Het college van burgemeester en schepenen beslist op 8 mei 2020 tot de opmaak van het Gemeentelijk Ruimtelijke Uitvoeringsplan De Bres.
Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan De Bres wordt opgemaakt om het ruimtelijk juridische kader te scheppen ter uitvoering van volgende beleidsbeslissingen:
Om alle doelstellingen mogelijk te maken is er nood aan de aanpassing van het huidige juridisch kader, namelijk de bepalingen van de bestaande bijzondere plannen van aanleg (B.P.A.’s) en het bestaande RUP. Sommige stedenbouwkundige voorschriften zijn achterhaald en ook dienen enkele bestemmingszones aangepast te worden, zoals bijvoorbeeld de intekening van enkele parkeerzones en de zone voor het sportcomplex.
Het RUP ‘De Bres’ zal het B.P.A. ‘Recreatiezone De Bres’ en een klein deel van het B.P.A. ‘De Bres’ en van het RUP ‘Parklaan-Zenne-Vondel’ vervangen.
De opdracht werd begeleid door het studiebureau Omgeving cv tot de fase van het voorontwerp. De samenwerking werd op 8 augustus 2022 stopgezet. Bij beslissing van 4 november 2022 werd het studiebureau D+A nv aangesteld voor het herwerken en verderzetten van het dossier.
A. Doelstellingen:
De doelstellingen die worden vooropgesteld bij de uitwerking van het RUP De Bres zijn volgende:
Daarnaast wordt het voorkeursalternatief van de Open Oproep opgemaakt door TV BEL ARCHITECTEN — CRIT. ARCHITECTEN — TIJD & VLIJT — BE GREISCH — STREAM & RIVER binnen het RUP geïntegreerd. Dit kan in vijf heldere actiepunten gesynthetiseerd worden:
1. Maximaliseren groene en blauwe ruimte
Binnen de perimeter van het plangebied is de meest ideale en ecologisch performante groen/blauwe ruimte gedefinieerd. Deze permeabele stadsruimte zal nieuwe zuurstof en herkenbaarheid geven aan Halle, alsook een schakel vormen binnen het Landschapspark Lembeek- Buizingen. Dankzij een aangepaste rivierlogica (7 meanders) ontstaat er een gul en toegankelijk Zennelandschap.
2. Een publieke architectuur
Het huidige sportcentrum is ‘weggestopt’, zowel onder zijn overmaats dak als in de oksel van een woonweefsel. Dit is een oneigenlijke situatie die veel achterkanten en non-ruimtes creëert. In het voorkeursalternatief is de sportinfrastructuur niet langer een perifere maar een centrale en herkenbare plek in het Haller Zennepark. Het nieuwe sportcentrum vormt een connector tussen het Possozplein en de verlengde Zenne. Deze architectuur wil een publieke landmark zijn, niet gratuit of opvallend, maar een herkennings- en ontmoetingspunt voor allen.
3. Hergebruik hoofdstructuur DE BRES / mobiliteit
De robuuste draagstructuur van DE BRES is interessant voor hergebruik, zij het niet als sportinfrastructuur. Het voorkeursalternatief ziet hier een unieke kans om het mobiliteitsvraagstuk kordaat aan te pakken. Het planvoornemen voorziet om de hoofstructuur van DE BRES om te vormen tot geconcentreerde parkeervoorziening, die eenvoudig kan worden geherprogrammeerd (markten, diensten, gemeenschapsfuncties). Zo wordt ook het verkeer uit het Zennepark gehouden.
4. Inbreidingsproject M. Senciestraat en L. Thibautstraat
In voorliggende visie wordt de voorziene (private) woonuitbreiding aan de M. Senciestraat stedenbouwkundig gesynthetiseerd met het hergebruik van de DE BRES structuur. Zo kan er één sterk stedelijk ensemble ontstaan aan het Zennepark, zonder onnodige achterkanten.
