In uitvoering van het Koninklijk Besluit betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties van 22 mei 2019 en de wet van 15 mei 2007 betreffende civiele veiligheid heeft de Stad Halle en in het bijzonder de gemeentelijke veiligheidscel een algemeen nood- en interventieplan (ANIP) opgesteld. Elke gemeente of stad in België is verplicht een algemeen nood- en interventieplan (ANIP) op te maken dat het multidisciplinair optreden regelt en de algemene richtlijnen en de nodige informatie bevat om het beheer van een noodsituatie te verzekeren.
Dit Algemeen Nood-en Interventieplan (ANIP) regelt het multidisciplinair optreden bij het beheer van (dreigende) noodsituaties op het grondgebied van de Stad Halle. Het plan bevat de algemene richtlijnen en de nodige informatie om het beheer van elke noodsituatie te verzekeren. Het doel is zo snel mogelijk betrokken personen en diensten te alarmeren, personele en materiële middelen in te zetten en hulpverlening te coördineren.
Een noodtoestand is elke gebeurtenis die schadelijke gevolgen voor het maatschappelijk leven veroorzaakt of veroorzaken kan, zoals een ernstige verstoring van de openbare veiligheid, een ernstige bedreiging ten opzichte van het leven of de gezondheid van personen en/of ten opzichte van belangrijke materiële belangen, en waarbij de coördinatie van de disciplines is vereist om de dreiging weg te nemen of om de schadelijke gevolgen te beperken.
Iedere noodsituatie wordt bestreden door verschillende actoren, de disciplines. Er worden 5 disciplines onderscheiden:
Het ANIP vermeldt een duidelijke omschrijving van de wetgeving, de risico’s, afspraken tussen de verschillende disciplines, wie de verantwoordelijken zijn voor de verschillende disciplines en de organisaties hiervan. Ook de informatiedeling aan de bevolking en via welke kanalen, organisatie van het coördinatiecomité van de burgemeester, ondersteuning en informatiebronnen worden opgenomen.
Dit ANIP werd uitgewerkt binnen de gemeentelijke veiligheidscel. Hierbij zijn de eerder genoemde disciplines betrokken. De redactie wordt opgenomen door de noodplanningscoördinator. De persoonsgegevens zijn uit dit document verwijderd maar zijn gekend bij de leden van de veiligheidscel en raadpleegbaar via ICMS (binnenkort Paragon).
Dit ANIP werd goedgekeurd door de veiligheidscel en de Gouverneur van Vlaams-Brabant. Tot slot moet ook de gemeenteraad dit document goedkeuren.
Het ANIP is een levend document dat regelmatig herbekeken en indien nodig aangepast zal worden.
Het Algemeen Nood- en Interventieplan wordt goedgekeurd.