Het college van burgemeester en schepenen keurde op 20 november 2020 het masterplan veilige schoolomgevingen goed. Het doel is om tegen het einde van deze legislatuur alle schoolomgevingen te uniformiseren en verkeersveiliger te maken. Voor 2023 werden volgende vier scholen geselecteerd:
Per school werd er een participatietraject opgestart waarbij we zowel de ouders, leerkrachten als kinderen hebben bevraagd op basis van twee bevragingen (1 voor ouders en leerkrachten én 1 voor de kinderen). De stad stelde de bevragingen op en de school verdeelde ze. Twee scholen hebben de bevraging ingevuld, De Winde en Heilig-Hart & College Kleutersbaan.
Subsidie Vlaamse Overheid
Gemeenten en steden kunnen bij de Vlaamse Overheid subsidies aanvragen voor projecten die de verkeersveiligheid van schoolomgevingen verbeteren. Die subsidies zijn gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine infrastructurele maatregelen.
De subsidie bedraagt maximaal 50% van de uitgaven die voor de subsidie in aanmerking komen, met een maximum van 25.000 euro (inclusief btw) per schoolomgeving.
Alle voorgestelde maatregelen werden uitgewerkt op basis van de opmerkingen en suggesties van verschillende stakeholders, met name de schooldirectie, leerkrachten, politie, het mobiliteitsplatform, de ouders van schoolgaande kinderen en de leerlingen.
1. De Winde: Albertstraat/Halleweg
1.1 Concrete maatregelen:
Vanaf het kruispunt met de Goudvinkenlaan wordt de Halleweg omgevormd tot een fietsstraat. Momenteel is de bestaande infrastructuur voor fietsers ontoereikend om een veilige route naar de school te bieden vanaf dit kruispunt. Gezien de beschikbare ruimte is het aanbevolen om de Halleweg als fietsstraat in te richten. Dit betekent dat de straat primair bedoeld zal zijn voor fietsers, waarbij gemotoriseerd verkeer te gast is. Door deze aanpassing streven we naar een verbeterde en veiligere fietsroute naar de school.
Om vanaf zowel de Nijvelsesteenweg als de Sint-Rochusstraat een veiligere en comfortabelere toegang voor fietsers tot de school te realiseren, wordt een fietspad aangelegd vanaf Nijvelsesteenweg huisnummer 8, over de parking tussen de Nijvelsesteenweg en Halleweg tot de Halleweg. Om de scheiding tussen het fietspad en de parking te waarborgen en foutparkeren te voorkomen, wordt een haag langs het fietspad op de parkeerplaats geplant. Het deel van het fietspad dat op de huidige parking loopt, wordt verhard door middel van klinkers.
Zowel op de Halleweg, ter hoogte van de parking van de school De Winde, als op de Nijvelsesteenweg, parallel met het nieuwe fietspad, wordt een nieuw zebrapad aangelegd. De twee bestaande zebrapaden langs beide kanten van de punt van de parking worden verwijderd.
De Shop&Go-plaatsen ter hoogte van Nijvelsesteenweg nummer 8 en 10 worden verplaatst naar de overzijde van de Nijvelsesteenweg om ruimte vrij te maken voor de aanleg van het fietspad en het zebrapad.
Op de parking tussen de Halleweg en de Nijvelsesteenweg wordt een fietsenstalling geplaatst, als veilige en handige plek waar buurtbewoners en ouders hun fiets kunnen parkeren.
1.2 Attentieverhogende elementen
Er worden 2 bloembakken geplaatst op de Nijvelsesteenweg vóór de nieuwe verbinding met het fietspad om de zichtbaarheid van fietsers te vergroten bij het oversteken. Deze bloembakken zijn niet hinderlijk voor de bestaande bushalte.
Ter hoogte van Halleweg, rechtover de inrit naar de parking van de school, wordt een boomvak van 1,2m bij 1,5m aangelegd langs de kant van de pare huisnummers, enerzijds ter bescherming van de fietsers die de Halleweg weg oversteken, anderzijds als wegversmalling, wat een snelheidsremmend effect kan hebben en voor een beter gereguleerde verkeersstroom zorgt.
Daarnaast wordt een boomvak geplaatst op de punt van de parking tussen de twee huidige zebrapaden van de Halleweg en de Nijvelsesteenweg om bij te dragen aan het vergroenen van deze schoolomgeving.
Vóór het boomvak ter hoogte van de Halleweg wordt een 3D Basiel (Basiel met een fluohesje) geplaatst die aandacht trekt en mensen attent maakt op het feit dat ze zich in een schoolomgeving bevinden.
