Terug
Gepubliceerd op 03/08/2023

2023_GR_00135 - Broekborre 98 - aankoop getroffen grondstrook ten openbaar nut - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 27/06/2023 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, voorzitter; Marc Snoeck; Peggy Massien; Christophe Merckx; Johan Servé; Pieter Busselot; Anne Mattot; Hedwig Van Rossem; Marc Picalausa; Mark Demesmaeker; Wim Demuylder; Marc Sluys; Nelly Lanis; Dirk Van Heymbeeck; Brigitte Moyson; Rogier Lindemans; Richard Severijns; Sven Pletincx; André Gorgon; Anke Matthys; Arno Pirolo; Benjamin Swalens; Bram Vandenbroecke; Eva Demesmaeker; Louis Van Dionant; Marijke Ceunen; Pascal Saenen; Yves Demanet; Valerie Hamelryck; Eunice Yahuma; Johan De Smet; Kjell Bosmans; Jan De Winne, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Jeroen Hofmans

Secretaris

Jan De Winne, Algemeen directeur

Voorzitter

Bertrand Demiddeleer, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00135 - Broekborre 98 - aankoop getroffen grondstrook ten openbaar nut - Goedkeuring

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, Marc Snoeck, Peggy Massien, Christophe Merckx, Johan Servé, Pieter Busselot, Anne Mattot, Hedwig Van Rossem, Marc Picalausa, Mark Demesmaeker, Wim Demuylder, Marc Sluys, Nelly Lanis, Dirk Van Heymbeeck, Brigitte Moyson, Rogier Lindemans, Richard Severijns, Sven Pletincx, André Gorgon, Anke Matthys, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Johan De Smet, Kjell Bosmans, Jan De Winne
Stemmen voor 32
Mark Demesmaeker, Wim Demuylder, Dirk Van Heymbeeck, Nelly Lanis, Rogier Lindemans, Peggy Massien, Anne Mattot, Christophe Merckx, Brigitte Moyson, Pieter Busselot, Marc Picalausa, Hedwig Van Rossem, Johan Servé, Richard Severijns, Marc Sluys, Marc Snoeck, Sven Pletincx, André Gorgon, Anke Matthys, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Johan De Smet, Kjell Bosmans, Bertrand Demiddeleer
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00135 - Broekborre 98 - aankoop getroffen grondstrook ten openbaar nut - Goedkeuring 2023_GR_00135 - Broekborre 98 - aankoop getroffen grondstrook ten openbaar nut - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en doel

Naar aanleiding van de werkzaamheden van Fiberklaar in de Broekborre ontving de stad een melding van de eigenaar van de woning gelegen te Broekborre 98. (TOPdesk ref: M2212 0049)

Het voetpadgedeelte voor de woning zou nog steeds private eigendom blijken te zijn en zonder voorafgaande goedkeuring van de eigenaar zou men niet zomaar kunnen overgaan tot het opbreken van de verharding om openbare werken uit te voeren. De eigenaar van de betreffende grondstrook stelt voor om de toestand te regulariseren via formele grondoverdracht opdat de openbare werken kunnen uitgevoerd worden.

De betreffende grondstrook maakt thans deel uit van het perceel ten kadaster gekend onder HALLE, 3e AFD, sectie H, nummer 35T. (perceel-ID: 23413_H_0035_T_000_00).

De landmeter-expert van de stad werd aangesteld om de eigendomssituatie te onderzoeken en om een proces-verbaal van opmeting/splitsing op te stellen.

Een extern studiebureau werd aangesteld om op basis van het opmetingsplan een schattingsverslag op te maken ter bepaling van de venale waarde van het deel van het perceel dat deel lijkt uit te maken van het voetpad en tevens getroffen is door een goedgekeurde rooilijn.

Aan de gemeenteraad wordt het opmetingsplan en het schattingsverslag ter kennisname voorgelegd met de vraag om op basis van deze stukken de overdrachtsprocedure ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad opdat de bestaande toestand geregulariseerd wordt.


Advies en motivering

De eigendomstoestand werd onderzocht door de dienst Domeinbeheer Gemeentewegen.

De grondstrook is opgenomen in het historisch gemeentelijk rooilijnplan ‘Plan de transformation du quartier St. Roch ou du Broeckborre’, goedgekeurd door de gemeenteraad op 16/08/1889 en bekrachtigd bij K.B. van 17/05/1890.

Verder werd het perceel ook opgenomen in de ontworpen rooilijnplannen voor de St. Rochuswijk (def. vastgesteld op 09/03/1933) en de Broekborrewijk (def. vastgesteld op 13/03/1936). Deze laatst genoemde plannen ontbreken echter een uitvoerbare bekrachtiging. Het ontwerp van rooilijnen werd op deze plannen evenwel overgenomen van het plan uit 1889 en legt een rooilijnbreedte van 10,00 meter op voor de gemeenteweg Broekborre (opgenomen als buurtweg nr. 34 in de atlas der buurtwegen van Halle).

Het perceel is eveneens opgenomen in een onteigeningsplan dat door de gemeenteraad werd goedgekeurd in zitting van 27/02/1975. Er werd echter destijds door de Technische Dienst geadviseerd om niet alle ontworpen en geplande innemingen via onteigening uit te voeren maar om de toestand op termijn te laten regulariseren in het kader van het afleveren van bouwvergunningen.

In 2001 diende de huidige eigenaar een eerste aanvraag in tot het verbouwen van de voormalige woning.

