Terug
Gepubliceerd op 23/06/2021

2021_GR_00141 - Omgevingsvergunningsaanvraag OMV/2021/00019/O - geïntegreerde procedure cfr. decreet houdende de gemeentewegen – zaak der wegen - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 25/05/2021 - 20:00 Virtueel
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, voorzitter; Marc Snoeck, ; Peggy Massien, ; Christophe Merckx, ; Johan Servé, ; Pieter Busselot, ; Anne Mattot, ; Hedwig Van Rossem, ; Marc Picalausa, ; Mark Demesmaeker, ; Wim Demuylder, ; Marc Sluys, ; Nelly Lanis, ; Dirk Van Heymbeeck, ; Brigitte Moyson, ; Rogier Lindemans, ; Richard Severijns, ; Sven Pletincx, ; Amber Magnus, ; André Gorgon, ; Anke Matthys, ; Arno Pirolo, ; Benjamin Swalens, ; Bram Vandenbroecke, ; Eva Demesmaeker, ; Jeroen Hofmans, ; Louis Van Dionant, ; Marijke Ceunen, ; Pascal Saenen, ; Yves Demanet, ; Valerie Hamelryck, ; Eunice Yahuma, ; Jan De Winne, Algemeen directeur

Afwezig

Dieuwertje Poté,

Secretaris

Jan De Winne, Algemeen directeur

Voorzitter

Bertrand Demiddeleer, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00141 - Omgevingsvergunningsaanvraag OMV/2021/00019/O - geïntegreerde procedure cfr. decreet houdende de gemeentewegen – zaak der wegen - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, Marc Snoeck, Peggy Massien, Christophe Merckx, Johan Servé, Pieter Busselot, Anne Mattot, Hedwig Van Rossem, Marc Picalausa, Mark Demesmaeker, Wim Demuylder, Marc Sluys, Nelly Lanis, Dirk Van Heymbeeck, Brigitte Moyson, Rogier Lindemans, Richard Severijns, Sven Pletincx, Amber Magnus, André Gorgon, Anke Matthys, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Jeroen Hofmans, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Jan De Winne
Stemmen voor 18
Peggy Massien, Anne Mattot, Christophe Merckx, Pieter Busselot, Marc Picalausa, Hedwig Van Rossem, Johan Servé, Richard Severijns, Marc Snoeck, Amber Magnus, Anke Matthys, Arno Pirolo, Bram Vandenbroecke, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Bertrand Demiddeleer
Stemmen tegen 14
Mark Demesmaeker, Wim Demuylder, Dirk Van Heymbeeck, Nelly Lanis, Rogier Lindemans, Brigitte Moyson, Marc Sluys, Sven Pletincx, André Gorgon, Benjamin Swalens, Eva Demesmaeker, Jeroen Hofmans, Pascal Saenen, Yves Demanet
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00141 - Omgevingsvergunningsaanvraag OMV/2021/00019/O - geïntegreerde procedure cfr. decreet houdende de gemeentewegen – zaak der wegen - Goedkeuring 2021_GR_00141 - Omgevingsvergunningsaanvraag OMV/2021/00019/O - geïntegreerde procedure cfr. decreet houdende de gemeentewegen – zaak der wegen - Goedkeuring

Motivering

Advies en motivering

ZAAK DER WEGEN: de aansluiting van de voorliggende ontworpen (private) wegenis met de openbare wegenis 

Mobiliteit: 

De invloed van de ontworpen wegenis binnen de voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag op vlak van mobiliteitsinvloed wordt toegelicht in onderstaande punten; de toelichting zit eveneens gevoegd in bijlage met de nodige afbeeldingen ter verduidelijking en zal integraal deel uitmaken van dit besluit.

1. Op vlak van mobiliteit is er geen bezwaar tegen de afbraak van de bestaande wegenis (i.k.v. gedeeltelijke opheffing Noorderstraat) door de compensatie van de nieuwe (private) wegenis als ontsluiting.


