De opstart van een procedure tot het openen van een nieuwe trage weg tussen de Kleutersbaan en de Jozef Degelaenstraat kent zijn aanzet ingevolge het collegebesluit van 15 juli 2016 (2016_CBS_01053).
Het doel is om te voorzien in een verlenging van de Kleutersbaan, door een verbinding te creëren voor traag, niet-gemotoriseerd verkeer (trage weg) vanaf de schoolpoort van de kleuterschool ‘De Buiteling’ (in erfpacht aan het Heilig Hartinstituut Halle Annuntiaten) tot aan de Jozef Degelaenstraat.
Ter bepaling van het nieuw te vormen tracé werd op 14 augustus 2020 een gezamenlijk overlegmoment gehouden tussen de ambtenaren van de dienst openbaar domein, de aangelanden (grondeigenaars, erfpachters, en aanpalende eigenaars), de vzw werkgroep Trage Wegen Zuid-West Brabant en enkele buurtbewoners. Hedendaags is er reeds een officieuze verbinding mogelijk.
Het doel is om het nieuwe tracé via de officiële procedure conform het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 op te nemen als een gemeenteweg.
Op basis van het overleg werd een ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan opgesteld door de landmeter-expert in dienst van stad Halle.
Het tracé werd ontworpen op onderstaande kadastrale percelen:
Aan een onafhankelijk studiebureau werd de opdracht gegeven om een schattingsrapport op te stellen ter bepaling van de minwaarde welke de getroffen percelen ondervinden bij het goedkeuren van een nieuwe trage weg door middel van een erfdienstbaarheid van publieke doorgang te vestigen overheen private grond.
In zitting van 21 december 2021 keurde de gemeenteraad het ontwerp rooilijnplan ‘VERLENGING GEMEENTEWEG KLEUTERSBAAN – nieuwe voetgangersweg tussen de Kleutersbaan en de Jozef Degelaenstraat’ voorlopig vast. Overeenkomstig artikel 17, §2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen werd het ontwerp van dit rooilijnplan aan een openbaar onderzoek onderworpen.
Het openbaar onderzoek liep vanaf donderdag 13 januari 2022 t.e.m. zaterdag 12 februari 2022.
Gedurende deze periode werd er één standpunt ingediend.
Overeenkomstig artikel 21, § 5 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen dient de gemeenteraad binnen zestig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het ontwerp van voorliggend gemeentelijk rooilijnplan definitief vast te stellen.
Bij het collegebesluit van 15 juli 2016 ging het toenmalige bestuur akkoord om de onderhandelingen op te starten met de betrokken partijen (eigenaars, aangelanden, …) om te voorzien in een nieuwe trage weg in hoofdzaak bestemd voor schoolverkeer tussen de Kleutersbaan en Jozef Degelaenstraat. De reden tot aanzet van dit dossier kwam er door het verlenen van een bouwvergunning voor het huidig schoolgebouw van de kleuterschool waarbij het traject van een zogenaamde feitelijke voetweg verloren ging.
In het verleden werd er namelijk een deel van voetweg nr. 13 zoals opgenomen in de atlas der buurtwegen van Buizingen afgeschaft (goedgekeurd op 7 maart 1887 en gevoegd aan besluit deputatie op 7 augustus 1889).
Hiermee ging de trage verbinding tussen de buurtweg nr. 1 (de huidige Nachtegaalstraat) en voetweg nr. 14 (de huidige Jozef Degelaenstraat) verloren. Doorheen de jaren ontstond er een soort van feitelijke voetgangersverbinding overheen het schooldomein door het Kluisbos (eigendom Agentschap Natuur en Bos) tot aan de Degelaenstraat, dewelke nu ook verloren is gegaan omdat de bouwplannen voorzagen dat het tracé moest wijken voor het nieuwe schoolgebouw. Deze zogenaamde feitelijke verbinding heeft echter nooit officieel het statuut van een gemeenteweg gehad.
Bij het behandelen van enkele bezwaren inzake de toenmalige voorliggende bouwaanvraag voor het schoolgebouw gaf de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant het advies om te zoeken naar een oplossing ter vorming van een trage wegverbinding tussen de Kleutersbaan of Nachtegaalstraat en de Jozef Degelaenstraat.
De voorliggende ontworpen nieuwe trage weg heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Stad Halle voert een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
De doortrekking van de Kleutersbaan naar de J. Degelaenstraat staat ten dienste van het algemeen belang zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen.
