Terug
Gepubliceerd op 14/09/2023

2023_GR_00153 - Renovatie Vondel 25 - Subsidieaanvraag Vlaanderen voor lokale besturen die investeren in noodwoningen - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 12/09/2023 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, voorzitter; Marc Snoeck; Peggy Massien; Christophe Merckx; Johan Servé; Pieter Busselot; Anne Mattot; Hedwig Van Rossem; Marc Picalausa; Mark Demesmaeker; Wim Demuylder; Marc Sluys; Nelly Lanis; Dirk Van Heymbeeck; Brigitte Moyson; Rogier Lindemans; Richard Severijns; Sven Pletincx; André Gorgon; Anke Matthys; Arno Pirolo; Benjamin Swalens; Bram Vandenbroecke; Eva Demesmaeker; Jeroen Hofmans; Louis Van Dionant; Marijke Ceunen; Pascal Saenen; Yves Demanet; Valerie Hamelryck; Eunice Yahuma; Johan De Smet; Kjell Bosmans; Jan De Winne, Algemeen directeur

Secretaris

Jan De Winne, Algemeen directeur

Voorzitter

Bertrand Demiddeleer, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00153 - Renovatie Vondel 25 - Subsidieaanvraag Vlaanderen voor lokale besturen die investeren in noodwoningen - Goedkeuring

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, Marc Snoeck, Peggy Massien, Christophe Merckx, Johan Servé, Pieter Busselot, Anne Mattot, Hedwig Van Rossem, Marc Picalausa, Mark Demesmaeker, Wim Demuylder, Marc Sluys, Nelly Lanis, Dirk Van Heymbeeck, Brigitte Moyson, Rogier Lindemans, Richard Severijns, Sven Pletincx, André Gorgon, Anke Matthys, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Jeroen Hofmans, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Johan De Smet, Kjell Bosmans, Jan De Winne
Stemmen voor 33
Mark Demesmaeker, Wim Demuylder, Dirk Van Heymbeeck, Nelly Lanis, Rogier Lindemans, Peggy Massien, Anne Mattot, Christophe Merckx, Brigitte Moyson, Pieter Busselot, Marc Picalausa, Hedwig Van Rossem, Johan Servé, Richard Severijns, Marc Sluys, Marc Snoeck, Sven Pletincx, André Gorgon, Anke Matthys, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Jeroen Hofmans, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Johan De Smet, Kjell Bosmans, Bertrand Demiddeleer
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00153 - Renovatie Vondel 25 - Subsidieaanvraag Vlaanderen voor lokale besturen die investeren in noodwoningen - Goedkeuring 2023_GR_00153 - Renovatie Vondel 25 - Subsidieaanvraag Vlaanderen voor lokale besturen die investeren in noodwoningen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en doel

Na de projectoproep noodwoningen in 2020, 2021 en 2022 lanceert Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele in 2023 een nieuwe projectoproep voor noodwoningen in Vlaanderen. Met deze projectoproep stimuleert Vlaanderen het bouwen, kopen, renoveren en inrichten van (al dan niet verplaatsbare) noodwoningen. Het Vlaamse Gewest neemt 50% van de kosten voor haar rekening, met een maximum van 159.500 euro per gerealiseerde noodwoning. Ook de renovatie en inrichting van bestaande noodwoningen komen in aanmerking voor subsidiëring.

Binnen deze projectoproep wordt een noodwoning gedefinieerd als een woning die op verzoek van de burgemeester te huur of ter beschikking wordt gesteld als een tijdelijke en voorwaardelijke oplossing voor personen die zich in een specifieke problematische woonsituatie bevinden.

Het project dient ingediend te worden via het digitaal aanvraagformulier. Een overzicht van de vragen is opgenomen in bijlage van deze beslissing. Elke ingediend project zal beoordeeld worden op volgende punten:

  1. De behoefte aan noodwoningen op het grondgebied van het lokale bestuur dat het projectvoorstel indient (criterium op 30 punten);   
  2. De (geraamde) kostprijs per noodwoning in het project, rekening houdend met een maximale  subsidieerbare kostprijs van 319.000 euro per noodwoning en met het type van investering (criterium op 25 punten); 
  3. Het vernieuwende karakter van het project, bijvoorbeeld door een flexibele inzetbaarheid van de constructies voor een goede afstemming tussen vraag en aanbod, creatief gebruik van de ruimte of aandacht voor sociale cohesie (criterium op 15 punten); 
  4. De mate van samenwerking en netwerking in het kader van het project met andere actoren (criterium op 15 punten); 
  5. Het bevorderen van de doorstroming naar een duurzame woonoplossing voor de gebruiker van de noodwoning (criterium op 15 punten). 

Voor het subsidiedossier is een beschrijving van de renovatieplannen samen met een overzicht van de geraamde kosten nodig.

Na de renovatie van het aangekochte pand te Sollenbeemd 3 zal stad Halle beschikken over 6 doorgangswoningen en 1 noodwoning. De doorgangswoningen hebben als doel om mensen op te vangen die door bepaalde omstandigheden niet terecht kunnen in een sociale woning of een andere vorm van noodopvang en die een tijdelijke woning nodig hebben om hun leven terug op het juiste spoor te krijgen. De noodwoning van Halle wordt gebruikt voor mensen die slachtoffer zijn van een ramp, zoals een woningbrand of bij wateroverlast in de woning.