2. Door het gedeeltelijk opheffen van de openbare weg inclusief de brug over de Kleine Zenne (gedeelte Noorderstraat) en door deze te vervangen door een nieuwe private weg komt het achterliggende bedrijf (momenteel Papyrus Belgium Paper Lembeek) niet langer aan een openbare weg te liggen. Daarom is het belangrijk om wel een ‘openbaar karakter’ aan deze nieuwe wegenis te geven. Het ‘openbaar karakter’ dient hier te begrepen worden als het ten alle tijde toegankelijk zijn voor de hulpdiensten. Om in toegankelijkheid te voorzien kan er geen private poortafsluiting toegestaan worden. Teneinde de bereikbaarheid te garanderen kan de gedeeltelijke afbraak van de Noorderstraat pas aangevat worden na de aanleg van de nieuwe weg, of dient een alternatieve bereikbaarheid voorzien te worden gedurende de aanleg van de nieuwe wegenis.

Bij de eventuele aanleg van de indicatieve aanduiding voor traag verkeer naar de Kazernestraat dient dit opgenomen te worden als openbare gemeenteweg. Om deze ontsluiting (zoals voorzien wordt in het PRUP Lembeek-Noord) te realiseren bestaat er reeds een samenwerking tussen Stad Halle en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en de Vlaamse Milieumaatschappij om het gebied langsheen de Kleine Zenne grenzend aan de bedrijvenzone Lembeek-Noord volop in te richten in functie van de trage weggebruiker.


3. Deze aanpassing van de wegenis is in functie van de bouw van een sorteerhal met open parkeergebouw, bouw van 4 bedrijfsverzamelgebouwen voor in totaal 28 eenheden. 

Deze vestiging is voor treinreizigers en fietsers vanuit Lembeek goed en veilig   bereikbaar. 

Het ontbreken van fiets en voetgangersinfrastructuur op de Noorderstraat tussen de toekomstige sorteerhal en de N6 was in het verleden geen onoverkomelijk probleem, gelet op de zeer beperkte intensiteiten. Gelet op de hoge intensiteiten die gegenereerd gaan worden door dit project is dit wel een probleem, waarvoor er een oplossing moet komen.

De Noorderstraat is de enige toegangsweg voor auto- en vrachtverkeer tot de site.

Ingeval van problemen of werken op deze weg is het bedrijf niet langer bereikbaar met (vracht)wagens of bereikbaar voor de hulpdiensten.  Deze toegangsweg loopt over een brug over de spoorweg, wat de bereikbaarheidsgarantie verder hypothekeert. 

Op het ogenblik van onderhoudswerken aan deze weg, of in geval van calamiteiten (cf. Drasopbrug) is deze zone/distributiebedrijf onbereikbaar. 

Als bij werken rekening gehouden moet worden met de bereikbaarheid van deze vestiging kan dit aanzienlijke meerkosten voor deze werken met zich meebrengen. Het is essentieel  dat het stadsbestuur of derden deze werken kunnen uitvoeren en niet voor deze bijkomende kosten moet opdraaien. 

Voor een distributiebedrijf, dat afhankelijk is van een permanente bereikbaarheid houdt dit risico’s in. Een alternatieve toegang die in zeer uitzonderlijke situaties kan gebruikt worden zou in deze zeer wenselijk/noodzakelijk zijn.

 

4. Er zijn indicaties dat dit project de draagkracht van de omgeving overstijgt:

4.1.  Kruispunt  Van de N6 met de Noorderstraat

4.1.1. Normale situatie

versus

4.1.2. Uitzonderlijke situaties

(voor de gedetailleerde uiteenzetting met afbeeldingen wordt verwezen naar de bijlage “Advies Mobiliteit OMV 2021 00019 O” welke integraal deel uitmaakt van dit besluit.)


 4.2. Te korte afslagstrook op de N6

De afslagstrook op de N6 is te kort: een vaak gebruikte vuistregel voor het bepalen van de aanbevolen lengte van een linksafstrook op een kruispunt is de volgende: 

Benodigde lengte linksafstrook = ( pae / u op linksafstrook / aantal cycli per uur ) * 7 meter * 1,5.

Bij 381 voertuigen die per uur moeten afslaan van de N6 richting Noorderstraat betekent dit dat er per cycli 381 voertuigen/40 cycli  moeten kunnen opgesteld worden oftewel 9,5 voertuigen moeten kunnen opgesteld worden. 

Hier is maar plaats voor een 5 a 6 tal wagens. Dit betekent dat er onvoldoende plaats is om afslaande voertuigen te stockeren en deze voertuigen de doorgaande bewegingen op de N6 gaan blokkeren.

