Terug
Gepubliceerd op 03/08/2023

2023_GR_00137 - Herwaarderingsproject trage wegen - Voorstel officieuze naamgeving ter bestelling naambordjes deelgemeente Buizingen - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 27/06/2023 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, voorzitter; Marc Snoeck; Peggy Massien; Christophe Merckx; Johan Servé; Pieter Busselot; Anne Mattot; Hedwig Van Rossem; Marc Picalausa; Mark Demesmaeker; Wim Demuylder; Marc Sluys; Nelly Lanis; Dirk Van Heymbeeck; Brigitte Moyson; Rogier Lindemans; Richard Severijns; Sven Pletincx; André Gorgon; Anke Matthys; Arno Pirolo; Benjamin Swalens; Bram Vandenbroecke; Eva Demesmaeker; Louis Van Dionant; Marijke Ceunen; Pascal Saenen; Yves Demanet; Valerie Hamelryck; Eunice Yahuma; Johan De Smet; Kjell Bosmans; Jan De Winne, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Jeroen Hofmans

Secretaris

Jan De Winne, Algemeen directeur

Voorzitter

Bertrand Demiddeleer, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00137 - Herwaarderingsproject trage wegen - Voorstel officieuze naamgeving ter bestelling naambordjes deelgemeente Buizingen - Goedkeuring

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, Marc Snoeck, Peggy Massien, Christophe Merckx, Johan Servé, Pieter Busselot, Anne Mattot, Hedwig Van Rossem, Marc Picalausa, Mark Demesmaeker, Wim Demuylder, Marc Sluys, Nelly Lanis, Dirk Van Heymbeeck, Brigitte Moyson, Rogier Lindemans, Richard Severijns, Sven Pletincx, André Gorgon, Anke Matthys, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Johan De Smet, Kjell Bosmans, Jan De Winne
Stemmen voor 32
Mark Demesmaeker, Wim Demuylder, Dirk Van Heymbeeck, Nelly Lanis, Rogier Lindemans, Peggy Massien, Anne Mattot, Christophe Merckx, Brigitte Moyson, Pieter Busselot, Marc Picalausa, Hedwig Van Rossem, Johan Servé, Richard Severijns, Marc Sluys, Marc Snoeck, Sven Pletincx, André Gorgon, Anke Matthys, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Johan De Smet, Kjell Bosmans, Bertrand Demiddeleer
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00137 - Herwaarderingsproject trage wegen - Voorstel officieuze naamgeving ter bestelling naambordjes deelgemeente Buizingen - Goedkeuring 2023_GR_00137 - Herwaarderingsproject trage wegen - Voorstel officieuze naamgeving ter bestelling naambordjes deelgemeente Buizingen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en doel

Ingevolge het totaalproject ter herwaardering en bescherming van het fijnmazig netwerk van trage wegen op het grondgebied van Halle werd voorgesteld om de trage wegenkaart van Halle een update te geven naargelang het beheer en het hedendaags gebruik. Een onderdeel van deze update is ook het toekennen van een ‘officieuze’ naamgeving aan deze trage wegen.

Om het project rond de trage wegen in de kijker te stellen en ter aantrekking van recreatieve wandelaars, adviseerde de dienst Domeinbeheer Gemeentewegen om de trage wegen op strategische plaatsen te voorzien van nieuwe naambordjes met eventueel een gepaste benaming van de trage weg.

Het merendeel van de trage wegen in Halle beslaat de authentieke en genummerde voetwegen uit de atlas der buurtwegen van Halle, Lembeek en Buizingen. De reeds bestaande en verouderde bordjes vermelden momenteel enkel de nummering van de voetweg behoudens de atlas der buurtwegen.

Voorbeeld: ‘voetweg A56’ te Lembeek:

De aanduiding  ‘A’ voor het voetwegnummer duidt erop dat het nummer werd overgenomen uit de ‘Atlas’ (der buurtwegen). Het is echter niet meer de bedoeling om dit aan te houden en om de link met de atlas te leggen door aanduiding van de atlasgemeente en de voetweg met bijhorende nummer. In bovenstaand geval zou dit resulteren om onder de benaming de voetweg aan te geven met ‘Lembeek / voetweg nr. 56’.


Als piloot voor dit project werd gekozen om deelgemeente Buizingen te voorzien van nieuwe naambordjes conform hetzelfde typemodel van Trage Wegen vzw.

Zulk typemodel wordt hedendaags ook gebruikt bij andere Vlaamse steden en gemeenten waardoor er een uniform beeld ontstaat ter aanduiding van de trage wegen voor het publiek.

 

Voorbeeld naambord gelokaliseerd te Dilbeek:


Om de link met de historische atlas der buurtwegen en de origine van de trage weg niet verloren te laten gaan wordt voorgesteld om de tekst op de naambordjes op dezelfde manier als op bovenstaand voorbeeld toe te passen:

-rechter bovenhoek: STAD HALLE *

-centraal midden: ‘benaming trage weg’

-rechter benedenhoek: deelgemeente (vb. Buizingen) / voetweg nr. ‘X’

(*eventueel kan nog geopteerd worden om het logo van stad Halle toe te voegen in de rechter bovenhoek)

Voor trage wegen die van oudsher niet opgenomen zijn in de atlassen der buurtwegen en die geen nummering hebben maar wel via officiële rooilijnprocedure werden vastgesteld, wordt het gedeelte ‘voetweg + nr.’ vervangen door ‘trage weg’.

