Terug
Gepubliceerd op 26/10/2023

2023_GR_00200 - Halle Kindvriendelijke Stad - Indienen verlenging van het label Kindvriendelijke Stad - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 24/10/2023 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, voorzitter; Marc Snoeck; Peggy Massien; Christophe Merckx; Johan Servé; Pieter Busselot; Anne Mattot; Hedwig Van Rossem; Wim Demuylder; Marc Sluys; Nelly Lanis; Dirk Van Heymbeeck; Brigitte Moyson; Rogier Lindemans; Richard Severijns; Sven Pletincx; André Gorgon; Anke Matthys; Arno Pirolo; Benjamin Swalens; Bram Vandenbroecke; Eva Demesmaeker; Jeroen Hofmans; Louis Van Dionant; Marijke Ceunen; Pascal Saenen; Yves Demanet; Valerie Hamelryck; Eunice Yahuma; Johan De Smet; Kjell Bosmans; Jan De Winne, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Marc Picalausa; Mark Demesmaeker

Secretaris

Jan De Winne, Algemeen directeur

Voorzitter

Bertrand Demiddeleer, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00200 - Halle Kindvriendelijke Stad - Indienen verlenging van het label Kindvriendelijke Stad - Goedkeuring

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, Marc Snoeck, Peggy Massien, Christophe Merckx, Johan Servé, Pieter Busselot, Anne Mattot, Hedwig Van Rossem, Wim Demuylder, Marc Sluys, Nelly Lanis, Dirk Van Heymbeeck, Brigitte Moyson, Rogier Lindemans, Richard Severijns, Sven Pletincx, André Gorgon, Anke Matthys, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Jeroen Hofmans, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Johan De Smet, Kjell Bosmans, Jan De Winne
Stemmen voor 31
Wim Demuylder, Dirk Van Heymbeeck, Nelly Lanis, Rogier Lindemans, Peggy Massien, Anne Mattot, Christophe Merckx, Brigitte Moyson, Pieter Busselot, Hedwig Van Rossem, Johan Servé, Richard Severijns, Marc Sluys, Marc Snoeck, Sven Pletincx, André Gorgon, Anke Matthys, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Jeroen Hofmans, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Johan De Smet, Kjell Bosmans, Bertrand Demiddeleer
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00200 - Halle Kindvriendelijke Stad - Indienen verlenging van het label Kindvriendelijke Stad - Goedkeuring 2023_GR_00200 - Halle Kindvriendelijke Stad - Indienen verlenging van het label Kindvriendelijke Stad - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en doel

Om de twee jaar reikt een jury een label uit aan de steden en gemeenten die aantonen dat ze een lange termijn ambitie hebben om te werken aan de kindvriendelijkheid van hun beleid. Lange termijn wil zeggen dat de ambitie vertaald is in een groot draagvlak en een strategische verankering.

Halle behaalde het label kindvriendelijke stad in 2018. Volgens de jury is er nog steeds genoeg draagvlak en strategische verankering in Halle om het label te kunnen verlengen.

Een stuurgroep van verschillende partners is eigenaar van het label, en bepaalt onder andere de criteria en procedures. De stuurgroep bestaat uit volgende organisaties:

  • agentschap Opgroeien;
  • AP Hogeschool
  • Bamm
  • Bataljong
  • Demos
  • Departement CJM
  • Gezinsbond
  • HoGent
  • Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi)
  • Kind en Samenleving
  • Kinderrechtencommissariaat;
  • UNICEF België
  • UGent
  • VVSG

Steden en gemeenten die het label na 6 jaar willen verlengen, vullen een Kompas in en worden uitgenodigd voor een gesprek met de jury. Inhoudelijke basis van deze procedure zijn de 6 bouwstenen van een kindvriendelijke stad, zoals beschreven in het 'Inspiratiekader voor een kindvriendelijke stad of gemeente' (Reynaert en Van Ceulebroeck, 2018). Het kompas wordt ten laatste op 27 oktober 2023 ingediend bij het secretariaat van de jury.

Advies en motivering

Een stad of gemeente met het label kan na 6 jaar een dossier indienen om het label te verlengen. Een eerste stap in deze procedure is het indienen van een Kompas. Met dit Kompas tonen we aan dat onze stad aan de slag gaat met de zes bouwstenen van een kindvriendelijke stad of gemeente. 

