Het sociaal beheer geeft de gemeente het recht om woningen die minimaal twee jaar in het leegstandsregister staan of als ongeschikt/onbewoonbaar zijn geregistreerd, over te nemen voor renovatie en sociale verhuur, mits de eigenaar de woning niet zelf bewoont. Sinds 2020 selecteert Halle jaarlijks panden uit de leegstandsinventaris op basis van ligging, staat en grootte. Eigenaren ontvangen een brief met uitleg en een uitnodiging voor een bezichtiging. Bij gebrek aan reactie volgt een officiële brief en eventueel machtiging om de woning te betreden.
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 16 februari 2024 om de leegstaande en verwaarloosde woning te Broekborre 60 in sociaal beheer te nemen.
De burgemeester verleende op 5 maart 2024 authenticiteit aan de akte tot vestiging van het sociaal beheersrecht overeenkomstig de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 februari 2024.
Vervolgens werd een bestek en raming opgesteld voor de benodigde werken aan Broekborre 60. Het bestek met referentie PIB-2024391-V1 en de raming voor de opdracht "Renovatie - Sociale huurwoning - Broekborre 60", opgesteld door het Project- & Investeringsbureau, werden goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 november 2024.
Na hernieuwde evaluatie blijkt dat de kosten en terugverdientijd voor het sociaal beheer en de renovatie van Broekborre 60 onaanvaardbaar hoog zijn. De renovatiekosten, beheerskosten en jaarlijkse vergoeding aan de eigenaar maken het financieel onhaalbaar voor de stad.
Daarnaast biedt de maatregel onterecht voordeel aan de eigenaar, die tot nu toe geen initiatieven heeft genomen om het pand te ontwikkelen, wat leidt tot inefficiënt gebruik van publieke middelen.
Ondanks belastingverminderingen blijft de terugverdientijd problematisch. Zelfs met een verlenging van de termijn van negen jaar blijft het na een nieuwe evaluatie onmogelijk om de kosten volledig te compenseren, wat de haalbaarheid ondermijnt.
Artikel 5.85 van de Vlaamse Codex Wonen bepaalt dat zolang er geen werkzaamheden worden uitgevoerd, de gemeente een beslissing kan nemen om het sociaal beheersrecht te beëindigen.
Daarom wordt geadviseerd om de procedure van het sociaal beheersrecht van dit pand stop te zetten en het bestek niet te publiceren. De beëindiging van het sociaal beheersrecht wordt in dat geval met een authentieke akte overgeschreven in de registers van hypothecaire openbaarmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van € 750.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Collegebeslissing van 23 juni 2023
Collegebeslissing van 16 februari 2024
Artikel 5.85 Vlaamse Codex Wonen
De gemeenteraad gaat akkoord om de procedure sociaal beheersrecht voor de leegstaande woning te Broekborre 60 stop te zetten.
De gemeenteraad gaat akkoord om het bestek en de raming opgemaakt door het project en investeringsbureau voor de leegstaande woning te Broekborre 60 niet te publiceren.