Ontwerp gemeentelijk rooilijnplan
Artikel 8 van het decreet Gemeentewegen bepaalt dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad;
Artikel 2 van het decreet Gemeentewegen omschrijft het volgende;
- 6° gemeenteweg: een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond;
- 10° trage weg: een gemeenteweg die hoofdzakelijk bestemd is voor niet-gemotoriseerd verkeer;
Artikel 5 van het decreet Gemeentewegen bepaalt onder;
- 5° gemeentelijk rooilijnplan: grafisch verordenend plan waarbij de huidige en toekomstige grenzen van een of meer gemeentewegen worden bepaald. Het gemeentelijk rooilijnplan geeft een openbare bestemming aan de gronden die in de gemeenteweg opgenomen zijn of opgenomen zullen worden;
Artikel 11 van het decreet Gemeentewegen bepaalt dat de ligging en de breedte van een gemeenteweg wordt vastgelegd in een gemeentelijk rooilijnplan.
Gezien artikel 4 van het decreet Gemeentewegen bepaalt dat bij wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet er rekening dient gehouden te worden met volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Overwegende dat de wijziging aan het gemeentelijk wegennet als volgt kan worden gemotiveerd;
1. Algemeen belang
Overeenkomstig artikel 4, 1° van het decreet Gemeentewegen dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste te staan van het algemeen belang.
Voorliggend gemeentelijk rooilijnplan strekt er toe om de wegenis van de Kleutersbaan te verlengen in functie van het schoolverkeer, om een veilige en aangename verbinding voor traag verkeer doorheen het Kluisbos naar de Jozef Degelaenstraat te realiseren en om te voorzien in een recreatieve verbinding in een bosrijk gebied. Momenteel bestaat er reeds een feitelijke verbinding maar kan de vrije doorgang en veiligheid niet gegarandeerd worden door de eigenaars van de gronden waar het feitelijk tracé overheen loopt. Na het uitvoeren van de rooilijnprocedure komt de beheersplicht toe aan de gemeente en kan voorzien worden in een veilige doorgang gelet op de bestaande reliëfstructuur waar het feitelijk pad nu overheen loopt.
2. Uitzonderingskarakter wijziging, verplaatsing of afschaffing
Overeenkomstig artikel 4, 2° van het decreet Gemeentewegen is elke wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg een uitzondering die gemotiveerd dient te worden.
Blijkens de memorie van toelichting bij het nieuwe decreet werd deze motiveringsplicht in het leven geroepen, met het oog op de bescherming van de trage wegen, d.w.z. de wegen niet hoofdzakelijk bestemd voor gemotoriseerd verkeer, in het bijzonder de oude voetwegen opgenomen in de atlas der buurtwegen.
In dit geval wordt er geen bestaande weg verbreed, verplaatst of opgeheven. Er wordt voorzien in een verlenging van de bestaande gemeenteweg genaamd Kleutersbaan door hier een tracé voor traag verkeer aan te koppelen welke zal aansluiten op de bestaande openbare wegenis van de Jozef Degelaenstraat om zodanig de toegankelijkheid en verkeersveiligheid te verbeteren.
3. Verkeersveiligheid en ontsluiting aangrenzende percelen
Overeenkomstig artikel 4, 3° dienen bij de beslissingen omtrent wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet steeds de verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aangelande percelen in aanmerking te worden genomen.
Betreffende de verkeersveiligheid wordt vooreerst verwezen naar hetgeen dienaangaande reeds uiteen werd gezet onder de titel ‘algemeen belang’.
Hierbij wordt nog eens opgemerkt dat er reeds een feitelijke verbinding voor traag verkeer bestaande is maar dat deze nog niet het statuut heeft van dat van een gemeenteweg (trage weg).
Het bestaand tracé vertrekt vanaf de schoolpoort langsheen de bestaande afsluiting overheen percelen 110c7 (privaat/schooldomein) en 110a7 (privaat) om zo haaks richting het Kluisbos te lopen waar het na ongeveer 50 meter vertakt in 2 richtingen.
De eerste vertakking loopt noordwestelijk langsheen de bovenzijde van het talud overheen het schooldomein op perceel 110c7 (Stichting Vicariaat VLBM) en komt uit op een houten trapconstructie in het Kluisbos op perceel 107x (ANB) waarna het traject verder loopt tot aan de bocht in de J. Degelaenstraat ter hoogte van huisnummer 36A.