5. Een optimale fasering
De voorgestelde projectonderdelen – water / landschap / architectuur – gaan gepaard met een uitgekiende fasering, zonder timing conflicten. Het wordt belangrijk bevonden dat de huidige sporthal zo lang mogelijk kan blijven functioneren voor de Hallenaren (en geen twee jaar dicht moet tijdens de werken). Er wordt in de planning daarenboven rekening gehouden met parallelle dossiers zoals aanleg Leidepark, Possozplein, Nederhembrug, Parkbrug, Zenne-siphon, knip Leideweg, verwijderen Slingerweg en installatie Sluiscomplex.
B. Proces
Het proces bevat een 5-tal fasen en een definitieve vaststelling. In het document 'procesnota versie definitieve vaststelling' wordt het doorlopen proces weergegeven.
Bij de aanpassing van het RUP na de keuze van de voorkeursvariant werd de procedure hernomen vanaf fase 3.
B1 Proces 1
Deze fase resulteerde in het document 'ontwerpend onderzoek rup De Bres, april 2021' - zie bijlage 3 bij toelichtingsnota_ontwerp_RUP_23027°214_00009_00001_AD_VV_3.
Deze fase resulteerde in een opgemaakte startnota die voorwerp uitmaakte van een publieke consultatie - zie bijlage 'startnota_versie publieke raadpleging'. De publieke consultatie omtrent de start- en procesnota vond plaats van 10 mei tot 8 juli 2021. Dit betrof een uitgebreid participatiemoment met info-panelen op de site De Bres, een specifieke internetpagina www.halle.be/rup-de-bres evenals een webinar die plaats vond op 19 mei 2021. De adviezen en reacties werden gebundeld in het document - zie hiervoor 'bijlage 4 scopingsnota versie december 2022 RUP_23027_214_00009_00001_AD_SP_4'.
De scopingsnota (zie bijlage 'scopingsnota versie februari 2022_20080_TK_005_scopingsnota_versie 2') werd voorgelegd aan de dienst MER die dd.23.03.2022 oordeelde dat het voorliggende plan geen plan-MER noodzaakte.
Omtrent het voorontwerp werd een plenaire vergadering georganiseerd op 9 maart 2022 - zie bijlage 'verslag plenaire vergadering 9 maart 2022 met adviezen'.
B2 Proces 2
Parallel aan de opmaak van het RUP werd een wedstrijd georganiseerd om de nieuwe invulling van de sportinfrastructuur alsmede het Zennepark te concretiseren. Daarbij mocht worden afgeweken van een aantal krachtlijnen van het RUP mits motivatie.
Het college van burgemeester en schepenen gunde op 17 juni 2022 de opdracht aan aan de tijdelijke maatschap BEL ARCHITECTEN BVBA – CRIT./Peter Swinnen – Bureau d'Etudes Greisch nv – Stream And River Consult – BVBA TIJD EN VLIJT
Uit de wedstrijd dienden zich nieuwe opportuniteiten aan voor een toekomstgerichte en duurzame ontwikkeling van het plangebied. Er werd besloten om het RUP bij te sturen om de nieuwe opportuniteiten uit het wedstrijddossier maximaal te kunnen integreren. De filosofie van het beginproces blijft weliswaar bewaard maar de invulling op het terrein wordt bijgestuurd.
De afwijkingen ten opzichte van het ontwerp zoals opgemaakt binnen het hierboven in deel B1 geschetste proces en motiveringen kunnen als volgt worden samengevat:
1. de Zenne zal meer meanderend door het plangebied worden aangelegd;
2. het Zennepark krijgt een gelaagde / getrapte uitstraling;
3. het bouwblok M. Senciestraat-L. Thibautstraat-Brusselsesteenweg wordt vervolledigd waarbij de private ontwikkeling aan de Senciestraat wordt gecombineerd met een gedeeltelijk hergebruik van de structuur van de bestaande bebouwing van De Bres;
4. de hoofdstructuur van De Bres wordt behouden en ingezet als parkeergebouw met mogelijkheid om hier (op termijn) alternatieve programmering te voorzien (buurtwinkel, marktjes, co-working, enz.). Van een ondergrondse parking binnen het plangebied is dus niet langer sprake. Dergelijke ondergrondse parking heeft als belangrijk nadeel dat er moeilijk een (beleefbare) alternatieve invulling kan voorzien worden;
5. grenzend ten zuidoosten van de structuur van De Bres wordt een nieuw volume opgericht waarin nagenoeg alle sportinfrastructuur wordt ondergebracht op drie gestapelde niveaus. Hierbij zal het derde niveau verscheidene buitensportvelden herbergen (op het dak van het op te richten volume);
6. een nieuwe brug voor traag verkeer (stappers en trappers) over de Zenne en het kanaal Charleroi-Brussel zal het op te richten volume voor sportinfrastructuur als wel het Zennepark verbinden met de nieuwe stationsbuurt.