De woning te Vondel 25 is reeds eigendom van stad Halle en staat momenteel leeg. De Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding vzw verzocht de stad om de erfpachtovereenkomst voor Vondel 25 vroegtijdig te beëindigen aangezien de vzw haar activiteiten stopzette. De akte tot vroegtijdige beëindiging van de erfpacht in onderling akkoord werd ondertussen ondertekend.

Advies en motivering

Familiaal geweld is in veel gezinnen een harde realiteit. De recente corona- en energiecrisissen maken dat momenteel heel wat gezinnen extra onder druk staan, wat leidt tot nog meer verontrustende situaties. Intrafamiliaal geweld is een veelkoppig monster dat bestaat uit onder meer partnergeweld, oudermishandeling, eergerelateerd geweld, kindermishandeling, ouderen-misbehandeling en siblinggeweld. Naast al het menselijk leed kost dat geweld ons als maatschappij handenvol geld - direct en indirect - aan veiligheidsinterventies, hulp- en zorgverlening, werkverzuim…

Het geweld dat plaatsvindt binnen die gezinnen, is veelal complex én gevaarlijk, want het kent vaak een herhalend en escalerend karakter. Daarom is een (tijdelijke) verhuis van een deel van het gezin in bepaalde gezinnen noodzakelijk om de situatie te de-escaleren. Door de opstart van het centrum intra familiaal geweld zal er nog meer aandacht zijn voor het complexe probleem, waardoor ook de vraag naar opvang zal stijgen.

Het voorbije jaar hebben we een hoog aantal aanvragen kunnen vaststellen naar crisisopvang bij intrafamiliaal geweld:

2018

2019

2020

2021

2022

2023 (tem 31/07)

5

2

6

3

2

8

Op 1/08/2023 staan er nog 5 gezinnen, waar sprake is van intra familiaal geweld, op de wachtlijst van een doorgangswoning. Zij hebben tot op heden geen andere oplossing en hebben de vraag gesteld naar een doorgangswoning.

Het voorgestelde project zal worden ingezet ter ondersteuning van de werking van het centrum intrafamiliaal geweld Halle-Vilvoorde dat in september 2023 zijn deuren opent in Halle. Er is geen aanbod van vluchthuizen in deze regio, en bestaande opvang zal ontoereikend zijn om aan deze verhoogde vraag tegemoet te komen.

Indien het project wordt goedgekeurd zal de begeleiding van de gezinnen worden opgenomen door gespecialiseerde hulpverlening, namelijk het IFG-centrum en CAW. De veiligheidsdiensten zullen op elk moment toegang hebben tot de woning, om te kunnen inspelen op een crisissituatie en te kunnen overgaan tot een onmiddellijke inhuur van het pand. Er zal een overleg gepland worden met de politie om te bekijken welke veiligheidsingrepen nodig zijn om een veilige woning te creëren voor deze doelgroep (parlofoon met camera, camera in gemeenschappelijke inkomhal, rechtstreeks waarschuwingssysteem naar veiligheidsdiensten, ...).

De piste om deze woningen intergemeentelijk te gebruiken zal worden bekeken na de uitvoering van het project (cfr. Samenwerking noodwoningen). Het IFG-Centrum is actief in de politiezone Zennevallei. Door de woningen in te zetten in de volledige zone kan de politie en het IFG centrum hetzelfde aanbod aanbieden aan alle inwoners van de zone.

In het pand te Vondel 25 kan, mits grondige renovatie, 2 kwaliteitsvolle appartementen gecreëerd worden. Het volledige renovatieplan in bijlage.

Als lokaal bestuur kan er beslist worden om de woningen niet enkel kwaliteitsvol te renoveren, maar ook energetisch. Gezien de wens van stad Halle om tegen 2050 alle gemeentelijke gebouwen energieneutraal en zonder CO2 uitstoot te renoveren (SECAP), en te verwarmen zonder fossiele brandstoffen, is er een tweede renovatienota opgesteld waar ingezet wordt op energiebesparing. Als lokaal bestuur hebben we een belangrijke voorbeeldfunctie wat ons eigen gebouwenpark betreft, zowel op vlak van woningkwaliteit en energie. In dit voorstel wordt de volledige woning geïsoleerd, verwarmd met een warmtepomp en worden zonnepanelen geplaatst. Op deze manier wordt de kostprijs voor de nutsvoorzieningen van de gebruikers van de woning ook beperkt. Het volledige renovatieplan van deze energetische renovatie in bijlage.

De volledige subsidieaanvraag in bijlage.

Het college wenst de renovatie uit te voeren zoals voorgelegd in scenario 2, dus met de extra energetische ingrepen.

Juridische gronden

Artikels 78, lid 2, °11 en 84, §1 decreet lokaal bestuur

Projectoproep noodwoningen 

Collegebeslissing van 25 augustus 2023

Adviezen

Financiële dienst Gunstig onder voorwaarden

Noch de investeringsuitgaven en noch de investeringsontvangsten zijn voorzien in het huidige MJP.

De keuze van het college zal moeten opgenomen worden in de besprekingen van de meerjarenplanwijziging. 

Het advies is positief onder voorbehoud van goedkeuring van de meerjarenplanwijziging door de gemeenteraad van december 2023. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met de aanvraag in kader van de projectoproep noodwoningen van Wonen Vlaanderen zoals voorgelegd in scenario 2, dus met de extra energetische ingrepen.