Dit tekort aan opstelruimte heeft een cumulatief effect. De wachtrijen zullen aangroeien.

 

4.3 Ruime omgeving

In de Mober wordt gesteld dat tijdens een typische ochtend- en avondspits het verkeer in de omgeving van het projectgebied vlot verloopt. (p29) Er zijn volgens de Mober geen structurele vertragingen op de N6. De E429 is tijdens de ochtend- en avondspits wel verzadigd. 

Extra aandacht voor het hoofdwegennet is derhalve nodig bij de confrontatie met het mobiliteitsprofiel.

(voor de gedetailleerde uiteenzetting met afbeeldingen wordt verwezen naar de bijlage “Advies Mobiliteit OMV 2021 00019 O” welke integraal deel uitmaakt van dit besluit.)

De problematiek wordt in de Mober ook wel onderkend. Er wordt in de Mober het volgende aangegeven: “Extra aandacht voor het hoofdwegennet is derhalve nodig bij de confrontatie met het mobiliteitsprofiel.” 

Het overgrote deel van de voertuigen heeft als herkomst of bestemming Brussel. Deze rijden  ofwel vanaf de E429  of via de N6. Beiden hebben nu al last van congestie. Gelet op de congestie op het hogere wegennet E429 en RO) is er grote kans dat de relatie tussen deze nieuwe vestiging en Brussel via sluipwegen/minder gewenste wegen zal lopen, bijvoorbeeld via de N6 (Demaeghtlaan) in Halle centrum of via de nieuwe Zuidbrug en stationsomgeving.  In de Mober kunnen we evenwel het volgende lezen (p51) Het is daarbij van belang de R0 extra structurele verkeersdruk te besparen tijdens de reguliere spitsuren, bijvoorbeeld door het projectverkeer ook deels te ontsluiten via de E429 en het N-wegennet.

Bij voorkeur rijden deze via de E429, om extra overlast in het centrum van Halle te vermijden Bijkomend probleem is dat deze voertuigen en dat zijn er dan gemiddeld meer dan 6 per minuut moeten invoegen vanaf de afslagstrook, boven op het huidige verkeer . 

Wij vrezen hier terugslag tot op de E429.


5. Beperking van de MOBER

In de berekening is er geen of  onvoldoende rekening gehouden met vrachtverkeer naar de units.  Wachtende vrachtwagens moeten op eigen terrein opgevangen worden. 

Dit betekent ook dat bovenstaande berekeningen nog moeten bijgestuurd worden.

Er is geen enkele garantie dat wat hier voorgesteld wordt als maximale belasting op termijn niet de “normale” situatie zal zijn. Infrastructuur kan dit blijkbaar verwerken.

De Mober gaat uit van een bedrijfsmodel waarbij de wagens van het bedrijf buiten de spits rijden. Er is geen enkele garantie dat dit effectief nu, of later bij een eventuele andere uitbater zo zal uitgevoerd worden.

De Mober houdt geen rekening met de ontwikkelingen in Tubize (nieuwe industriegebied, ontwikkelingen Forges de Clabecq).


Conclusie mobiliteitsadvies:

Vanuit mobiliteitsoogpunt is er geen bezwaar tegen de nieuwe voorgestelde wegenis. Op basis van de bovenvermelde argumentatie zijn er duidelijke indicaties dat het geplande   distributiecentrum de draagkracht van de (ruimere) omgeving te boven gaat.

Aansluitend aan het advies vanwege de mobiliteitsambtenaar werd door het Vlaams-Gewest een ongunstig advies verleend inzake de mobiliteitsimpact van het geheel.

De gemeenteraad heeft alleen beslissingsbevoegdheid over de wegenis en kan daarbij geen oordeel uitspreken over de vergunningsaanvraag zelf. Die behoort tot de exclusieve bevoegdheid van de vergunningverlenende overheid, die voor het merendeel van de aanvragen het college van burgemeester en schepenen is.  De gemeenteraad spreekt zich uit over het effect van de voorgestelde ‘wegenis’ (niet: van het voorgestelde project) op de mobiliteit, de verkeersafwikkeling en de verkeersveiligheid (niet: van het voorgestelde project).