Fase 3bis Scopingsnota
Het aangepast voorontwerp en de aangepaste scopingnota werden door het college van burgemeester en schepenen voorwaardelijk goedgekeurd op 2 december 2023. Het dossier werd bijgestuurd op basis van het collegebesluit.
In het kader van de herneming van het RUP werd het dossier vervolgens opnieuw voorgelegd aan team MER met de vraag of de opmaak van een plan-MER al dan niet noodzakelijk was (adviesvraag 2). Team MER oordeelde op 16 januari 2023 dat er geen plan-MER diende te worden opgemaakt. Het advies is toegevoegd aan de scopingnota en aan de toelichtingsnota.
Fase 4bis voorontwerp RUP
Het aangepast voorontwerp en de aangepaste scopingnota werden door het college van burgemeester en schepenen voorwaardelijk goedgekeurd op 2 december 2023. Het dossier werd bijgestuurd op basis van dit collegebesluit.
De provincie oordeelde bij bericht van 15 december 2022 dat een nieuwe plenaire vergadering voor hen juridisch niet noodzakelijk is aangezien zowel de perimeter van het RUP als de intenties en de doelstellingen gelijk blijven aan de versie waarover de plenaire vergadering werd gehouden.
Fase 5: ontwerp-RUP
De gemeenteraad stelde in zitting van 28 februari 2023 het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan De Bres voorlopig vast.
Daarna werd er een openbaar onderzoek georganiseerd omtrent het ontwerp-RUP De Bres met bijhorende mer screening van 8 maart 2023 tot en met 6 mei 2023. Dit openbaar onderzoek met bekendgemaakt door een aanplakking op het gemeentelijk info-bord, bericht in 4 dagbladen (De Morgen, Het Laatste Nieuws, De Standaard, het Nieuwsblad) die in de gemeente worden verspreid, bericht in het Belgisch Staatsblad en een bericht op de gemeentelijke website.
Het dossier was gedurende de periode voor iedereen ter inzage:
Eventuele opmerkingen of bezwaren konden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek digitaal of analoog worden bezorgd aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO). Dit kan via e-mail op ruimte@halle.be, via afgifte op het gemeentehuis tegen ontvangstbewijs of aangetekend per post aan de GECORO, Oudstrijdersplein 18, 1500 Halle.
Er werd tevens advies gevraagd aan de deputatie en het departement Omgeving omtrent de over de onverenigbaarheid, de strijdigheid en de niet-naleving vermeld in artikel 2.2.23 §2, eerste lid 1° en 2°.
Per brief van 29 maart 2023 werden de eigenaars van de goederen, gelegen binnen de omtrek van de zones waar het voorkooprecht geldt, bij aangetekend schrijven in hun woonplaats op de hoogte gesteld. Overeenkomstig art.2.4.1. dient dit te gebeuren ten laatste op de dag van de inwerkingtreding van het uitvoeringsplan.
Resultaten van het openbaar onderzoek en adviesvraag:
1. Adviezen:
Deputatie Vlaams-Brabant dd.30.03.2023: uw dossier geeft geen aanleiding tot specifieke opmerkingen en wordt gunstig geadviseerd.
