Stad Halle engageerde zich voor LEKP 1.0, 2.0 en 2.1. Werf 2 van het LEKP, "Verrijk je wijk", heeft als doel om duurzame renovaties en hernieuwbare energie te stimuleren. Deze wijkrenovatie kadert binnen werf 2 en actiepunt B4.1.3 "Burgers stimuleren om duurzaam te bouwen via planadvies".
In 2023 werd een eerste wijkrenovatie uitgevoerd. De warmtescans bleken een goede manier te zijn om mensen te sensibilseren ikv renovatie. Er wordt voorgesteld om een tweede wijkrenovatie ism Klimaatpunt uit te voeren.
Dit project kadert zich in het actiepunt B4.1.3 (“Burgers stimuleren om duurzaam te bouwen via planadvies”) en maakt deel uit van het aanbod van Klimaatpunt en past binnen de werking van het Energiehuis Halle-Vilvoorde. In het kader van het lokaal energie- en klimaatpact 2.0, moet er actie ondernomen worden binnen 4 werven. De voorgestelde samenwerkingsovereenkomst kadert binnen werf 2: verrijk je wijk (renovatie, hernieuwbare energie). Met enkel het standaard benovatieadvies, voldoen we niet volledig aan de doelstellingen binnen werf 2. Daarom wordt er voorgesteld om naast het standaard benovatiadvies ook in te zetten op een collectieve aanpak, een wijkrenovatie. (Het standaard benovatieadvies is nog steeds noodzakelijk, voor burgers die niet in de uitgekozen wijk wonen en benovatieadvies nodig hebben.)
Het project heeft als doel een wijkgerichte aanpak op te zetten om inwoners in groepsverband te stimuleren tot - en te begeleiden bij - de energetische renovatie van hun woning. De bedoeling is om de inwoners te informeren, te sensibiliseren en naar een Renovatieadvies (of MijnVerbouwbegeleiding (MVB) vanaf 01/10/2024) toe te leiden opdat de inwoners maximaal ontzorgd worden bij de energetische renovatie van hun woning.
De overeenkomst is van bepaalde duur, start op 1 november 2024 en eindigt op 1 november 2025.
Er zal in eerste instantie in overleg met de stad een wijk uitgekozen worden om het project uit te voeren. Het project moet kaderen binnen de doelstelling van LEKP 2.1 dat stelt dat er minstens 1 thematisch wijkverbeteringscontract moet worden gefaciliteerd waarbinnen een collectieve renovatie zit vervat.
Bij de start van het wijkrenovatietraject worden de mensen geïnformeerd, gesensibiliseerd en persoonlijk uitgenodigd om deel te nemen aan het wijkrenovatietraject. Hiervoor worden een of meerdere (al dan niet digitale) infomoment(en) georganiseerd en zullen de medewerkers van Klimaatpunt gedurende 1 of 2 halve dagen aanwezig zijn met een klimaatmobiel in de wijk.
In de winterperiode worden gevelscans uitgevoerd met een drone en in het voorjaar volgt een tweede infoavond waarbij de inwoners de beelden van hun eigen woning kunnen bekijken en meer informatie kunnen verkrijgen over de energetische toestand van hun woning. Inwoners die het wensen kunnen daarna een MijnVerbouwbegeleiding (MVB) opstarten. Deze tweede infoavond zal voldoen aan de eigenschappen van een “klimaattafel” zoals gedefinieerd in het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0.
Na het traject wordt de MVB verder opgevolgd (als nodig gedurende verschillende maanden/jaren), met hulp bij premie-aanvragen, het nakijken van offertes,… Op deze manier zal er geprobeerd worden om een renovatietraject op maat te maken voor elk huishouden waar de klimaattafel georganiseerd werd.
- Het Decreet Lokaal Bestuur, artikel 2: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied."
- Burgemeestersconvenant 2030
- Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030
- Gemeenteraadsbeslissing 22/11/2022 betreffende de toetreding tot het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0
- Beslissing college van burgemeester en schepenen van 12 mei 2023.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst wijkrenovatie tussen de stad Halle en Klimaatpunt Pajottenland & Zennevallei goed.