Bijkomend wordt ook nog gesteld dat de ontsluiting van het huidig perceel Halle, 5° afdeling, sectie C, 402A naar de Noorderstraat te allen tijde dient gegarandeerd te blijven. Hiervoor wordt een erfdienstbaarheidsovereenkomst of soortgelijke eeuwigdurende overeenkomst voorgelegd met perceel Halle 5, sectie C, 402A als heersend erf en de nieuwe private wegenis als lijdend erf met aansluiting tot de Noorderstraat.


Aansluiting riolering en raming uit te voeren werken op openbaar domein:

De bestaande riolering van de Noorderstraat blijft behouden in het gedeelte dat niet gedesaffecteerd wordt en heeft geen lozing via de wegzate die gedesaffecteerd wordt zodat er geen erfdienstbaarheid van afwatering dient gevestigd te worden. De afwatering van de private wegenis gebeurt via eigen lozing op de bij-arm van de Zenne dewelke onder het beheer van de Vlaamse Milieu maatschappij valt en waarvoor ze dienen te voldoen aan de voorwaarden die door deze instantie opgelegd worden. In het op te breken weggedeelte zal de bestaande rioleringsinfrastructuur moeten gevrijwaard worden en tevens zullen de verschillende afdekinrichting dienen aangepast te worden aan de nieuwe soort verharding. De riooldeksels type 5 (asfaltbetonverharding) zullen moeten vervangen worden door type 9 (betonstraatstenenverharding ).

Op het openbaar domein dat behouden blijft wordt voorzien om het gedeelte van de wegzate bestaande uit asfaltbetonverharding tussen het huidige fietspad en de nieuwe private toegangsweg uit te breken en te vervangen door een fietspad bestaande uit waterdoorlatende betonstraatstenen van rode kleur met een breedte van 3 meter en opgesloten langs weerszijden door een betonnen trottoirband type ID 1. De fundering ervan bestaat uit 20 cm gebroken mengpuin en als fundering wordt 10 cm discontinue steenslag voorzien. De betonstraatstenen 22 x11x10 dik ( rode kleur ) worden voorzien om gelegd te worden op een legbed van 4 cm granulaat mengsel. Als opbouw voor een fietspad volstaat dit dwarsprofiel. Het is evenwel aangewezen dat wanneer het onderfunderingspakket van de huidige wegzate  dikker gedimensioneerd is en waterdoorlatend, dit pakket niet volledig op te breken, maar  te behouden onder het toekomstige fietspad. De betonstraatstenen worden best zonder vellingskant voorgeschreven om het comfort van de fietsers te verhogen.

De omgevingsvergunning bevat een raming opgemaakt aan de hand van een meetstaat naar model van het Standaardbestek 250 versie 4.1. 

Het bijzonder bestek zelf is niet nog bijgevoegd in het omgevingsloket  en werd ons volgens indeling standaardbestek 250 v 4.1 met de nodige gegevens inzake uitvoeringstermijn , erkenning aannemer, opleveringen materiaalbeschrijvingen via afzonderlijke mail bezorgd .Tevens werd ons een aangepaste raming bezorgd   gezien sommige posten niet correct in rekening werden gebracht, of de hoeveelheden niet correct berekend waren. In deze raming ontbreken nog steeds de posten voor het vervangen van drie riooldeksels, de thermoplastinkleuring van de fietsoversteekplaats en de fietssuggestiestroken en de verkeersdrempel (verhoogde inrichting) bestaande uit prefab elementen ten geraamd bedrag van 5.000,00 euro.