Departement omgeving: geen advies
2. Bezwaren
In totaal werden er 7 bezwaarschriften ingediend door binnen de termijn van het openbaar onderzoek:
Advies GECORO:
Overeenkomstig artikel 2.2.21 § 5. van de VCRO dient de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening alle adviezen, opmerkingen en bezwaren te bundelen en coördineren en brengt binnen negentig dagen na het einde van het openbaar onderzoek gemotiveerd advies uit bij de gemeenteraad. Het advies bevat de integrale adviezen van de deputatie en van het departement. Op hetzelfde ogenblik bezorgt de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening het college van burgemeester en schepenen de gebundelde adviezen, opmerkingen en bezwaren
De GECORO behandelde de bezwaren en adviezen in hun zitting van 21 juni 2023 (zie integraal advies in bijlage) en stelde volgende aanpassingen voor:
“De bevestiging van het gemotiveerd globaal masterplan als leidraad is geen beslissing. Door een gunstige beslissing te nemen over een vergunningsaanvraag vormt het daarbij gevoegde masterplan, afhankelijk van de concrete vergunningsbeslissing, in mindere of meerdere mate een element van de materiële motivering. Het is ook in deze zin dat de verwijzing naar het College van Burgemeester en Schepenen, nl. in zijn hoedanigheid van vergunningverlenende overheid, moet worden begrepen, en zonder afbreuk te doen aan de bevoegdheid van andere vergunningverlenende overheid die mogelijk een beslissing dienen te nemen over een aanvraag met een masterplan.”
3. Schrapping van een woord in het stedenbouwkundig voorschrift van art. 8.1. :
“Wanneer later aanvragen gebeuren voor omgevingsvergunningen voor kleine bouwwerken binnen de zone voor gemeenschapsvoorzieningen en gemengde functies met een goedgekeurd globaal masterplan, volstaat een motiverende nota; er hoeft dan geen gemotiveerd globaal masterplan opgemaakt te worden.”
4. Aanduiden van een afstandslijn/bouwlijn voor gebouwen hoger dan 14 m op het grafisch plan. Deze lijn komt overeen met de grenslijn van het BPA de Bres en het BPA Rekreatiezone De Bres.
5. Aanvulling en wijziging van het stedenbouwkundig voorschrift van art. 8.3.1.:
a. Maximale bouwhoogte: nieuwbouw sporthal: 25 m afgewerkt dakrandprofiel, inclusief schermen van openluchtsportvelden.
b. Inplanting gebouwen
6. Aanduiden van parking Scheepswerfkaai en Leide als tijdelijke parking:
7. In de toelichtingsnota opnemen dat het parkeren voor buurtbewoners verder dient bekeken te worden in het globale parkeerbeleid van de stad
8. In het RUP op te nemen dat de nodige maatregelen moeten getroffen worden om eventuele geluidshinder van een parkeergebouw te milderen
Daarnaast geeft de GECORO volgende adviezen:
9. De GECORO nam kennis van het bijkomend onderzoek van MINT dd.09.06.2023. Dit onderzoek maakte geen deel uit van de stukken van het openbaar onderzoek en betreft een (te) beperkt onderzoek. De GECORO heeft grote bezorgdheid omtrent globale mobiliteitsproblematiek. In dit kader adviseert de GECORO een uitgebreide mobiliteitsstudie te maken met betrekking tot de mobiliteit, het parkeren en de verkeersafwikkeling. De GECORO laat hierbij de keuze aan het beleid om dit onderzoek uit te voeren in kader van de huidige RUP-procedure of in het kader van de omgevingsaanvragen voor de effectieve realisering van het project.
10. De GECORO benadrukt dat de gewenste nieuwe parkbrug over Zenne en Kanaal naar Nederhem (parkings Nederhem/NMBS-parking) toe grondig verder onderzocht dient te worden en dat er gestreefd dient te worden naar een effectieve realisatie van deze verbinding
11. In de verdere uitwerking van het project en bij het ontwikkelen van gelijkaardige projecten de op te richten gemeentelijke raad voor lokale economie te betrekken.
----------------------------------
De gemeenteraad dient een standpunt in te nemen naar aanleiding van het advies van de GECORO en wordt gevraagd het aangepaste RUP De Bres definitief vast te stellen.
De GECORO stelde in haar behandeling van bezwaren en adviezen voor het het ontwerp-RUP aan te passen.