Het voetpad langs de school is erg smal zodat er behoefte is aan extra bescherming voor voetgangers. Daarom worden afzethekken geplaatst langs het voetpad, met een lengte van 1,5m en een tussenruimte van ongeveer 3m tussen elk hek . (In totaal 9 afzethekken)
Er wordt een katafootpaal geplaatst tussen het fietspad en de fietsenstalling op de het verharde gedeelte van de parking om te voorkomen we dat er geparkeerd wordt op deze zone.
Het begin van de schoolzone wordt aangeduid door het aanbrengen van opvallende grondmarkering in onze stadskleuren op 3 toegangswegen: Biezeweide, Sint-Rochusstraat en Halleweg.
2. Go! Zilverberk: Pastoor Bernaertstraat/Balthazarstraat
2.1 Concrete maatregelen:
Op dit moment is de Balthazarstraat een schoolstraat die wordt afgesloten bij het einde van de school met nadarhekken bij het kruispunt met de Goudvinkenlaan. Door het plaatsen van een slagboom wordt de situatie duidelijker en verwarring of overtredingen worden voorkomen. Het openen en sluiten van de slagboom valt onder de verantwoordelijkheid van de school. Dit zorgt voor een goed gereguleerde toegang tot de schoolstraat.
De huidige kiss&ride-zones worden niet als dusdanig gebruikt maar dienen als parkeerplaatsen voor de ouders. Daarom wordt de kiss&ride zone verplaatst naar de Pastoor Bernaertsstraat tussen huisnummers 50 en 58. In de huidige zone worden parkeerplaatsen voorzien waar kort parkeren toegelaten is tijdens welbepaalde uren, zodat ouders de kans krijgen even hun wagen te parkeren om dan hun kinderen te voet naar de school te brengen.
Om de veiligheid en zichtbaarheid voor de kinderen te verbeteren, worden er 2 bloembakken geplaatst op strategische locaties. Één bloembak wordt geplaatst bij het zebrapad van de Balthazarstraat, om de rijbaan ter hoogte van het zebrapad te versmallen en het aanrijdingsgevaar van achteruitrijdende wagens te voorkomen. Daarnaast zal nog één bloembak worden geplaatst op de Pastoor Bernaertsstraat ter hoogte van huisnummer 26 om foutief parkeren te voorkomen.
Rekeninghoudend met de nodige draaicirkels van de voertuigen van de hulpdiensten dient er op 2 locaties gewerkt te worden met flexibele palen in plaats van afzethekken.
Om foutparkeren tegen te gaan, wordt een flexibele paal geplaatst op de Pastoor Bernaertsstraat ter hoogte van de inrit van de parking van de school, en een tweede flexibele paal ter hoogte van de schoolpoort op de Baltharzastraat.
2.2 Attentieverhogende elementen
Er worden twee 3D Basiels (Basiel met het fluohesje) voorzien, één ter hoogte van de bloembak links van het zebrapad op de Balthazarstraat en één ter hoogte van de bloembak op de Pastoor Bernaertsstraat.
Om potentiële conflicten tussen verschillende weggebruikers te vermijden, zullen op de Pastoor Bernaertstraat fietsers op de rijbaan blijven en niet langer naar het voetpad geleid worden aan de schoolpoort. Langs de schoolzijde wordt een breed voetpad gecreëerd door het plaatsen van afzethekken op een afstand van 4,5m van de goot langs de zijde van de onpare huisnummers. Hierdoor blijft de rijbaan 4,5m breed (inclusief een fietssuggestiestrook van 1m breed voor fietsers in tegengestelde rijrichting) en het voetpad is dan 4m breed. Om ervoor te zorgen dat bestuurders en overstekende kinderen elkaar goed kunnen zien bij het oversteken, wordt het zebrapad verplaatst. De afzethekken worden aan beide zijden van het zebrapad geplaatst om kinderen te stimuleren het zebrapad te gebruiken. Een deel van het huidige zebrapad moet worden verwijderd om verwarring te voorkomen. Daarnaast worden er ook afzethekken aan de overkant van de school geplaatst om foutparkeerders te ontmoedigen. In totaal zullen er 16 afzethekken worden geplaatst om deze maatregelen te ondersteunen.
Er worden 3 opvallende grondmarkeringen aangebracht in onze stadskleuren, één op de Balthazarstraat en twee op de Pastoor Bernaertstraat.
3. Heilig-Hart & College: Kleutersbaan
3.1 Concrete maatregelen:
De huidige signalisatie is niet conform het collegebesluit van juni 2021. We stellen voor de signalisatie aan te passen volgens het besluit, van 8u00 tot 8u45.
Sinds juni 2021 is de Kleutersbaan definitief een éénrichtingsstraat geworden. Hierdoor is er voldoende ruimte om tussen Nachtegaalstraat en Vinkenlaan
volledig op straat te laten parkeren, en aldus meer ruimte te geven aan de voetgangers in de Kleutersbaan. De woningen in deze straat beschikken over een garage en/of opritten, waardoor de parkeerdruk hier buiten de schooluren relatief laag is.
