Terug
Gepubliceerd op 28/11/2024

2024_GR_00213 - Opmaak van een lokaal warmteplan - Finale versie - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 26/11/2024 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, voorzitter; Hedwig Van Rossem; Anke Matthys; Marc Snoeck; Peggy Massien; Christophe Merckx; Johan Servé; Pieter Busselot; Anne Mattot; Mark Demesmaeker; Wim Demuylder; Marc Sluys; Nelly Lanis; Dirk Van Heymbeeck; Brigitte Moyson; Rogier Lindemans; Richard Severijns; Sven Pletincx; André Gorgon; Arno Pirolo; Benjamin Swalens; Bram Vandenbroecke; Eva Demesmaeker; Jeroen Hofmans; Louis Van Dionant; Marijke Ceunen; Pascal Saenen; Yves Demanet; Valerie Hamelryck; Eunice Yahuma; Johan De Smet; Jan De Winne, Algemeen directeur

Afwezig

Marc Picalausa

Verontschuldigd

Kjell Bosmans

Secretaris

Jan De Winne, Algemeen directeur

Voorzitter

Anke Matthys

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00213 - Opmaak van een lokaal warmteplan - Finale versie - Goedkeuring

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, Hedwig Van Rossem, Anke Matthys, Marc Snoeck, Peggy Massien, Christophe Merckx, Johan Servé, Pieter Busselot, Anne Mattot, Mark Demesmaeker, Wim Demuylder, Marc Sluys, Nelly Lanis, Dirk Van Heymbeeck, Brigitte Moyson, Rogier Lindemans, Richard Severijns, Sven Pletincx, André Gorgon, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Jeroen Hofmans, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Johan De Smet, Jan De Winne
Stemmen voor 31
Mark Demesmaeker, Wim Demuylder, Dirk Van Heymbeeck, Nelly Lanis, Rogier Lindemans, Peggy Massien, Anne Mattot, Christophe Merckx, Brigitte Moyson, Pieter Busselot, Johan Servé, Richard Severijns, Marc Sluys, Marc Snoeck, Sven Pletincx, André Gorgon, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Jeroen Hofmans, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Johan De Smet, Bertrand Demiddeleer, Hedwig Van Rossem, Anke Matthys
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00213 - Opmaak van een lokaal warmteplan - Finale versie - Goedkeuring 2024_GR_00213 - Opmaak van een lokaal warmteplan - Finale versie - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en doel

Met de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact engageerden Halle en Beersel zich om een warmteplan op te maken. Een lokaal warmteplan zet de transitie richting koolstofvrij verwarmen uit via een warmtevisie, een warmtezoneringsplan en een concreet actieplan. Er werd hiervoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen stad Halle, de gemeente Beersel en VVSG.

  • Een warmtevisie omvat de langetermijnvisie en -doel voor de lokale duurzame warmtetransitie.
  • Het warmtezoneringsplan schetst een toekomstbeeld van mogelijke warmteoplossingen uitgezet op kaart. 
  • Het warmtebeleidsplan lijst de maatregelen op om de warmtetransitie te realiseren en verduidelijkt wie wat doet en wanneer.

Afgelopen jaar is er intensief gewerkt aan de opmaak van het warmteplan in samenwerking met studiebureau Antea. Er werd een multidisciplinaire projectgroep (intern) en een stakeholdersgroep (extern: VVSG, Warmtenetwerk Vlaanderen, Fluvius, Provincie Vlaams-Brabant, Woonpunt Zennevallei, Klimaatpunt, Aquafin) samengesteld om tot een gedragen visie te komen. 

Het proces verliep in volgende fasen: 

  1. Verkennen: opmaak plan van aanpak, stakeholdersanalyse, inventarisatie informatie.
  2. Analyseren en opstellen warmtevisie: via een co-creatiesessie met de stakeholders criteria (sociaal, economisch, technisch) formuleren die bepalend zijn of de warmteoplossing idealieter collectief of individueel moet zijn. 
  3. Afwegen en keuzes maken, warmtezonering: conceptversie warmtezonering via co-creatiesessie.
  4. Roadmap warmtebeleid: conceptversie warmteplan via co-creatiesessie.

In bijlage kan het finale warmteplan worden teruggevonden.
Antea zal de toelichting verzorgen tijdens de commissie stadsontwikkeling. 

Advies en motivering

Warmteplan = DYNAMISCH

Het warmteplan is een dynamisch document dat in de toekomst verder vorm zal krijgen en zijn concrete invulling zal krijgen via de opmaak van wijkuitvoeringsplannen.

