In het kader van de decreten collectief maatwerk en individueel maatwerk (vanaf 1 juli 2023) heeft de VDAB als arbeidsmarktregisseur meerdere bevoegdheden gekregen: indicering, bepalen van maatregelen, bepalen van werkondersteuningspakket en evaluatie van de (doelgroep) medewerker.
Met indicering wordt bedoeld de vaststelling van de behoefte aan werkondersteunende maatregelen door VDAB, wat tot gevolg heeft dat iemand kan erkend worden als persoon met een arbeidsbeperking en op basis hiervan werkondersteunende maatregelen kan krijgen. De groep van personen met een arbeidshandicap bevat 2 deelgroepen:
Een beperkt aantal gespecialiseerde dienstverleners kunnen, in het kader van hun taak als trajectbegeleidingsdienst voor werkzoekenden, gratis en onder de voorwaarden zoals bepaald in deze samenwerkingsovereenkomst, adviezen tot indicering arbeidsbeperking afleveren. De indicering gebeurt door VDAB of een door VDAB aangewezen dienstverlener, de aangewezen dienstverleners brengen enkel een advies van indicering uit aan VDAB.
De organisatie kan de indicering doen voor de klanten in haar portefeuille, maar er worden geen objectieven bepaald en geen contingenten vastgelegd.
Om adviezen tot indicering arbeidsbeperking te kunnen afleveren, moet de organisatie voldoen aan het kwaliteits- en registratiemodel van dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie en dient er een samenwerkingsovereenkomst te worden afgesloten met de VDAB. OCMW Halle beschikt reeds over deze erkenning.
De dienst jobcoaching heeft al enkele jaren ervaring met indicering van hun eigen cliënten. Heel wat leefloongerechtigden vallen onder de doelgroep van individueel en collectief maatwerk. De medewerkers dienden hiervoor in het verleden enkel een opleiding te volgen, er was geen samenwerkingsovereenkomst van toepassing. Deze overeenkomst nu is dus nodig om de bestaande werking verder te zetten, door het nieuwe decreet individueel en collectief maatwerk.
Er kan bij de VDAB steeds een aanvraag worden ingediend om onze cliënten te screenen. We stellen echter vast dat dit meer tijd in beslag neemt, gezien de VDAB de cliënt hiervoor eerst dienen te leren kennen. Vaak ontbreekt er bij de VDAB medewerker ook heel wat informatie over de cliënt, die onze jobcoach wel heeft door vb. een stage, opleiding, ...waardoor er heel wat contact nodig is tussen beiden om tot de invulling van een ICF te kunnen overgaan. We zien dan ook verschillende voordelen om deze inschaling zelf te kunnen indienen, en doen dit ook al enkele jaren. Er kan nog steeds advies worden gevraagd aan de VDAB.
Elke medewerker die zal instaan voor het advies ikv indicering dient 2 opleidingen met succes te volgen:
1) Personen met een arbeidsbeperking
2) Indicering obv ICF
Door personeelswissel op de dienst het afgelopen jaar is er slechts 1 medewerker die deze opleidingen heeft gevolgd, en dus mag indiceren. De nieuwe jobcoaches zullen deze opleidingen enkel kunnen volgen na de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst. Na het succesvol volgen van deze opleidingen zal elke jobcoach binnen de sociale dienst een advies kunnen geven ikv indicering individueel en collectief maatwerk.
Decreet van 29 maart 2019 betreffende het kwaliteits- en registratiemodel van dienstverleners in het beleidsdomein Werk en Sociale Economie
Ministerieel besluit van 3 april 2023 tot vaststelling van sommige lijsten met het oog op bepaalde werk ondersteunende maatregelen ten behoeve van personen met een arbeidsbeperking
Decreet van 14 januari 2022 over maatwerk bij individuele inschakeling
Beslissing vast bureau van 6 oktober 2023
De raad keurt de samenwerkingsovereenkomst goed tussen de stad Halle en de VDAB betreffende adviesbevoegdheid betreffende indicering ikv individueel en collectief maatwerk.