Het studiebureau D+A Consult maakte een nota op met de wijzigingen die voortvloeien uit het advies van de GECORO en paste in die zin de documenten horende bij het RUP De Bres aan. De wijzigingen en aanvulling zijn opgesplitst in voorschriften, grafisch plan en toelichtingsnota. Ze zijn hieronder doorlopend genummerd van 1 tot 12 en sluiten niet 1:1 aan op de nummering in het gecoro-advies. Daarnaast wordt in de procesnota een antwoord geformuleerd aangaande de algemene adviezen 9 tot 11 die de GECORO geeft
A. Wijzigingen aan de voorschriften:
De wijzigingen zijn in onderstaande tekst cursief en onderstreept of cursief en doorstreept weergegeven.
1. Schrappen kleinwinkelbedrijf als nevenbestemming bij artikel 8.
De term werd geschrapt op p.25.
2. Toevoeging van een volgende toelichting bij het stedenbouwkundig voorschrift van art. 5:
“De bevestiging van het gemotiveerd globaal masterplan als leidraad is geen beslissing. Door een gunstige beslissing te nemen over een vergunningsaanvraag vormt het daarbij gevoegde masterplan, afhankelijk van de concrete vergunningsbeslissing, in mindere of meerdere mate een element van de materiële motivering. Het is ook in deze zin dat de verwijzing naar het College van Burgemeester en Schepenen, nl. in zijn hoedanigheid van vergunningverlenende overheid, moet worden begrepen, en zonder afbreuk te doen aan de bevoegdheid van andere vergunningverlenende overheid die mogelijk een beslissing dienen te nemen over een aanvraag met een masterplan.”
De tekst werd toegevoegd in de toelichtende bepalingen van artikel 5 op p. 16-17.
3. Schrapping van een woord ‘goedgekeurd’ in het stedenbouwkundig voorschrift van art. 8.1.:
“Wanneer later aanvragen gebeuren voor omgevingsvergunningen voor kleine bouwwerken binnen de zone voor gemeenschapsvoorzieningen en gemengde functies met een goedgekeurd globaal masterplan, volstaat een motiverende nota; er hoeft dan geen gemotiveerd globaal masterplan opgemaakt te worden.”
De term werd geschrapt op p. 24.
4. Aanvulling en wijziging van het stedenbouwkundig voorschrift van art. 8.3.1:
a. Maximale bouwhoogte:
Nieuwbouw sporthal: 25 m afgewerkt dakrandprofiel, inclusief schermen van openluchtsportvelden. (wijziging op p. 25)
b. Inplanting gebouwen
i. Inplanting bebouwing ten opzichte van de zone voor wonen: minimaal 12 m. Hiervan kan uitsluitend afgeweken worden als volgt:…
ii. Inplanting ten opzichte van de grenslijn van het RUP aan de Monseigneur Senciestraat: de op plan aangegeven afstandslijn zoals opgenomen in artikel 12 moet worden nageleefd voor alle bebouwing die een hoogte van 14 meter overschrijdt. (wijziging op p. 26)
iii. Inplanting ten opzichte van de overige bestemmingszones: vrij.
5. Aanduiden van een afstandslijn/bouwlijn voor gebouwen hoger dan 14 m op het grafisch plan. Deze lijn komt overeen met de grenslijn van het BPA de Bres en het BPA Rekreatiezone De Bres.
De lijn werd toegevoegd op het grafisch plan en aangevuld in de voorschriften als apart artikel 12 (aangevuld op p. 35 als nieuw artikel) met volgende tekst:
Artikel 12. Afstandslijn hoogbouw (overdruk)
De afstandslijn hoogbouw legt de uiterste bouwgrens vast ten opzichte van de grens van het RUP aan de kant van de Monseigneur Senciestraat en het Joseph Possozplein voor gebouwen met een bouwhoogte hoger dan 14 m gemeten vanaf het maaiveld (nulpunt ter hoogte van het woonzorgcentrum zoals vastgelegd op het grafisch plan). In de zone tussen deze afstandslijn en de Monseigneur Senciestraat en het Joseph Possozplein mogen geen gebouwen worden ingeplant die in deze zone een bouwhoogte hoger dan 14 m kennen. Buiten deze zone zijn hogere bouwhoogtes toegelaten zoals bepaald in artikel 8 van het RUP.