Hiervoor voeren we een parkeerverbod in langs de zijde van de onpare huisnummers en wordt er een parkeerstrook gemarkeerd op de Kleutersbaan tussen het kruispunt met de Nachtegaalstraat en het kruispunt met de Vinkenlaan langs de zijde van de pare huisnummers. Deze maatregel zal het straatbeeld versmallen wat ook een snelheidsremmend effect zal hebben. De betonnen palen tussen de huidige parkeerstroken en voetpaden zullen in dit deel van de straat verwijderd worden.
De parkeerstrook zal begrensd worden door plantvakken om de straat te vergroenen, aantrekkelijker en duurzamer te maken.
3.2 Attentieverhogende elementen:
Er worden twee 3D Basiels (Basiel met het fluohesje) geplaatst. Één ter hoogte van het kruispunt Nachtegaalstraat/Kleutersbaan en één ter hoogte van het kruispunt Vinkenlaan/Kleutersbaan.
Om de veiligheid van voetgangers te verbeteren, worden afzethekken geplaatst langs het voetpad van de Kleutersbaan, op de bochten van de Sint-Jozeflaan/Nachtegaalstraat en Nachtegaalstraat/Kleutersbaan, en op het kruispunt van de Vinkenlaan/Kleutersbaan. Deze bieden extra bescherming aan voetgangers en voorkomen foutparkeren. In totaal gaat het over 17 stuks.
Aan het begin van de schoolzone worden opvallende grondmarkeringen aangebracht in onze stadskleuren op 3 locaties : twee op de Nachtegaalstraat en één op de Vinkenlaan.
4. Sancta Maria Instituut Lembeek: Gabrielle Petitstraat/Stevens-de Waelplein
4.1 Concrete maatregelen:
Om de veiligheid en zichtbaarheid te verbeteren worden 2 bloembakken geplaatst op de parkeerplaatsen rechts van de toegang van de school op de Gabrielle Petitstraat.
Ter hoogte van Gasthuisstraat huisnummer 10 wordt een plantvak van 1,3m bij 1,3m aangelegd als uitwijkzone voor voetgangers en fietsers die de weg oversteken. Bovendien wordt de rijbaan op die manier smaller wat een snelheidsremmend effect kan hebben en de verkeersstroom beter reguleert. De breedte van de rijbaan is dan nog 7m.
Op dit moment is de Gabrielle Petitstraat een schoolstraat die wordt afgesloten met nadarhekken. We stellen voor om de nadarhekken te vervangen door slagbomen. Het openen en sluiten van de slagboom valt onder de verantwoordelijkheid van de school. Dit zorgt voor een goed gereguleerde toegang tot de schoolstraat.
4.2 Attentieverhogende elementen:
Er worden 2 3D Basiel (Basiel met een fluohesje) geplaatst die aandacht trekken en mensen attent maken op het feit dat ze zich in een schoolomgeving bevinden. Één voor het plantvak op de Gasthuisstraat en één op het kruispunt de Lannoystraat/Stokerijstraat.
We stellen voor om 8 afzethekken te plaatsen op de Weerstandsstraat om foutparkeren te voorkomen en eveneens bestuurders attent te maken op het feit dat ze zich in een schoolomgeving bevinden. Deze afzethekken zullen langs beide zijden van de straat worden geplaatst wat resulteert in een vernauwing van de rijbaan naar 4 meter. Door het plaatsen van de afzethekken creëren we niet alleen een visuele barrière tegen foutparkeren, maar benadrukken we ook het belang van verkeersveiligheid en attentie in de schoolomgeving. De 4 nadarhekken op de rijbaan zullen zo geplaatst worden dat ze kunnen worden verwijderd voor evenementen. Op deze manier zal de Weerstandsstraat in twee richtingen kunnen worden opengesteld bij evenementen.
Aan het begin van de schoolzone worden opvallende grondmarkering aangebracht in onze stadskleuren op 2 locaties : één op de de Lannoystraat en één op de Gasthuisstraat.
De raad gaat akkoord om de subsidieaanvraag "Veilige Schoolomgevingen" in te dienen bij de Vlaamse Overheid en de bestelling van attentieverhogende elementen te plaatsen.
Het gedeelte van de Halleweg tussen de Goudvinkenlaan en de Albertstraat wordt een fietsstraat.
Deze maatregel zal gesignaleerd worden door het aanbrengen van een verkeersbord F111 in de Halleweg ter hoogte van het kruispunt met de Leopoldstraat en een verkeersbord F113 in de Halleweg ter hoogte van het kruispunt met de Albertstraat.