  1. Het warmteplan bestaat uit een warmtezonering die per statistische sector een mogelijke warmteoplossing voorstelt. Deze statistische sectoren zijn afgebakende gebieden waarop heel wat data gekend is. Het zijn echter geen homogene zones, waardoor voor niet elke woning binnen de zone steeds de vooropgestelde technologie haalbaar zal zijn. Technische warmteoplossingen worden dus nooit strikt uitgesloten. Er is steeds ruimte voor nuance en meerdere warmteoplossingen per statistische sector zijn nog steeds mogelijk.
  2. De warmtezoneringskaart is geen finaal beeld, maar kan wijzigen op basis van een wijzigende context denk hierbij aan nieuwe projecten die zorgen voor nieuwe koppelkansen of nieuwe technologische ontwikkelingen.
  3. Het warmteplan geeft duidelijk de richting aan waarheen Halle en Beersel willen evolueren. De concrete oplossingen en maatregelen kunnen in de komende jaren worden bijgesteld op basis van ervaring en nieuwe inzichten. De warmtetransitie evolueert namelijk sterk.

Leeswijzer

Hoofdstuk 1 Inleiding: Omschrijft de nood en het doel van het warmteplan. 

Hoofdstuk 2 Wat zijn de opgaven voor Halle en Beersel: Omschrijft een aantal belangrijke parameters zoals de demografie, het gebouwenpark en de (aanwezige) warmtebronnen.

Hoofdstuk 3 Warmtevisie

Hoofdstuk 4 Meetbare doelstellingen

Hoofdstuk 5 Rol van lokaal bestuur

Hoofdstuk 6 Krachtlijnen van de warmtevisie 

Hoofdstuk 7 Warmtezonering: collectief vs. individuele warmtegebieden obv multicriteria-analyse.

Hoofdstuk 8 Warmteoplossingen per type warmtezone: collectief, individueel of projectgebonden. 

Hoofdstuk 9 Living labs als pilootprojecten: de Gemeenveldsite in Beersel en Windmoleken in Halle.

Hoofdstuk 10 Instrumenten: gebiedsgericht, algemeen en overlegstructuren.

Samenvatting belangrijke aspecten

  • De kenmerken van de gemiddelde woning in Halle: ouder patrimonium met grotere nood aan renovatie, woningeigenaar, lage gebouwdichtheid, grote zone met vooral vrijstaande woningen.
  • Er zijn geen hoge temperatuurwarmtebronnen aanwezig op ons grondgebied. Er zijn wel enkele opties voor midden, lage en zeer lage temperatuur warmtebronnen: enerzijds aquathermie uit waterlopen en het rioleringsnet (riothermie), anderzijds uit geothermie. Renoveren zal aldus zeer belangrijk zijn om te kunnen overschakelen naar deze duurzame lage temperatuurwarmtebronnen.
  • Visualisatie visie: 
  • Warmtezonering: De finale warmtezoneringskaart is een combinatie van al de kaarten uit de multicriteria-analyse.
    • De collectieve zones hebben een hogere gebouwdicht, warmtebronnen en/of koppelkansen. Er zijn 3 statistische sectoren in Halle nl. Halle-Centrum, Stroppen en Sint-Rochus-Kern waar collectieve oplossingen de voorkeur geniet. 
    • De individuele zones zijn door hun lagere gebouwdichtheid en gebrek aan koppelkansen eerder geschikt voor de uitrol van individuele warmteoplossingen zoals warmtepompen. Dit omvat het merendeel van het grondgebied van Halle en Beersel.
    • Daarnaast zijn er drie projectgebonden zones op het grondgebied van Halle en Beersel. De projectgebonden zones scoren zowel op collectieve criteria als individuele criteria eerder gemiddeld. De sectoren omvatten dus enkele eigenschappen gelinkt aan collectief verwarmen, maar er zijn echte startkansen nodig om hier ook effectief een project uit te bouwen. Twee projectgebonden zones sluiten aan op de collectieve zones in het centrum van Halle nl. de statistische sectoren Bascuul en De Wip. De projectgebonden zone in Beersel nl. Industriesektor (3) bevindt zich ter hoogte van het bedrijventerrein Laekebeek-Lot.  

Juridische gronden

  • Decreet lokaal bestuur 
  • Gemeenteraad 13/09/2022: goedkeuring klimaatactieplan
  • Gemeenteraad 14/09/2021: principiële beslissing toetreding tot LEKP 1.0

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de finale versie van het lokaal warmteplan goed.