De raming van de uit te voeren werken bestaat uit twee delen, enerzijds de werken samenhangend met de opbraak van de asfaltbetonverharding en het vervangen ervan door een fietspad in betonstraatstenen op een breedte van 3,00 meter voor een totaal geraamd bedrag van 31.725,87 euro exclusief BTW ( werken die verondersteld werden  uitgevoerd te worden door een aannemer aangesteld door de bouwheer ) en waarbij de posten voor het vervangen van 3 riooldeksels, de thermoplast inkleuring van fietsoversteekplaats en fietssuggestiestrook, en de verkeersdrempel bestaande uit prefab elementen ontbreken ( posten die kunnen geraamd worden op  een totaal van 5000 euro ) zodat het totaal op 36.725,87 euro excl. BTW komt maar waaruit uit de opmaak van het bestek blijkt dat dit ook door de stad zou aanbesteed worden ( desgevallend genereert dit nog bijkomende kosten voor aanstellen veiligheidscoördinator, publicatiekosten en administratiekosten ...). en anderzijds voor het uitvoeren van toekomstige werken op termijn onder het beheer van de stad en bestaande  een trage verbinding op de Zenneweide bestaande uit waterdoorlatende halfverharding (terwijl in het omgevingsloket geen dolomiet werd voorzien werd met enen  waarvan het legbed bestaat uit lavasubstraat2/8 op een dikte van 3 cm en een waterdoorlatende fundering met een dikte van 25cm en op een breedte van 2,5 meter in een geogrid. Hierin is tevens de aanleg van een brug inclusief leuning over de bijarm van de Zenne opgenomen. In de nagestuurde meetstaat werd deze halfverharding wel in dolomiet voorzien en werden een aantal hoeveelheden aangepast. Waaronder 2 brugdekken en 2 leuningen Dit gedeelte wordt geraamd op 118.838,25 euro exclusief BTW en dient enkel om de borgstelling te bepalen aangezien de werken in een later stadium ( als de stad de nodige gronden heeft verworven ) zullen uitgevoerd worden. Ons inziens heb je aan beide zijden van de brug een leuning nodig waardoor de raming nog met 8;000,00 euro exclusief BTW dient verhoogd te worden. Het totaalbedrag van de borgstelling of storting in de stadskas dient aldus  euro 36.725,87euro excl. BTW + 126.838,25 exclusief BTW te bedragen. Een totaal van 163.564,12 euro excl. BTW verhoogd met de BTW ten bedrage van 34348,46 euro wordt het totaalbedrag 197;912,58  euro inclusief BTW. Gelet op de uitvoering in totaal verschillende fases en waarbij zoals oorspronkelijk voorzien de aanleg van het fietspad naast de spoorweg uitgevoerd wordt door een door de ontwikkelaar aangestelde aannemer, lijkt het ook aangewezen om de borgstelling op te splitsen in 2 delen namelijk:

Het deel aanpassing fietspad langsheen de spoorweg: ten bedrage van 44.438,30 euro inclusief btw, afgerond naar het hoger tiental is gelijk aan 44.440,00 euro waarvan de helft kan vrijgegeven worden bij de voorlopige oplevering en de resterende helft wordt vrijgegeven bij de definitieve oplevering. En een waarborg voor het deel binnen de Zenneweide 153.474,28 euro, verhoogd naar de  hogere eenheid tot 153.475,00  euro dat pas kan vrijgegeven worden na de realisatie van de werken door de stad  en de betaling ervan of bij storting van dit bedrag in de stadskas..

In het kader van het toezicht op de werken voor wat het gedeelte op openbaar domein betreft ( opbraak gedeelte asfaltbeton tussen huidig fietspad en nieuw aan te leggen private weg en de vervanging ervan door een fietspad in rode betonstraatstenen op een breedte van 3,00 meter), zal de stad Halle in kennis gesteld worden van het bevel van aanvang der werken en tevens uitgenodigd worden op alle vergaderingen betreffende deze werken.

Alle proeven conform het standaardbestek 250 versie 4.1 dienen te worden toegepast op de nieuwe wegenis in het openbaar gedeelte. Dit zal gebeuren op kosten van de bouwheer en deze zal hierbij zijn volledige medewerking verlenen De in situ proeven dienen uitgevoerd te worden in aanwezigheid van de door de Stad afgevaardigde ambtenaar belast met de controle op de uitvoering.

Private wegenis in aansluiting met openbare wegenis:

De ontworpen nieuwe private wegenis kent zijn aansluitingspunt met de openbare wegenis ter hoogte van het gedeelte Noorderstraat dat parallel met de spoorweg loopt. Voor een detaillering van dit aansluitpunt wordt verwezen naar het plan “BA_ontwikkeling bedrijventerrein_D_N_11_detail fietsoversteek” zoals ingediend werd in het omgevingsloket. 