De tweede vertakking loopt oostelijk verder en gaat over in een houten trapconstructie (in slechte staat) in het Kluisbos en gaat vervolgens verder overheen een kleine waterloop (vertakking van de Kleine Beek) om zo uit te komen op de J. Degelaenstraat.
Op advies van het ANB werd gekozen om enkel de tweede vertakking welke rechtstreeks naar de J. Degelaenstraat loopt op te nemen als trage weg. De stad kan nadien instaan voor het aanleggen van een houten trapconstructie gelet op het bestaande reliëf om zo te voorzien in een veilige doorgang.
De eerste vertakking welke overheen de schoolgrond loopt en vanaf de houten trap overgaat in natuurgebied wordt niet opgenomen in het rooilijnplan. Dit om geen onnodige erfdienstbaarheid van publieke doorgang te realiseren op private gronden en om het gebruik van de trage wegen als aantrekkelijke mountainbikeroutes doorheen bosrijk gebied te ontmoedigen. Het tracé kan wel behouden blijven als een soort van feitelijk bospadje mits de eigenaars van de betreffende gronden (Stichting Vicariaat VLBM en ANB) dit verder toelaten.
Het ontwerp rooilijnplan toont de vermelding om perceel 110y6; welke hedendaags reeds de uiterlijke kenmerken heeft van openbare wegenis, gratis in te lijven en om het overige deel van het nieuwe traject vast te leggen als zijnde een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang op private gronden op perceel 110c7 (Stichting Vicariaat VLBM) en 107x (ANB).
Hierdoor wordt de bestaande toestand geregulariseerd en sluiten de aanpalende percelen 107w (privaat), 110c4 (privaat), 110a7 (privaat) en 110c7 (Stichting Vicariaat VLBM) officieel aan op de openbare wegenis.
De voorziene gratis grondafstand van perceel 110y6 wordt verder gemotiveerd ingevolge het wegenisdossier; ‘Kleutersbaan – aanleg van nieuwe wegenis en riolering’, waarbij het toenmalige bestuur in de collegezitting van 24 september 2004 het standpunt aannam dat huidig perceel 110y6 na de definitieve oplevering van de weg- en rioleringswerken gratis zal worden afgestaan aan de Stad ter inlijving bij de openbare wegenis. In het gemeenteraadsbesluit van 15 september 2009 wordt dit standpunt nog eens herhaald.
De werken werden in augustus 2013 uitgevoerd maar de oplevering der werken werd jarenlang ‘on hold’ gezet aangezien er een dispuut was over de gerealiseerde wachtaansluitingen met het toenmalig diensthoofd openbare werken.
Een opmetingsplan opgesteld door de landmeter-expert SCHOUKENS op 27 september 2017 werd aan de Stad opgeleverd. Perceel 110y6 wordt hierop als LOT 1 afgebeeld met een afgeronde oppervlakte van 1 are 22 ca (122 m²) . Op het ontwerp rooilijnplan opgesteld door de landmeter-expert in overheidsdienst van Stad Halle bedraagt de niet afgeronde oppervlakte volgens meting 121,78 m².
Met het collegebesluit van 13 augustus 2021 ( 2021_CBS_01138) ging het bestuur uiteindelijk akkoord met de voorlopige en definitieve oplevering der werken.
Overeenkomstig het gemeenteraadsbesluit van 15 september 2009 dient de grondafstand te gebeuren via een ontwerp van akte opgesteld door de notaris aangesteld door de bouwheer (nu de huidige eigenaar van perceel 110y6).
Wat betreft het standpunt van de gratis grondafstand ter opname bij het openbaar domein en het vestigen van de publiekrechtelijke erfdienstbaarheid op private gronden 110c7 (Stichting Vicariaat VLBM) en 107x (ANB) wordt dit ondersteund door artikel 26 uit het decreet houdende de gemeentewegen:
Artikel 26. (01/09/2019- ...)
§ 1. De vastlegging van een gemeenteweg heeft tot gevolg dat op de gemeente de rechtsplicht rust om over te gaan tot de realisatie, de vrijwaring en het beheer van de gemeenteweg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsmaatregelen.
§ 2. In het geval van nieuwe gemeentewegen gaat de gemeente over tot verwerving van de onroerende goederen, vereist voor de realisatie van de gemeenteweg.
