Terug
Gepubliceerd op 03/08/2023

2023_GR_00112 - Pastorie Sint-Veronus Lembeek - Desaffectatie - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 27/06/2023 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, voorzitter; Marc Snoeck; Peggy Massien; Christophe Merckx; Johan Servé; Pieter Busselot; Anne Mattot; Hedwig Van Rossem; Marc Picalausa; Mark Demesmaeker; Wim Demuylder; Marc Sluys; Nelly Lanis; Dirk Van Heymbeeck; Brigitte Moyson; Rogier Lindemans; Richard Severijns; Sven Pletincx; André Gorgon; Anke Matthys; Arno Pirolo; Benjamin Swalens; Bram Vandenbroecke; Eva Demesmaeker; Louis Van Dionant; Marijke Ceunen; Pascal Saenen; Yves Demanet; Valerie Hamelryck; Eunice Yahuma; Johan De Smet; Kjell Bosmans; Jan De Winne, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Jeroen Hofmans

Secretaris

Jan De Winne, Algemeen directeur

Voorzitter

Bertrand Demiddeleer, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00112 - Pastorie Sint-Veronus Lembeek - Desaffectatie - Goedkeuring

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, Marc Snoeck, Peggy Massien, Christophe Merckx, Johan Servé, Pieter Busselot, Anne Mattot, Hedwig Van Rossem, Marc Picalausa, Mark Demesmaeker, Wim Demuylder, Marc Sluys, Nelly Lanis, Dirk Van Heymbeeck, Brigitte Moyson, Rogier Lindemans, Richard Severijns, Sven Pletincx, André Gorgon, Anke Matthys, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Johan De Smet, Kjell Bosmans, Jan De Winne
Stemmen voor 32
Mark Demesmaeker, Wim Demuylder, Dirk Van Heymbeeck, Nelly Lanis, Rogier Lindemans, Peggy Massien, Anne Mattot, Christophe Merckx, Brigitte Moyson, Pieter Busselot, Marc Picalausa, Hedwig Van Rossem, Johan Servé, Richard Severijns, Marc Sluys, Marc Snoeck, Sven Pletincx, André Gorgon, Anke Matthys, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Johan De Smet, Kjell Bosmans, Bertrand Demiddeleer
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00112 - Pastorie Sint-Veronus Lembeek - Desaffectatie - Goedkeuring 2023_GR_00112 - Pastorie Sint-Veronus Lembeek - Desaffectatie - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en doel

In de parochie Sint-Veronus Lembeek is geen residerende pastoor. Er werd gevraagd over te gaan tot desaffectatie  van de pastorie Sint-Veronus Lembeek.
De stad wenst de pastorie blijvend te gebruiken ten dienste van de Lembeekse gemeenschap en zal er het lokaal dienstencentrum in onder brengen.

Advies en motivering

De pastorie is hoofdzakelijk bestemd om woonst te verschaffen aan de opeenvolgende pastoors of kerkbedienaren in de parochie. Daarnaast staat de pastorie ook ter beschikking van de kerkraad om er te vergaderen en het archief van de kerkfabriek te deponeren. De zetel waar de kerkraad bijeenkomt om te beraadslagen is meestal de pastorie. In algemene regel moet vermeden worden dat de zetel van de kerkfabriek elders dan in de pastorie gevestigd wordt: het statuut van de pastorie als vaststaande ambtswoning dient namelijk gevrijwaard te worden. 

Gezien er geen residerende pastoor is, kan de desaffectatie van de pastorie Sint-Veronus Lembeek in overweging genomen worden. De stad wenst de pastorie blijvend te gebruiken ten dienste van de Lembeekse gemeenschap en zal er het lokaal dienstencentrum in onder brengen.

Vanuit zijn functie als verantwoordelijke voor de parochie heeft pastoor en deken De Keersmaecker contact opgenomen met het bisdom dat akkoord gaat om de pastorij van Lembeek te “desaffecteren”. Dat betekent dat het bisdom geen gebruik meer zal maken van de pastorij. Het gebouw wordt in gebruik genomen door de burgerlijke overheid die er eigenaar van is.

Als de gemeente eigenaar is van de pastorij, kan ze zelf beslissen over een bestemmingswijziging. De gemeente kan, als eigenaar, zelf beslissen tot bestemmingswijziging van één van haar gebouwen. Wanneer dat een pastorij betreft, is een advies van het bisdom wel aangewezen.  Als de gemeenteraad beslist een andere woning ter beschikking te stellen, of een woonstvergoeding toe te kennen, dan kan een woning die voorheen dienst deed als pastorie een andere bestemming krijgen. Daarmee wordt de vroegere pastorie (impliciet) gedesaffecteerd. Een bijzondere toestemming is daarvoor niet nodig.

Er is hierop echter één uitzondering, nl. wanneer het om een presbyterium gaat. Een presbyterium is een pastorie van voor de negentiende eeuw, die genationaliseerd werd in de Franse revolutionaire periode, niet vervreemd, en dan in 1802 opnieuw de bestemming van pastorie gekregen heeft. Een dergelijk presbyterium kan slechts een nieuwe bestemming krijgen nadat het werd gedesaffecteerd door de Vlaamse regering, na advies van de bisschoppelijke overheid (art. 275/1 van het eredienstendecreet).

Omdat de kadastrale legger aangeeft dat de huidige pastorij zou zijn opgericht tussen 1875 en 1899 en teneinde na te gaan welke procedure moet gevolgd worden voor de desaffectatie van de pastorij hebben de archivarissen van de stad Halle nagegaan van wanneer het gebouw zou dateren. Indien de pastorij zou zijn gebouwd na de Franse revolutie en het Concordaat wordt de desaffectatie volgens het vademecum pastorieën immers niet beslist door de bisschop, maar wordt er wel een (niet-bindend) advies ingewonnen bij de bisschop.

De archivarissen kwamen tot de vaststelling dat de pastorij ten tijde van het Concordaat zich niet op de huidige locatie bevond maar op de hoek van het huidige kasteeldomein rechtover de Chiro (“Presbytère”). Op de locatie van de huidige pastorij was er aaneengesloten bebouwing dichter aan de straatzijde dan vandaag het geval.  Bijgevolg komen we tot de conclusie op basis van deze plannen en de bijhorende eigenaarsgegevens (van vroeger en nu) dat de gemeente deze pastorij heeft opgericht na het Concordaat en de procedure dient te worden gevolgd waarbij de stad Halle een advies inwint bij de bisschop voorafgaand aan de bestemmingswijziging.

Het Aartsbisdom Mechelen-Brussel stemt in met de desaffectatie van de pastorie Sint-Veronus Lembeek na positief advies van het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen.

Juridische gronden

Concordaat van 26 messidor jaar IX (15 juli 1801).

Wet van 18 germinal jaar X (8 april 1802) betreffende de organisatie van de erediensten (“Articles organiques”).

Keizerlijk decreet van 30 december 1809 op de kerkbesturen.

Vlaams Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

Decreet over het lokaal bestuur.

Beslissing college van burgemeester en schepenen van 25 mei 2023.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de desaffectatie goed van de pastorie Sint-Veronus Lembeek.