De bouwstenen luiden als volgt:
1. Een kindvriendelijke stad of gemeente (h)erkent en geeft ruimte aan de diversiteit onder kinderen en jongeren en aan de diversiteit aan contexten waarin kinderen en jongeren opgroeien;
2. Een kindvriendelijke stad of gemeente werkt vanuit een gedeelde en gemandateerde visie op kinderen en jongeren;
3. Een kindvriendelijke stad of gemeente voert een permanente dialoog met kinderen en jongeren, en houdt zo een vinger aan de pols;
4. In een kindvriendelijke stad of gemeente neemt de overheid de regierol in handen en werkt ze samen met burgers en het maatschappelijk middenveld;
5. In een kindvriendelijke stad of gemeente kunnen kinderen en jongeren een beroep doen op kwaliteitsvolle basisvoorzieningen;
6. Een kindvriendelijke stad of gemeente stimuleert en faciliteert solidariteit en wederzijdse betrokkenheid zodat duurzaam samenleven mogelijk wordt.

De jury bekroont met het label het proces dat lokale besturen opzetten en de inspanningen die men levert om het beleid kindvriendelijk te maken. Het beleid kindvriendelijk maken is een engagement op lange termijn. Het zal nooit af zijn, en steeds vatbaar zijn voor verbetering.

De jury verwacht ook een goedkeuring door de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen van:
• De lokale visie op kindvriendelijkheid;
• De langetermijnstrategie kindvriendelijkheid, inclusief de integratie in de beleidsplanning en de mandaten;
• Een overzicht van concrete budgetten, werkingsmiddelen en personeelsmiddelen die besteed worden aan de strategie kindvriendelijkheid.


De lokale visie op kindvriendelijkheid

De visie rond kindvriendelijkheid van Halle die ontwikkeld werd in 2018, hingen we destijds op aan het beeld van een boomhut. Door onze visie aan een beeld te koppelen, hoopten we dat deze meer ingang zou vinden binnen de verschillende diensten en bij partners. We merken nu dat het belangrijk is dat we een sterke visie op kindvriendelijkheid hebben, maar dat kindvriendelijkheid zich bij collega’s en partners toch vooral vertaald ziet als transversaal engagement in de meerjarenplanning en door gerealiseerde acties. De voorbije 6 jaar is het beeld van de boomhut wat uit het zicht verdwenen, maar de algemene kernwaarden zijn wel overeind gebleven. 

Omdat de boomhut toch een aantal beperkingen met zich meebrengt, kiezen we ervoor om dat beeld toch te verlaten. We toetsten de kernwaarden van de visie af bij een aantal jongeren, bij de jeugdraad, bij collega’s en bij de stuurgroep kindvriendelijkheid. Jongeren gaven heel sterk aan dat ze het belangrijk vinden dat ze zichzelf kunnen zijn in Halle. Dat schuiven we vanaf nu dus als eerste punt naar voor. 

Hieronder de nieuwe visie op kindvriendelijkheid van Halle:

  • Halle wil een warme en knusse plek zijn, waar alle kinderen en jongeren zichzelf kunnen zijn en waar iedereen gelijke kansen heeft. 
  • Ook kinderen en jongeren met sociale of fysieke beperkingen horen erbij. Inclusie is de norm. 
  • We geven onze kinderen en jongeren voldoende ruimte om zich te ontplooien. Met een aanbod op hun maat maar ook een veilige, toegankelijke openbare ruimte waar ze op adem kunnen komen.  
  • Onze stad biedt geborgenheid aan kinderen en jongeren dankzij een waaier aan organisaties die klaarstaan om hen te helpen.  
  • We creëren extra aanbod voor kinderen en jongeren. Dit is nodig in onze snelgroeiende stad.  
  • En we doen dit niet alleen. Kinderen en jongeren krijgen de kans om hun mening te geven. Via participatieprojecten op hun maat geven ze mee vorm aan het beleid 
  • We zorgen voor verbindingDe stad, organisaties, verenigingen en scholen werken samen met kinderen en jongeren aan kindvriendelijkheid. 
  • We vertrekken steeds vanuit de kinderrechten en zien kinderen en jongeren als volwaardige actoren in onze stad. 

