Terug
Gepubliceerd op 23/02/2022

2021_MV_00011 - Mondelinge vraag van raadslid André Gorgon: GFT en Snoeihout

Gemeenteraad
di 25/01/2022 - 20:00 Virtueel
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, voorzitter; Marc Snoeck; Peggy Massien; Dieuwertje Poté; Christophe Merckx; Johan Servé; Pieter Busselot; Anne Mattot; Hedwig Van Rossem; Marc Picalausa; Mark Demesmaeker; Wim Demuylder; Marc Sluys; Nelly Lanis; Dirk Van Heymbeeck; Brigitte Moyson; Richard Severijns; Sven Pletincx; André Gorgon; Arno Pirolo; Benjamin Swalens; Bram Vandenbroecke; Eva Demesmaeker; Jeroen Hofmans; Louis Van Dionant; Marijke Ceunen; Pascal Saenen; Yves Demanet; Valerie Hamelryck; Eunice Yahuma; Johan De Smet; Kjell Bosmans; Jan De Winne, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Rogier Lindemans

Secretaris

Jan De Winne, Algemeen directeur

Voorzitter

Bertrand Demiddeleer, voorzitter
2021_MV_00011 - Mondelinge vraag van raadslid André Gorgon: GFT en Snoeihout 2021_MV_00011 - Mondelinge vraag van raadslid André Gorgon: GFT en Snoeihout

Motivering

Indiener(s)

André Gorgon

Gericht aan

Bertrand Demiddeleer

Tijdstip van indienen

ma 13/12/2021 - 14:55

Toelichting

Op het Halse grondgebied wordt het GFT afval en snoeihout door Intradura als volgt opgehaald: Van April tot November wekelijks, vanaf November tot de maand April van het volgende jaar tweewekelijks. Inderdaad, tijdens de wintermaanden moet het gras niet gemaaid worden, maar precies tijdens de snoeiperiodes vlak voor en na de winter wordt het snoeihout niet wekelijks opgehaald. Tevens, en dat weet iedereen vallen in de herfst de bladeren van de bomen, deze moeten ook opgeruimd worden en horen thuis in de witte GFT zak. En het is ook niet zo dat in de herfst en winter periodes de mensen minder groenten verbruiken en dus ook minder GFT afval zouden hebben. 

 

Ondertussen wordt er vlijtig gepromoot omtrent het behagen en beplanten van tuinen (wat zeker positief is voor het milieu zowel als de leefomgeving), tegeltuintjes in de voetpaden, fruitboomparkjes in bepaalde wijken. Inwoners met een tuin zitten dan wel tijdens de meest cruciale maanden met een –noem het maar- groenoverschot. Er worden wel bladmanden geplaatst op de voetpaden, maar deze zijn enkel bestemd voor de bladafval van openbaar groen. 

 

Als men navraag doet bij de bevoegde stadsdiensten wordt er geschermd met een standaard antwoord omtrent composteren en recyclagepark. Composteren is niet voor iedereen een optie, wie geen groententuin heeft ziet geen nut in een toren bladcompost. Wekelijks een afspraak maken bij het recyclagepark is ook niet praktisch en daarbij nog belastend voor het milieu wegens uitlaatgassen en kilometertjes trekken.  

 

Wat ik dus wil vragen in het algemeen nut en aansluitend bij het groene karakter van onze stad: Het hele jaar door wekelijks GFT ophalingen te implementeren en tevens de bladmanden die geplaatst worden tijdens de herfst ook beschikbaar te maken voor wel ENKEL bladafval van privé tuinen. Wat we hier niet uit het oog mogen verliezen is dat elke tuin een kleine groene long is voor alle buurtbewoners en zo iedereen ten goede komt. 

 

A