Om een definitief voorstel van naamgeving ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad werden onderstaande instanties/genootschappen aangeschreven om hun voorstellen in te dienen bij de stad:

  • Cultuurraad Halle
  • Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Halle (afk. K.G.O.K.H. of ‘de Kring’)
  • Werkgroep Trage Wegen Zuidwest-Brabant

De K.G.O.K.H. en werkgroep Trage Wegen Zuidwest-Brabant leverden op 04/05/2023 één gezamenlijke lijst op met voorstellen van benamingen.

De voorstellen werden gebaseerd op benamingen in de volksmond, benamingen afgebeeld op historisch kaartmateriaal (o.a. Toponiemen), of gewoon ter duiding van de richting waarin de trage weg uitgaat.

Aan de Cultuurraad werd het voorstel van de twee andere instanties opgeleverd en in zitting van deze laatste raad op 05/06/2023 werd besloten te volgen in hun voorstel.


VOORSTEL BENAMING + AANTAL NAAMBORDEN

Lindegroenpad: voetweg nr. 13 (deel tussen Sum en J. Degelaenstr.) → 2 naamborden

Boterhampad: voetweg nr. 13 (deel tussen Dorekensveld en Kerkhoflaan) → 2 naamborden

Berg van ’t Kint: voetweg nr. 14 (deel verlengde J. Degelaenstr. naar Kluisbos ) → 2 naamborden

Kindersanapad: voetweg nr. 14 (deel tussen Kluisbos en park Kindersana) → 3 naamborden

Goudkasteelpad: voetweg nr. 15 (deel tussen P. Turcksinstr. en E. Derooverlaan) → 2 naamborden

Korenbloemweg: voetweg nr. 15 (deel tussen L. Descampslaan en P. Turcksinstr./ H. Devedeleerstr.) → 2 naamborden

Berg van ’t Sum: voetweg nr. 15 (deel verlengde Sum naar J. Degelaenstr.) → 2 naamborden

Delleputsteeg: voetweg nr. 16 (deel tussen Exaerdestr. en Biezeput richting Delleputstr.) → 2 naamborden

Zennepad: voetweg nr. 16 (deel tussen spoorweg en Porseleinstr.) → 2 naamborden

Zennepad: voetweg nr. 17 (deel tussen voetweg nr. 16 en Vanhamstr.) → 3 naamborden

Eizingenveld: voetweg nr. 18 (deel tussen Alsembergsestwg. en Biezeput) → 2 naamborden

Oud Eizingen: voetweg nr. 19 (deel tussen Pallieterweidestr. En Biezeput) → 2 naamborden

Don Boscopad: voetweg nr. 20 (deel tussen Alsembergsestwg. en grens met Huizingen) → 2 naamborden

Naar ‘t Nachtegaaltje: voetweg nr. 21 (deel tussen Nachtegaalstr. en Bleukenstr. + deel tussen Bleukenstr. en Kerkhoflaan) → 4 naamborden

Zomerbeekpad: voetweg nr. 23 (deel tussen Sanatorialaan en Disbeekweg) → 2 naamborden

Klein ten Blooten: voetweg nr. 25 (deel tussen Nachtegaalstr. en Bleukenstr.) → 2 naamborden

Smeerhout: voetweg nr. 26 (deel tussen Smeerhout en E19) → 2 naamborden

Sint-Pietersbos: voetweg nr. 27 (parallelweg aan E19 door SintpIetersbos) → 2 naamborden

‘t Houwken: voetweg nr. 29 (deel tussen voetweg nr. 30 en Simmebeekweg) → 2 naamborden

Vogelkensgat: voetweg nr. 30 (deel tussen Drasop en voetweg nr. 29) → 3 naamborden

Kleuterspad: voetweg zonder nr. (nieuwe trage weg in verlengde Kleutersbaan) → 2 naamborden

 

Totaal aantal naamborden: = 47

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het voorstel van naamgeving goed te keuren.

Advies en motivering

Advies dienst Domeinbeheer Gemeentewegen:

Het plaatsen van nieuwe naambordjes op strategische locaties heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de trage wegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

De gemeenteraad dient hierbij de basisartikelen uit het decreet houdende de gemeentewegen in acht te nemen waarin bovenstaande stelling eveneens wordt aangehaald.

Deze procedure tot naamgeving behelst niet de officiële procedure conform het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen van 28/01/1977 (en wijzigingen van  01/07/1987, 04/02/1997, 29/11/2002 & 16/07/2021)

Het gaat hier louter om officieuze naamgeving omdat er geen adressen gekoppeld worden aan de benamingen van de trage wegen en omdat deze wegen het statuut hebben van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid over private gronden.

Het besluit van de gemeenteraad dient voor de nodige ruchtbaarheid wel gepubliceerd te worden op de gemeentelijke website en zal afgebeeld worden op het publiekelijk te aanschouwen digitaal scherm van stad Halle dat fungeert als uithangbord.

Juridische gronden

-Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

-Decreet tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977 en de latere wijzigingen

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Het voorstel van naamgeving voor de trage wegen te deelgemeente Buizingen zoals opgeleverd door de werkgroep Trage Wegen Zuidwest-Brabant, de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Halle en Cultuurraad Halle wordt goedgekeurd.

Artikel 2

Dit besluit dient gepubliceerd te worden op de gemeentelijke website van stad Halle en dient uitgehangen te worden via het publiekelijk te aanschouwen digitaal scherm aan het stadhuis.