We blijven de visie op kindvriendelijkheid uitdragen, zowel intern bij de collega’s als naar externe partners. We doen dit met de transversale ambassadeur kindvriendelijkheid (de collega’s van de dienst kinderen en jongeren) en door de visie ook (visueel) te vertalen naar kinderen en jongeren, naar collega’s en naar het middenveld. 

De langetermijnstrategie kindvriendelijkheid, inclusief de integratie in de beleidsplanning en de mandaten

De stad heeft er voor gekozen om van kindvriendelijkheid een transversaal engagement te maken, net als duurzaamheid, toegankelijkheid en innovatie. De koppeling van kindvriendelijkheid, als transversaal engagement, aan acties uit de strategische meerjarenplanning vormt de langetermijnstrategie voor kindvriendelijkheid. Op die manier verankeren we kindvriendelijkheid in het beleid van de stad.

Toen Halle in 2018 het label Kindvriendelijke Stad behaalde, kreeg de strategische werkgroep Kindvriendelijkheid, met als trekkers het diensthoofd Jeugd en de deskundige Kindbeleid, het mandaat om het traject vorm te geven. We vragen aan het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad om het mandaat voor de opvolging van de strategie kindvriendelijkheid ook verder bij de strategische werkgroep Kindvriendelijkheid te leggen. De strategische werkgroep wordt getrokken door de clusterverantwoordelijke Kinderen en Jongeren (Astrid Roeges) en de Deskundige Kinderen en Jongeren (Amy Bousard). 

De strategische werkgroep Kindvriendelijkheid bestaat op heden uit: Lore Van Waeyenberge (cluster gelijke kansen), Loes Dedobbeleer (CC 't Vondel/den Ast), Karolien Mettens (cluster strategie en coördinatie), Björn D'Ours (project- en investeringsbureau), Lindy Bouten (staf sector samenleving), Jellina Vanderheijden (cluster communicatie), Louis Van Dionant (schepen van jeugd, onderwijs, financiën, communicatie, juridische zaken, participatie en dienstverlening), Amy Bousard (cluster kinderen en jongeren) en Astrid Roeges (cluster kinderen en jongeren).

Een overzicht van concrete budgetten, werkingsmiddelen en personeelsmiddelen die besteed worden aan de strategie kindvriendelijkheid
Als bijlage vindt u een overzicht van alle acties uit de strategische meerjarenplanning die gekoppeld zijn aan het transversaal engagement kindvriendelijkheid. Bij elke actie vermelden we ook het budget, de status en de verantwoordelijke sector. De personeelsmiddelen die de stad vrijmaakt om te werken aan kindvriendelijkheid zitten verspreid over de trekkers, de leden van de strategische werkgroep Kindvriendelijkheid en eigenlijk ook bij alle uitvoerders van acties, gekoppeld aan kindvriendelijkheid, uit het strategisch meerjarenplan. Al deze personen werken mee aan Kindvriendelijkheid in Halle.

Juridische gronden

Kompas voor de verlenging van het label kindvriendelijke stad - inhoudelijke basis van deze procedure zijn de 6 bouwstenen van een kindvriendelijke stad, zoals beschreven in het 'Inspiratiekader voor een kindvriendelijke stad of gemeente' (Reynaert en Van Ceulebroeck, 2018) .

Decreet Lokaal Bestuur

Beslissing college van 6 oktober 2023

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De visie op Kindvriendelijk Halle wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De koppeling van kindvriendelijkheid, als transversaal engagement, aan acties uit de strategische meerjarenplanning is de langetermijnstrategie voor Halle Kindvriendelijke Stad. De langetermijnstrategie wordt goedgekeurd.

Artikel 3

Het mandaat voor de opvolging van de strategie kindvriendelijkheid wordt verder aan de strategische werkgroep Kindvriendelijkheid gegeven. De strategische werkgroep Kindvriendelijkheid wordt getrokken door de clusterverantwoordelijke Kinderen en Jongeren en de deskundige Kinderen en Jongeren.

Artikel 4

Het overzicht van de concrete budgetten voor Halle Kindvriendelijke Stad wordt goedgekeurd.

Artikel 5

Het Kompas Kindvriendelijke Stad Halle wordt goedgekeurd.