Het plan toont de overgang van de private wegenis naar openbare wegenis in de ontworpen bocht naar de bestaande Noorderstraat. Het fietspad op private wegenis is ontworpen met een breedte van 3,00 meter (op typedwarsprofiel) en 3,75 meter (op inplantingsplan) ten behoeve van het trage bestemmingsverkeer. De fietssuggestiestroken worden aangeduid door de okerkleurige banden langsheen de randen van de rijbaan. Het fietspad op het gedeelte openbare wegenis werd ontworpen met rood gekleurde waterdoorlaatbare betonstraatstenen (22 x 11 x 10) volgens de huidige breedte van het bestaand fietspad om te voldoen aan de inpassing met het reeds bestaande en te behouden deel van het fietspad. 

De openbare wegenis richting het centrum van Halle en de brug over de spoorweg loopt over in een verhoogde inrichting. 

Voor meer verduidelijking wordt verwezen naar de typedetails aangeduid op “BA_ontwikkeling bedrijventerrein_T_N_ 26_typedwarsprofielen 1012” -> meer bepaald typedwarsprofiel 4 schaal 1/50 met detail E schaal 1/10.

Op het detailplan zelf is geen legende opgenomen. De legende van dit detailplan valt te raadplegen op het inrichtingsplan “BA_ontwikkeling bedrijventerrein_I_N_02_inrichtingsplan 210106” en het inplantingsplan nieuwe toestand “BA_ontwikkeling bedrijventerrein_I_N_03_inplanting 1” of legendeplannen “BA_ontwikkeling bedrijventerrein_LB_N_0_Legende”, “BA_sorteerhal_LB_N_0_Legende 201204”.

Er dient opgemerkt te worden dat de legende de te gebruiken materialen voor de wegverharding van de fietssuggestiestrook, het private fietspad en het openbare fietspad parallel aan de spoorweg niet beschrijft. De beschrijving is opgenomen in het plan van de typedwarsprofielen “BA_ontwikkeling bedrijventerrein_T_N_ 26_typedwarsprofielen 1012”.

Bijgevolg adviseren wij om het gedeelte fietspad, de fietsoversteekplaats, de fietssuggestiestroken en de verhoogde inrichting aan te leggen volgens het standaardbestek 250 voor de wegenbouw versie 4.1. zoals reeds aangehaald bij het gedeelte van de kostenraming voor de openbare wegenis.

Wat betreft de overige te gebruiken materialen wordt het volgende voorgesteld:

-           de fietsoversteekplaats: roodkleurige koudplast

-           de fietssuggestiestroken: okerkleurige koudplast


Toelichting en weerlegging van de ingediende bezwaarschriften:

Tekst overgenomen uit het bezwaarschrift:

In het bezwaarschrift met het onderdeel gericht naar het aspect van de nieuwe ontworpen wegenis in voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag wordt het volgende aangehaald:

“Ondergeschikt vragen wij de overdracht van de nieuwe wegenis, die toch een openbaar karakter zal hebben, naar de stad. Minstens vragen wij het vestigen van een openbare erfdienstbaarheid overeenkomstig het Gemeentewegendecreet. Wij vragen ook dat er via de nieuwe Noorderstraat aan de oostzijde van de site Papyrus een openbare, voor iedereen toegankelijke verbinding komt met het nieuwe park Zenneweide.”

Weerlegging bezwaarstuk:

“overdracht nieuwe wegenis …”; “vestigen openbare erfdienstbaarheid…”;

De ontworpen plannen tonen de aanleg van een geheel nieuwe wegenis ten functie van het bestemmingsverkeer zijnde toekomstige werknemers, leveranciers en in- en uitgaand vrachtverkeer. Naast de grote verbindingsaders wordt ook een fiets- en voetpad voorzien binnen het bedrijventerrein dat uitsluitend voor het bestemmingsverkeer zal dienen.

Het openbaar stellen van de ontworpen wegenis (hetzij door het vestigen van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang hetzij door opname in het openbaar domein en grondafstand na uitvoering der werken) impliceert dat de opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan vereist zou zijn en dat de Stad het beheer en onderhoud van deze wegen op zich neemt na overdracht van de wegenis. Het spreekt voor zich dat dit niet de bedoeling kan zijn gezien het beoogde intensieve en voornamelijk industrieel en economisch gericht gebruik van deze wegenis binnen voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag.