6. Aanduiden van parking Scheepswerfkaai en Leide als tijdelijke parking:
De aanduiding werd toegevoegd op het grafisch plan en aangevuld in de voorschriften onder artikel 9.3 op p. 30-31 met volgende tekst:
"9.3. Publiek parkeren (overdruk)
Deze zones kunnen ingericht worden als publieke parking met een tijdelijk karakter.
Na het opheffen van de parkeerfuncties zijn de voorschriften van artikel 9.2 integraal van toepassing."
7. In het RUP op te nemen dat de nodige maatregelen moeten getroffen worden om eventuele geluidshinder van een parkeergebouw te milderen.
Dit werd aangevuld binnen artikel 8 op p. 26 met volgende tekst:
Parkeergebouw
Het parkeergebouw dient zo ontworpen te worden dat door het ontwerp en het materiaalgebruik eventuele geluidshinder gemilderd wordt.
B. Wijzigingen aan het grafisch plan
8. Aanduiden van een afstandslijn/bouwlijn voor gebouwen hoger dan 14 m op het grafisch plan. Deze lijn komt overeen met de grenslijn van het BPA de Bres en het BPA Rekreatiezone De Bres.
De lijn werd toegevoegd als apart artikel 12 (zie ook supra voorschriften).
9. Aanduiden van parking Scheepswerfkaai en Leide als tijdelijke parking:
De aanduidingen werd toegevoegd op het grafisch plan (zie ook supra voorschriften).
C. Aanvullingen in de toelichtingsnota
10. In de toelichtingsnota opnemen dat het parkeren voor buurtbewoners verder dient bekeken te worden in het globale parkeerbeleid van de stad.
Volgende passage werd toegevoegd aan de toelichtingsnota op p. 22:
“Bij inrichting van het openbaar domein zal wel ruimte geboden worden aan bewonersparkeren. Daarnaast kan er ook ruimte voor buurtparkeren binnen het nieuwe parkeergebouw gevonden worden. Met welke omvang en onder welke voorwaarden dit parkeeraanbod voorzien zal worden, zal bekeken worden binnen het globale parkeerbeleid van de stad.”
11. De oppervlakte van het RUP werd opgenomen in de toelichtingsnota op p. 35 (onder 5.1 Reikwijdte en detailleringsgraad) en op p. 50 (onder 10. Juridisch-administratieve aspecten). In de tekst werd volgende aangevuld:
“Het RUP De Bres heeft een oppervlakte van ongeveer 79.135 m² (gebaseerd op het GRB (grootschalig referentiebestand) van Geopunt.”
12. De toelichtingsnota werd aangevuld met informatie uit de aanvullende mobiliteitsstudie die door Mint werd opgemaakt (versie 09/06/2023) als volgt (op p. 33):
4.4.4. Aanvullende mobiliteitsstudie- vooronderzoek RUP De Bres
De stad laat een nieuwe mobiliteitsstudie opmaken. In kader van deze studie werd al een vooronderzoek uitgevoerd in verband met RUP De Bres. Daarbij werd een onderzoek uitgevoerd naar het huidig parkeeraanbod (aanbod en bezetting) en het toekomstig parkeeraanbod. Daarbij werden ook de verschuivingen in het parkeeraanbod en de implicaties op de aanrijroutes onderzocht.
De conclusies van deze studie was dat er in de toekomst rekening met een 80% comfortmarge wel voldoende parkeerplaatsen zullen worden aangeboden in en rond de omgeving van RUP De Bres.
Naast het parkeeraanbod werden ook de circulatieroutes en de bereikbaarheid van de verschillende parkings en pleinen onderzocht. Ook de fysieke aanrijroutes voor de marktkramers werden geanalyseerd. Aandachtspunten voor het toegankelijk houden van de pleinen werden meegegeven zodat de stad hier in de toekomst rekening mee kan houden en waar nodig het publiek domein kan herinrichten.
