledige legislatuur 2025-2030.
- Artikels 41, 432, alinea 3, 434§2 en §4 en 436 v an het Decreet Lokaal Bestuur.
- Collegebeslissing van 7 februari 2025.
Schepen Sven Pletincx wordt door de gemeenteraad voorgedragen als kandidaat-bestuurder van de dienstverlenende vereniging Cipal.
Raadslid Jan Ghysels wordt door de gemeenteraad voorgedragen als kandidaat-bestuurder met raadgevende stem van de dienstverlenende verenging Cipal.