In afwijking van het eerste lid kan de gemeente met de eigenaars van de gronden waarop de gemeenteweg gelegen is, een overeenkomst sluiten waarbij een erfdienstbaarheid van openbaar nut vastgelegd wordt. Die overeenkomst wordt binnen de termijn van zestig dagen na het verlijden ervan overgeschreven op het hypotheekkantoor van het arrondissement waar de goederen zijn gelegen.
§ 3. Bij wijziging of verplaatsing van een gemeenteweg op privaat domein geldt de definitieve vaststelling van het rooilijnplan, zoals bedoeld in artikel 17, § 5, als titel voor de vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang.
4. Gemeentegrensoverschrijdend perspectief
Overeenkomstig artikel 4, 4° van het decreet Gemeentewegen dient zo nodig de wijziging aan het gemeentelijk wegennet te worden beoordeeld in grensoverschrijdend perspectief.
In voorkomend geval paalt de betrokken wegenis evenwel niet aan één van de buurgemeenten aan, noch kan door de vestiging van voorliggend tracé enige hinder voor de buurgemeenten verwacht worden.
5. Actuele functie – toekomstige functies
Overeenkomstig artikel 4, 5° van het decreet Gemeentewegen dient rekening gehouden te worden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder hierbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen.
Daarbij dienen tevens de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen te worden.
Voorliggend gemeentelijk rooilijnplan beoogt tegemoet te komen aan de actuele noodzaak om trage wegen te herwaarderen of te beschermen door een feitelijk traject op te nemen bij de openbare wegenis. De toekomstige generaties komen bij het vestigen van de nieuwe trage weg niet in het gedrang. Perceelnummer 110y6 is voorzien om gratis afgestaan te worden aan de Stad ter inlijving bij de openbare wegenis en de rest van het traject is zodanig ontworpen overheen de schoolgrond en overheen de bosgrond in eigendom van Agentschap Natuur en Bos. Gronden in private eigendom (en niet bestemd voor publieke doeleinden of recreatie) worden niet belast met een erfdienstbaarheid. Tevens zal het traject van de nieuwe trage weg het intensief gebruik als mountainbikeroute doorheen bosrijk gebied in eigendom van het ANB ontmoedigen en wordt de focus enkel gelegd op traag verkeer tussen de Kleutersbaan en de Jozef Degelaenstraat. Met het goedkeuren van voorliggend rooilijnplan komen de percelen 110a7, 107w en 110c4 en 110c7 eindelijk aan de openbare weg te liggen wat net gunstig is voor toekomstige generaties.
*. Bijkomende maatregelen te treffen door stad Halle:
Om te voldoen aan een makkelijke doorgang dienen de bestaande afsluitingen verplaatst te worden alsook de bestaande nutscabine op het ontworpen traject en dient het gedeelte van de betonklinkerverharding van de parking op perceel 110c7 (parking schoolpersoneel) dat binnen de goedgekeurde rooilijnbreedte zal vallen, verwijderd te worden. Bijkomend dient voorzien te worden in een veilige doorgang naar het bebost gedeelte waar een stevige houten trapconstructie noodzakelijk blijkt door de aanwezigheid van het steile talud. Het verdere vervolg van het pad richting de J. Degelaenstraat zal als vlonderpad verder lopen doorheen het drassig bosgedeelte.
Overeenkomstig een offerte opgeleverd door Fluvius wordt de verplaatsing van de nutscabine geraamd op € 692,59 excl. BTW en zal de cabine anderhalve meter verplaatst worden met de langste zijde tegenaan rooilijn C-D (lengte 1,20 meter, zie ontwerp rooilijnplan). Gezien de stad initiatiefnemer is voor het aanleggen van deze nieuwe trage wegverbinding zal deze verplaatsing op kosten van de stad gebeuren.
Wat betreft het opbreken van de bestaande betonklinkerverharding en boordstenen en het verplaatsen van de afsluiting kan volgende raming door de stadsdiensten in rekening worden gebracht:
€ 1.420,00 excl. BTW
€ 960,00 excl. BTW
€ 3.108,00 excl. BTW
€ 300,00 excl. BTW
De kosten voor de aanleg van de houten trapconstructie en het vlonderpad werd geraamd op:
€ 3.200,00 excl. BTW
€ 4.800,00 excl. BTW
In totaal worden de bijkomende maatregelen geraamd op: € 692,59 + € 5.788,00 + €8.000,00 =
€ 14.480,59 excl. BTW
Minwaardevergoeding betrokken percelen:
In toepassing van artikel 28 van het decreet houdende de gemeentewegen werd een onafhankelijk landmeter-expert aangesteld om een schattingsverslag op te stellen inhoudende een eventuele minwaardeverkrijging van de betrokken percelen. De schattingsverslagen werden opgenomen in de dossierbundel en de uitkomsten hiervan worden eveneens weergegeven op het rooilijnplan in de lijst met betrokken percelen. Onder betrokken percelen wordt verstaan zowel de percelen waarop de erfdienstbaarheid dient gevestigd te worden als de percelen die aanpalen aan de te vestigen en goed te keuren rooilijnen.
