Terug
Gepubliceerd op 14/09/2023

2023_OR_00022 - Audit Vlaanderen - Thema audit Gezinszorg, organisatiebeheersing en aanbevelingen van vroegere audits - Kennisneming

OCMW Raad
di 12/09/2023 - 20:00 Raadzaal
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, voorzitter; Mark Demesmaeker; Wim Demuylder; Dirk Van Heymbeeck; Nelly Lanis; Rogier Lindemans; Peggy Massien; Anne Mattot; Christophe Merckx; Pieter Busselot; Marc Picalausa; Hedwig Van Rossem; Johan ServĂ©; Marc Sluys; Marc Snoeck; Sven Pletincx; AndrĂ© Gorgon; Anke Matthys; Arno Pirolo; Benjamin Swalens; Bram Vandenbroecke; Eva Demesmaeker; Jeroen Hofmans; Louis Van Dionant; Marijke Ceunen; Pascal Saenen; Yves Demanet; Valerie Hamelryck; Brigitte Moyson; Richard Severijns; Eunice Yahuma; Johan De Smet; Kjell Bosmans; Jan De Winne, Algemeen directeur

Secretaris

Jan De Winne, Algemeen directeur

Voorzitter

Bertrand Demiddeleer, voorzitter
2023_OR_00022 - Audit Vlaanderen - Thema audit Gezinszorg, organisatiebeheersing en aanbevelingen van vroegere audits - Kennisneming 2023_OR_00022 - Audit Vlaanderen - Thema audit Gezinszorg, organisatiebeheersing en aanbevelingen van vroegere audits - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en doel

De thema-audit Gezinszorg voert Audit Vlaanderen uit bij 12 lokale besturen met een erkende dienst voor ‘Gezinszorg en aanvullende thuiszorg’. Deze diensten helpen bepaalde doelgroepen met diverse hulp in huis. De focus in deze thema-audit ligt specifiek op de organisatie van de activiteiten die onder ‘gezinszorg’ vallen. Dit zijn taken zoals persoonsverzorging, psychosociale ondersteuning en huishoudelijke hulp, uitgevoerd door verzorgend personeel. Deze taken onderscheiden zich van activiteiten binnen het luik ‘aanvullende thuiszorg’ zoals poetshulp en hulp bij kleinere karweien. 

In Halle zijn de activiteiten van gezinszorg opgenomen binnen de cluster niet-residentiële zorg, waarbij gezinszorg onderdeel is van het Team thuiszorg.

In het kader van de thema-audit Gezinszorg bij Lokaal bestuur Halle beoordeelde Audit Vlaanderen naast de evaluatie van de beheersing van de risico’s gelinkt aan het specifieke thema ook enkele elementen van de ruimere organisatiebeheersing. Tevens volgden we de status op van de aanbevelingen die Audit Vlaanderen formuleerde in de laatste vijf jaar. De rapportering van de bevindingen over die elementen vindt u terug in voorliggende rapport.

Advies en motivering

Deze audit Gezinszorg (periode februari - juni 2023) evalueert in welke mate lokaal bestuur Halle:

  • het aanbod, de doelgroepen en de organisatievorm voor gezinszorg concretiseert rekening houdend met de beoogde doelen, het beschikbare personeel, de financiële middelen en het toegekende urencontingent door Zorg en Gezondheid;
  • voldoende opvolgt of het deze doelen en de vooropgestelde dienstverlening realiseert; 
  • initiatieven neemt om personeel te kunnen aantrekken en behouden;
  • ondersteuning aan medewerkers aanbiedt om gepast om te gaan met deontologisch gevoelige kwesties;
  • voldoende beheersmaatregelen invoerde om de geregistreerde prestaties volledig, correct, tijdig en transparant te kunnen doorrekenen en innen zowel ten aanzien van cliënten als het agentschap Zorg en Gezondheid.

In het kader van de thema-audit Gezinszorg bij Lokaal bestuur Halle beoordeelde Audit Vlaanderen naast de evaluatie van de beheersing van de risico’s gelinkt aan het specifieke thema ook enkele elementen van de ruimere organisatiebeheersing. Tevens volgden we de status op van de aanbevelingen die Audit Vlaanderen formuleerde in de laatste vijf jaar. De rapportering van de bevindingen over die elementen vindt u terug in voorliggende rapport.

Conclusie audit:

Het rapport 'Gezinszorg en aanvullende thuiszorg' bevat op volgende onderdelen: strategisch kader voor gezinszorg, personeelsaspecten, inning inkomsten en monitoring een 'groene score' of 'een gedefinieerd systeem' waarbij alle beheersmaatregelen aanwezig zijn op gestandaardiseerde, gedocumenteerde, gecommuniceerde en toegepaste wijze. Er wordt 1 aanbeveling genoteerd bij het thema 'aanrekening prestaties', nl. 'zorg voor transparantie en continuïteit voor belangrijke handelingen/functies zoals de wisselwerking met de Departement Zorg.' Een actieplan werd bij het rapport gevoegd.

Het rapport over organisatiebeheersing en de status van de aanbevelingen van vorige audits kreeg een 'groene score' over de ganse lijn, zonder opmerkingen.

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur.

Beslissing vast bureau van 14 juli 2023.

Besluit

De ocmw raad beslist:

Artikel 1

De OCMW-raad neemt kennis van de resultaten en het actieplan van de audit Gezinszorg, Organisatiebeheersing en de status van de aanbevelingen die Audit Vlaanderen formuleerde in de laatste vijf jaar.