D. Overige aandachtspunten voor het college van burgemeester en schepenen
In de procesnota werd een passage voorzien (zie procesnota p. 22) waarin het college het advies van de Gecoro onderschrijft. Die passage wordt ter informatie en ter goedkeuring hierna weergegeven. Naast het akkoord met de voorgestelde wijzigingen is ook een antwoord geformuleerd op de bijkomende adviespunten van de Gecoro (zie advies gecoro punt 9, 10 en 11):
Het College heeft kennis genomen van het advies van de Gecoro. Het College stelt voor om het advies van de Gecoro in verband met de behandeling van de bezwaarschriften te aanvaarden en het RUP aan te passen zoals voorgesteld door de Gecoro (zie advies Gecoro punt 1 tot en met 8).
Wat de aanvullende adviezen betreft (zie advies Gecoro punt 9 tot en met 11) oordeelt het College dat dit advies kadert in het stedelijk beleid en in het globale mobiliteitsbeleid dat de stad uitzet voor haar grondgebied.
Inzake punt 9 is de stad reeds een nieuw onderzoek gestart om de globale mobiliteitsproblematiek voor de stadskern verder te onderzoeken en het huidige mobiliteitsbeleid van de stad (in en rond de stadskern) verder vorm te geven. Het RUP De Bres kadert binnen dit globale mobiliteitsbeleid doch maakt slechts een klein onderdeel uit van het gehele onderzoek. Het reeds gevoerde onderzoek is dus een voorafname op de totaalstudie. Voor het concrete project van de sporthal zal de stad nagaan of de opmaak van een project-MER en/of een project-mober vereist is. Deze studies zullen zo nodig worden uitgevoerd zodanig dat de mobiliteitseffecten ook op projectniveau grondig zullen zijn onderzocht alvorens een vergunning zal worden afgeleverd.
Inzake punt 10 stelt de stad dat zij zeker voorstander zijn voor de bijkomende brug. De stad onderhandelt hier verder over met de overige partners (NMBS, Infrabel, de Vlaamse Waterweg, VMM).
Inzake punt 11 wordt aangegeven dat de taakstelling van de nog op te richten raad voor lokale economie zal worden vastgelegd waarin bepaald zal worden welke adviesmogelijkheden vereist zijn.
-------------------------------------------------------
Voorgesteld wordt dat de gemeenteraad
1. De toelichtingsnota
De toelichtingsnota bevat volgende bijlagen:
2. Plan register van percelen waarop de regeling van planschade, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan zijn
3. Grafisch plan
4. Stedenbouwkundige voorschriften
VCRO, afdeling 4 gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (art.2.2.18.-2.2.25.)
Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en latere wijzigingen (“planMer-decreet”);
De omzendbrief van 17 december 2007 - LNE/2007 – inzake milieueffectbeoordeling van plannen en programma's.
Het besluit van de Vlaamse regering van 12 oktober 2007 betreffende de milieueffectrapportage over plannen en programma’s en latere wijzigingen (“planMerbesluit”);
Decreet van 24 februari 2017 betreffende de onteigening van algemeen nut
Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 september 1997 houdende de definitieve vaststelling van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, bekrachtigd bij het decreet van 17 december 1997 en latere wijzigingen, wat de bindende bepalingen betreft;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 oktober 2004 houdende de definitieve vaststelling van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant en latere wijzigingen, wat de bindende bepalingen betreft;
Het besluit van 3 september 2009 van de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant houdende de goedkeuring van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Halle.
Het koninklijk besluit van 7 maart 1977 houdende de vaststelling van het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse en latere wijzigingen;
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald de artikelen betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Beslissing college van burgemeester en schepenen van 10 februari 2023
Beslissing college van burgemeester en schepenen van 1 september 2023
Kennisname van de bezwaren en adviezen uitgebracht tijdens het openbaar onderzoek en het advies van de GECORO.
Zich aan te sluiten bij de behandeling van het openbaar onderzoek door de GECORO en akkoord te gaan met de de voorgestelde wijzigingen, aanvullingen en verduidelijkingen die uit dit advies vloeien aan de stedenbouwkundige voorschriften, het grafisch plan, de toelichtingsnota en de procesnota.
Het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan De Bres bestaande uit volgende delen wordt defintief vastgesteld:
1. De toelichtingsnota
De toelichtingsnota bevat volgende bijlagen:
2. Plan register van percelen waarop de regeling van planschade, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan zijn
3. Grafisch plan
4. Stedenbouwkundige voorschriften