Het bouwdossier (BH/2001/114) werd ingetrokken omdat gebleken was dat het goed getroffen was door dit bovengenoemd historisch gemeentelijk rooilijnplan. Voor de eigenaar was dit destijds een nieuw gegeven omdat er bij de aankoop van de oude woning geen melding werd gemaakt over het goedgekeurde rooilijnplan in de stedenbouwkundige inlichtingen.

In overleg met de stad werd destijds voor deze administratieve fout de verzekering aangesproken opdat de minwaarde en de planschade (reeds volledig opgemaakte verbouwingsaanvraag) zou worden gecompenseerd.


Het college leverde in zitting van 21/02/2003 een bouwvergunning (BH/2003/049) af voor het slopen van de oude woning en het bouwen van een nieuwbouw waarbij er rekening werd gehouden met de goedgekeurde rooilijn. De voorgevel van de nieuwbouwwoning werd gelijk ingeplant met de rooilijn opdat de opgelegde rooilijnbreedte van 10,00 m bij K.B. van 17/05/1890, kon worden uitgevoerd.

De stad legde echter geen last op tot grondafstand ingevolge het afleveren van deze bouwvergunning.

De getroffen grondstrook blijkt dus tot op heden nog steeds private eigendom te zijn.

De eigenaar verklaart dat hij op aanraden van de stad het voetpadgedeelte op eigen kosten liet aanleggen omdat de eigendomskwestie nog steeds niet geregulariseerd was. Dit is tevens ook te zien door het gebruikte materiaal bij de aanleg dat afwijkt van deze van de openbare diensten.

Ingevolge de geplande werkzaamheden van Fiberklaar om dit voetpadgedeelte op te breken ter plaatsing van de glasvezelkabel dient de toestand zo snel mogelijk te worden geregulariseerd.


Advies Domeinbeheer Gemeentewegen:

De getroffen grondstrook bedraagt volgens het proces-verbaal van opmeting opgesteld door de landmeter-expert in dienst van stad Halle, een totale oppervlakte van 50,77m² (afgerond op 50,80 m²).

De grondstrook wordt op het opmetingsplan aangeduid in gele kleur als ‘LOT 1’.

Een deel van deze grondstrook bestaat echter uit een asfaltlaag, straatgoot met rioolslikker en enkele inspectieputjes voor de bestaande waterleiding en bedraagt 14,14 m² van de totale oppervlakte. Dit gedeelte maakt al meer dan dertig jaar deel uit van de openbare weg wat eveneens kan aangetoond worden via het onteigeningsplan uit 1975 en foto’s en luchtfoto’s van periodes langer dan dertig jaar geleden.

Art. 13 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 stelt onder §5:

“Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28.

Voor de toepassing van het eerste lid worden onder meer het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting als bezitshandelingen beschouwd.”

Men kan dus stellen dat art. 13 §5 van toepassing is op 14,14 m² van de totale oppervlakte van 50,77 m² zodat er bij eventuele overdracht slechts een vergoeding noodzakelijk is voor het overige, particulier aangelegd voetpad- en plantsoengedeelte met een resterende oppervlakte van 36,63 m². Over dit resterend deel stond tot twintig jaar geleden nog de voormalige woning waarvoor in zitting van 21/02/2003 een sloopvergunning werd afgeleverd.

Het schattingsverslag opgesteld door een onafhankelijk landmeter-expert in de hoedanigheid van studiebureau AXIOS hield rekening met bovenstaande stellingen en resulteert in een venale waarde van 2.565,00 EUR.

Aan de gemeenteraad wordt het advies verleend om op basis van deze gegevens de overdrachtsprocedure op te starten.


Juridische gronden

- Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

- Onteigeningsplan 'Verbeteren van de Broekborre', definitief goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 februari 1975

- Rooilijnplan 'Plan de transformation du Quartier St. Roch. ou du Broeckborre', bekrachtigd bij KB van 17 mei 1890

- Decreet lokaal bestuur 22 december 2017

- Collegebeslissing van 16 juni 2023 

Adviezen

Financiële dienst Gunstig advies

De kredieten voor deze specifieke uitgaven zijn niet voorzien. Er kan echter wel krediet beschikbaar gemaakt worden door een verschuiving van volgende registratiesleutels bij bestuursondersteuning:


AROmschr. ARActieSom van Beschikbaar
22000000Onbebouwde terreinen gemeenschapsgoederen - aanschaffingswaa rdeB3.2.4628.999,99


B3.3.13.650,00


B3.4.4234.999,99


B3.4.6513.999,99


B5.1.410.399,99


B5.2.7-0,01


(leeg)89.499,98
22100000Gebouwen gemeenschapsgoederen - aanschaffingswaarde(leeg)-50.000,00
Eindtotaal

1.431.549,93





Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Het proces-verbaal van splitsing, opgesteld door  landmeter-expert Joren BARBÉ op 11/04/2023, wordt in kennis genomen en goedgekeurd voor verder gevolg.

Artikel 2

Het schattingsverslag, opgesteld door schatter-expert Esther VAN HUYNEGHEM op 08/05/2023 in de hoedanigheid van studiebureau INTOP AXIOS bv (Statiestraat 11-13 1470 TERNAT), wordt in kennis genomen en goedgekeurd voor verder gevolg.

Artikel 3

De gemeenteraad gaat akkoord om de eigendomskwestie te regulariseren en om de geschatte waarde van 2.565,00 EUR, voor te leggen als overnameprijs om de getroffen grondstrook van 50,80 m², thans deel van het perceel ten kadaster gekend onder HALLE, 3e AFD, sectie H, nummer 35T, in te lijven bij het openbaar domein.

Artikel 4

Dit besluit dient ter kennisgeving te worden overgemaakt en de eigenaar(s) van de getroffen grondstrook.