Het resultaat van het schattingsverslag resulteert in onderstaande bepalingen:
een minwaarde van 11.218,90 euro voor perceel 110c7 welke aan de eigenaars moet worden vergoed door stad Halle.
een minwaarde van 2.106,40 euro voor perceel 107x welke aan de eigenaars moet worden vergoed door stad Halle.
Bijkomende externe adviezen en motivering:
Omwille van de adviesverlening en onderhandelingen met het Agentschap Natuur & Bos dient het wel gesteld te worden dat de nieuwe verbinding dient gebruikt te worden als trage wegverbinding hoofdzakelijk bestemd voor plaatselijk school- en voetgangersverkeer. Dit om te voorkomen dat het gebied aanzien wordt als een aantrekkelijke lusverbinding voor mountainbikers.
Toelichting en behandeling van het ingediende standpunt:
Op 3 februari 2022 werd namens de Werkgroep Trage Wegen Zuidwest-Brabant volgend standpunt ingediend:
"T.a.v. het schepencollege van Halle"
"Geachte burgemeester en schepenen,
Onze werkgroep is tevreden met de intentie om van de doorsteek tussen Kleutersbaan en Degelaenstraat een gemeenteweg te maken. Op die manier komt er definitief rechtszekerheid voor dit veel gebruikte wegje. Omwonenden zijn al vele decennia gewoon de (“eerste”) vertakking over het schooldomein en door het bos naar de Degelaenstraat ter hoogte van huisnummer 36A te nemen en zullen dit blijven doen. Deze tak is niet opgenomen in het voorliggende rooilijnplan en zal dus precair worden. Daarom dringen we erop aan om nu minstens ook het alternatief te realiseren, nl. de reeds jaren voorgenomen voetwegverbinding tussen Nachtegaalstraat en Degelaenstraat via het recent verkavelde weiland en de terreinen van parochiecentrum Lindegroen."
"In het verslag van de expert landmeter over de meerwaarde lezen we op p. 7 over de belendende percelen van (eigenaar X): zij ondergaan niet rechtstreeks een minwaarde door oppervlakteverlies op hun perceel. “Deze percelen zullen een subjectieve en morele minwaarde gaan ondervinden door de wettelijke publieke doorgang die naast hun perceel zal voorzien worden.” Dat vinden we een ongefundeerde uitspraak. Ieder perceel heeft baat bij een goede ontsluiting en bereikbaarheid via een openbare weg. Gelukkig heeft dit element verder geen gevolg op het dossier."
"Met vriendelijke groeten,
Werkgroep Trage Wegen Zuidwest-Brabant”
Behandeling van ingediende standpunt:
De onderhandelingen om een bijkomende, nieuwe verbinding voor traag verkeer te realiseren tussen de Nachtegaalstraat en de J. Degelaenstraat (via twee kadastrale percelen; Halle, 4°, B, 117M6 en 117Z5 in eigendom van de stad en een deel van huidig kadastraal perceel; Halle, 4°, B, 117B6 in private eigendom) zijn lopende. Met het collegebesluit van 1 oktober 2021 (2021_CBS_01372) werd reeds door het bestuur goedkeuring gegeven om een schatter-expert aan te stellen om de venale waarde van het nog benodigde en momenteel private gronddeel te bepalen. De benodigde strook grond is deel van huidig perceel 117B6 en ligt ingesloten tussen de percelen 117M6 en 117Z5 in eigendom van de stad en bedraagt een oppervlakte van 89,71 m² volgens meting. Deze grondstrook is hedendaags reeds getroffen door een ondergrondse erfdienstbaarheid van openbaar nut ten behoeve van het rioleringsnet. Het bestuur acht het beter om de grondstrook te verwerven vooraleer deze te belasten met een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang op het moment dat het perceel nog in private eigendom is.
