Terug
Gepubliceerd op 03/08/2023

2023_GR_00118 - Wegenis 'Manebroek' - Verzoek tot tijdelijke bestemming als gemeenteweg - Kennisneming

Gemeenteraad
di 27/06/2023 - 20:00 Raadzaal
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, voorzitter; Marc Snoeck; Peggy Massien; Christophe Merckx; Johan ServĂ©; Pieter Busselot; Anne Mattot; Hedwig Van Rossem; Marc Picalausa; Mark Demesmaeker; Wim Demuylder; Marc Sluys; Nelly Lanis; Dirk Van Heymbeeck; Brigitte Moyson; Rogier Lindemans; Richard Severijns; Sven Pletincx; AndrĂ© Gorgon; Anke Matthys; Arno Pirolo; Benjamin Swalens; Bram Vandenbroecke; Eva Demesmaeker; Louis Van Dionant; Marijke Ceunen; Pascal Saenen; Yves Demanet; Valerie Hamelryck; Eunice Yahuma; Johan De Smet; Kjell Bosmans; Jan De Winne, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Jeroen Hofmans

Secretaris

Jan De Winne, Algemeen directeur

Voorzitter

Bertrand Demiddeleer, voorzitter
2023_GR_00118 - Wegenis 'Manebroek' - Verzoek tot tijdelijke bestemming als gemeenteweg - Kennisneming 2023_GR_00118 - Wegenis 'Manebroek' - Verzoek tot tijdelijke bestemming als gemeenteweg - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en doel

Aan de grens tussen Halle (Breedhout) en Pepingen ligt een deel wegenis gekend als ‘Manebroek’. De weg loopt er overheen private grondstroken maar het statuut is tot op heden onduidelijk.

 

Eén van de eigenaars van de getroffen grondstroken verzoekt de stad tot tijdelijke opname als gemeenteweg op basis van artikel 15 uit het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (verder ‘het Gemeentewegendecreet’).

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het voorliggende verzoek en legt dit ter behandeling voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad dient op basis van onderstaand advies en motivering al dan niet goedkeuring te geven tot verdere behandeling van het verzoekschrift.

Advies en motivering

Het ontwerp van de overeenkomst zoals deze werd opgeleverd aan de betrokken stadsdiensten wordt als bijlage aan dit besluit gevoegd. Het maakt verder integraal geen deel uit van dit besluit.

 

Het advies van de dienst Domeinbeheer Gemeentewegen is ‘ongunstig’ omwille van onderstaande redenen:

 

  • Stad Halle kan geen overeenkomst tot tijdelijke bestemming als gemeenteweg sluiten overeenkomstig art. 15 uit het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 tot zolang de gemeenteraad geen uitspraak heeft gevormd over het huidige statuut van de weg in kwestie.

 

  • De inhoud van de ontwerpovereenkomst werd gescreend op toepasbaarheid en wettelijkheid. Het ontwerp van voorliggende overeenkomst werd opgesteld in opdracht van één van de huidige eigenaars van de betrokken grondstroken ten kadaster gekend onder HALLE, 1° afdeling, sectie C, nrs. 67P, 123D en 124/20. De dienst Domeinbeheer Gemeentewegen stelt dat de inhoud op bepaalde vlakken tegenstrijdig is met de basisartikelen zoals opgenomen in het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en dat er onder meer onder Artikel 4 uit de ontwerpovereenkomst, door de verzoeker bepaalde voorwaarden en eisen worden opgelegd zoals o.a. het verplicht aanleggen van kasseiverharding, grachten en het onderhouden van private afsluitingen langsheen aanpalende percelen, waarvoor het bestuur onmogelijk haar akkoord kan geven zonder voorafgaande kostenraming en studieopdrachten. Men zou hiermee een precedent scheppen aangezien privatieve afsluitingen door de eigenaars dienen onderhouden te worden. Het wegdek is er hedendaags in erbarmelijke toestand. Het investeren in een nieuw duurzaam wegdek dat behoudens de ontwerpovereenkomst slechts voor een periode van 25 jaar een openbaar statuut zou dragen is in deze dus niet aangeraden. 

 

Los van het feit dat het huidig verzoek slechts een voorontwerp van een overeenkomst tot tijdelijke opname als gemeenteweg betreft, dient men eerst na te gaan of de verbinding in kwestie reeds een gemeenteweg uitmaakt.

 

Zoals eerder gesteld is het statuut van de wegenis op heden onduidelijk. De verbinding wordt niet afgebeeld in de oorspronkelijke atlas der buurtwegen van Halle maar er zijn wel vermoedens dat de wegenis gekend als ‘Manebroek’ reeds meer dan dertig jaar onafgebroken door het publiek wordt gebruikt. Een uiteenzetting van deze vermoedens opgemaakt door de dienst Domeinbeheer Gemeentewegen wordt als bijlage ‘BEVINDINGEN STATUUT WEGENIS MANEBROEK’ toegevoegd maar maakt integraal geen deel uit van dit besluit.

 

Artikel 13 uit het Gemeentewegendecreet stelt dat grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt worden, in aanmerking kunnen komen als gemeenteweg.

 

Indien de gemeenteraad dus op eigen initiatief of op basis van een verzoekschrift inclusief bruikbare middelen van recht, vaststelt dat er een dertigjarig en onafgebroken publiek gebruik is van de verbinding gekend als ‘Manebroek’, volgt van rechtswege de vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang overheen de betrokken grondstroken. Dat doorgangsrecht geldt, onverminderd de verdere verplichtingen van de gemeentelijke overheid, tot de opmaak van een rooilijnplan en de vrijwaring en het beheer van de wegenis. 

 

M.a.w. een overeenkomst tot tijdelijke opname van een gemeenteweg kan niet gesloten worden wanneer het permanent statuut van gemeenteweg zou (kunnen) vastgesteld worden.

 

De beslissing van de gemeenteraad om naar aanleiding van een dertigjarig publiek gebruik maatregelen te laten treffen met het oog op de verankering, de vrijwaring en het beheer van de weg, leidt dus tot de opmaak van een rooilijnplan, waarbij de rechtsbescherming van het Gemeentewegendecreet geldt.

 

Het van rechtswege ontstaan van een publiek recht van doorgang op basis van de voormelde beslissing, geeft geen aanleiding tot een vergoedingsplicht, aangezien erfdienstbaarheden van openbaar nut pas compensatieplichtig zijn als ze het normale maatschappelijke risico te boven gaan.

Juridische gronden

- het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 (in werking getreden op 1 september 2019

- het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

- beslissing college van burgemeester en schepenen van 26 mei 2023

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het verzoek tot tijdelijke opname als gemeenteweg van de wegenis gekend als ‘Manebroek’ en besluit om het advies, zoals geleverd door de dienst Domeinbeheer Gemeentewegen, te volgen. Het voorliggend ontwerp van overeenkomst tot tijdelijke opname als gemeenteweg wordt niet goedgekeurd.

Artikel 2

De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om het statuut van de wegenis ‘Manebroek’ gelegen tussen de gemeentewegen Smisstraat en Permekestraat en de grens met buurgemeente Pepingen ter hoogte van de Ganzeveldbeek, verder te onderzoeken.

Het resultaat van het onderzoek dient aan de gemeenteraad te worden voorgelegd, al dan niet ter vastlegging van een dertigjarig onafgebroken publiek gebruik overheen de betrokken grondstroken op grond van artikel 13 uit het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.