Het fietspad in de Nijvelsesteenweg richting Halle centrum wordt gedeeltelijk verlegd. De huidige fietsoversteek wordt verplaatst naar een fietsoversteek ter hoogte van huisnummer 8. Deze oversteek wordt verlengd met een fietspad over de parking tussen de Nijvelsesteenweg en Halleweg tot de Halleweg. Deze oversteek vervangt de bestaande oversteek die opgeheven wordt.
Om de scheiding tussen het fietspad en de parking te waarborgen en foutparkeren te voorkomen wordt er op de huidige parking een haag langs het fietspad geplant. Het zuidoostelijke gedeelte van de parking waarover het fietspad loopt, wordt verhard met klinkers.
Er wordt opnieuw een parkeerplaats voor mindervaliden aangebracht.
Er wordt een zebrapad aangebracht op de Nijvelsesteenweg parallel aan het nieuwe fietspad en op de Halleweg ter hoogte van de parking van de school De Winde.
Afmetingen zijn 0,50m x 3,00m over de hele lengte van de rijbaan.
De maatregel wordt uitgevoerd door het aanbrengen van grondmarkeringen en het plaatsen van verkeersborden F49 in beide richtingen van de zebrapaden.
De bestaande zebrapaden langs beide zijden van de parking tussen de Halleweg en Nijvelsesteenweg worden verwijderd.
De bestaande shop- en go zone ter hoogte van Nijvelsesteenweg huisnummer 8 en 10 wordt verplaatst naar de Nijvelsesteenweg ter hoogte van huisnummer 11.
Deze maatregel zal gesignaleerd worden door het plaatsen van het verkeersbord E9b met onderbord 'max 30 min van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur' met beginaanduiding '12 meter' ter hoogte van Nijvelsesteenweg huisnummer 11.
De markeringen op de grond worden aangepast aan de nieuwe situatie.
Op volgende locaties worden bloembakken geplaatst :
Op volgende locaties worden plant- of boomvakken geplaatst :
Op volgende locaties worden opvallende grondmarkeringen "SCHOOLZONE" aangebracht.
De nadarhekken die gebruikt worden voor de schoolstraat op het kruispunt Goudvinkenlaan/Balthazarstraat en de schoolstraat aan de Gabrielle Petitstraat worden vervangen door slagbomen.
Deze maatregel wordt gesignaleerd door de slagbomen te voorzien van het verkeersbord C3 en onderborden met vermelding "schoolstraat" en "op schooldagen tussen 8u15 en 9u00 en tussen 15u00 en 15u45, en op woensdag tussen 11u45 en 12u45 ".
Het openen en sluiten van de slagboom valt onder de verantwoordelijkheid van de scholen.
De Kiss&Ride-zones voor de schoolpoorten van Zilverberk worden verplaatst na de oprit van Pastoor Bernaertsstraat huisnummer 50 tot huisnummer 58. Op deze parkeerplaatsen wordt kort parkeren toegelaten tijdens welbepaalde uren.
Deze maatregel wordt gesignaleerd door het plaatsen van het verkeersbord E9b met beginaanduiding op een afstand van 20m en onderbord “maximum 15 minuten op schooldagen tussen 8u en 8u30 en tussen 15u00 en 16u00, en op woensdag van 12u tot 12u30" ter hoogte van Pastoor Bernaertsstraat huisnummer 50.
Het zebrapad ter hoogte van de schoolpoorten op de Pastoor Bernaertsstraat wordt 1m naar links verschoven. De twee eerste witte lijnen langs de kant van de school blijven behouden en worden doorgetrokken naar links.
Afmetingen zijn 0,50m x 3,00m over de hele lengte van de rijbaan op uitzondering van de twee eerste witte lijnen waarvan de nieuwe afmetingen 0,50m x 7,5m zullen zijn.
De maatregel wordt gesignaleerd door het plaatsen verkeersborden F49 in beide richtingen van de zebrapaden en het verwijderen van het oorspronkelijke zebrapad.
In de Kleutersbaan wordt er een parkeerverbod ingevoerd langs de kant van de onpare huisnummers tussen huisnummer 1 en 19.
Deze maatregel zal gesignaleerd worden door het plaatsen van verkeersborden E3 met beginaanduiding ter hoogte van huisnummer 19 en ter hoogte van huisnummer 9.
In de Kleutersbaan wordt er via grondmarkeringen een parkeerstrook aangemaakt op de rijbaan langs de kant van de pare huisnummers tussen huisnummer 2 en vijf meter van het kruispunt met de Vinkenlaan.
Deze maatregel zal gesignaleerd worden door het plaatsen van verkeersborden E9b met beginaanduiding ter hoogte van het kruispunt met de Vinkenlaan en in het begin de van de Kleutersbaan langs de kant van de pare huisnummers.
Een afschrift van dit aanvullend politiereglement zal worden overgemaakt aan de bevoegde instanties en zal ter kennis worden gegeven aan de gouverneur en tevens zal worden voorzien in de voorgeschreven bekendmaking.