Om het benodigde gronddeel af te splitsen van het bronperceel werd reeds een Proces-Verbaal van Splitsing opgesteld in het kader van de onderhandelingen voor de grondoverdracht. Dit PV werd in zitting van 1 oktober 2021 door het bestuur goedgekeurd.
Voor wat betreft de uitslag van het schattingsrapport vertrouwt het bestuur op de deskundigheid van de onafhankelijke landmeter-expert.
Met de dienst werd gezocht naar mogelijkheden om kredieten te voorzien via een aanpassing van de raming.
Er werden voldoende kredieten inmiddels voorzien op
ST 61031010 02000 stgarai0 voor de werken
ST 64300000 0200 stgarai0 voor de vergoeding
Er wordt geadviseerd om de nieuwe trage wegverbinding hoofdzakelijk in te richten in functie van het plaatselijk school- en voetgangersverkeer. Dit om te voorkomen dat het gebied aanzien wordt als een aantrekkelijke lusverbinding voor mountainbikers.
Het gemeentelijk rooilijnplan ‘Verlenging gemeenteweg Kleutersbaan – nieuwe voetgangersweg tussen de Kleutersbaan en de Jozef Degelaenstraat’, opgesteld door landmeter-expert Joren Barbé op 25 juni 2021 wordt definitief vastgesteld.
De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om het definitieve vaststellingsbesluit van het gemeentelijk rooilijnplan ‘Verlenging gemeenteweg Kleutersbaan – nieuwe voetgangersweg tussen de Kleutersbaan en de Jozef Degelaenstraat’, opgesteld door landmeter-expert Joren Barbé op 25 juni 2021 te publiceren op de gemeentelijke website en om de bekendmaking van dit besluit ter plaatse en aan het gemeentehuis en minstens aan het begin- en eindpunt van de nieuw ontworpen verbinding aan te plakken. De aangelanden en eenieder die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend, wordt met een beveiligde zending op de hoogte gebracht van het definitieve goedkeuringsbesluit van de gemeenteraad.
Het gemeentelijk rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot opheffing van een gemeenteweg onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan het departement en aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt.
Tegen deze beslissing kan beroep worden ingesteld volgens de modaliteiten bepaald in artikel 24 van het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019:
§ 1. Tegen het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan overeenkomstig artikel 17, § 5, of tegen het besluit van de gemeenteraad tot opheffing van een gemeenteweg overeenkomstig artikel 21, § 5, kan een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering.
Het beroep schorst de uitvoering van de bestreden beslissing tot de dag na de datum van de beslissing in beroep.
Het beroep leidt tot de annulatie van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.
§ 2. Het beroep, vermeld in paragraaf 1, kan door de volgende belanghebbenden worden ingesteld:
1° elke natuurlijke persoon of rechtspersoon, of elke vereniging, organisatie of groep met rechtspersoonlijkheid die gevolgen ondervindt of waarschijnlijk ondervindt van of belanghebbende is bij de beslissing tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan of de opheffing van de gemeenteweg;
2° het college van burgemeester en schepenen van de aanpalende gemeenten, op voorwaarde dat het nieuwe, gewijzigde, verplaatste of op te heffen wegdeel paalt aan de gemeentegrens en deel uitmaakt van een gemeentegrensoverschrijdende verbinding, en voor zover de gemeente in kwestie tijdig advies heeft verstrekt of ten onrechte niet om advies werd verzocht;
3° de deputatie en de leidend ambtenaar van het departement of, bij zijn afwezigheid, zijn gemachtigde, op voorwaarde dat ze tijdig advies hebben verstrekt of ten onrechte niet om advies werden verzocht.
§ 3. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid met een beveiligde zending ingediend bij de Vlaamse Regering binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat de dag nadat de beslissing overeenkomstig artikel 22, tweede en derde lid, werd betekend.
De indiener van het beroep bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig en met een beveiligde zending een afschrift van het beroepschrift aan het college van burgemeester en schepenen.
§ 4. In de gevallen, vermeld in paragraaf 2, 1°, is bij het beroepschrift op straffe van onontvankelijkheid het bewijs gevoegd dat een dossiervergoeding van 100 euro betaald werd.
§ 5. Het college van burgemeester en schepenen bezorgt het volledige dossier of een afschrift daarvan onmiddellijk na de ontvangst van het afschrift van het beroepschrift aan het departement.