De huidige vertakkingen op de Noorderstraat waarvoor de gedeeltelijke opheffing binnen dezelfde omgevingsvergunningsaanvraag door de gemeenteraad dient behandeld te worden kent hedendaags geen doorgaand verkeer en kent geen gebruik door het brede publiek. De weg werd aangelegd ten behoeve van de bezoekers, werknemers en leveranciers van het bedrijventerrein. Leveranciers betreft doorgaans zwaar verkeer wat een grotere slijtage van het wegdek teweegbrengt en dus ook een intensiever onderhoud vergt voor de Stad. 

Gelet op het feit dat deze doodlopende straat inclusief de brug over de Kleine Zenne (vertakkingen Noorderstraat) niet gebruikt wordt voor doorgaand verkeer door het publiek en gelet op het feit dat het niet in het algemeen belang kadert om semiprivate wegen in industriegebied te onderhouden met gemeenschapsmiddelen ten behoeve van één bedrijf wordt de opheffing van de gemeenteweg opportuun geacht.

Indien men de nieuw ontworpen wegenis openbaar zou stellen spreekt dit de bovenstaande stelling volledig tegen. 

Bovendien legt het PRUP ‘Lembeek-Noord’ binnen de zone voor bedrijventerreinen helemaal geen bestemmingen voor openbare wegenis op. Er dient enkel voldaan te worden aan de ontsluitingen voor langzaam verkeer richting het te behouden deel van de Noorderstraat en richting de Kazernestraat.

Weerlegging bezwaarstuk:

…“Wij vragen ook dat er via de nieuwe Noorderstraat aan de oostzijde van de site Papyrus een openbare, voor iedereen toegankelijke verbinding komt met het nieuwe park Zenneweide.”

De verbindingen voor traag verkeer worden op het PRUP Lembeek-Noord aangeduid door middel van de ‘rode verbindingspijlen’ (zie bijlage PRUP Lembeek-Noord_grafisch plan). De ‘rode pijlen’ leggen geen uitdrukkelijke bestemming op hun cartografische locatie vast. Het is een interpretatie die dient genomen te worden bij een verdere uitwerking en uitvoering van het PRUP.

De verbinding die in het PRUP is voorzien zal gerealiseerd worden vanaf het fietspad langs het spoor richting de Kazernestraat waardoor een voor iedereen veilige verbinding zal ontstaan. 

Het inrichtingsplan toegevoegd als bijlage ‘BA_ontwikkeling bedrijventerrein_I_N_02_inrichtingsplan 210106’ toont een indicatieve aanduiding voor een nieuwe trage wegverbinding tussen het gedeelte Noorderstraat parallel aan de spoorweg en de Kazernestraat en past volledig binnen de visie van de toekomstplannen voor het project Zenneweide.

Zoals wordt aangetoond in het gemeenteraadsbesluit inzake de definitieve vaststelling van de opheffing van de voetwegen 47/68 is het inderdaad de instelling van de Stad om in samenwerking met Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei en de Vlaamse Milieumaatschappij te voorzien in nieuwe trage wegverbindingen gesitueerd binnen dit PRUP ‘Lembeek-Noord’ en worden deze verbindingen opgenomen in het project van de Zenneweide. Er zal dus voldaan worden aan de vraag tot het openbaar stellen van nieuwe trage wegen conform het decreet houdende de gemeentewegen.

Tekst overgenomen uit het gemeenteraadsbesluit omtrent de opheffing van voetwegen 47/68 binnen de planzone van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Lembeek-Noord:

“Het PRUP Lembeek-Noord is zodanig opgesteld om te voorzien in nieuwe verbindingsmogelijkheden in de vorm van trage wegen. Het is dus zodanig opgesteld dat er ruimte is voor de creatie van geheel nieuwe verbindingen.

Ter herwaardering van het gebied dat als bestemming ‘Groen’ werd aangeduid in het PRUP Lembeek-Noord is de Stad reeds proactief te werk gegaan door een samenwerking op te starten met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en de Vlaamse Milieumaatschappij om het gebied langsheen de Kleine Zenne grenzend aan de bedrijvenzone Lembeek-Noord volop in te richten in functie van de trage weggebruiker.

Het ontwerp voor deze nieuwe verbindingswegen werd nog niet openbaar gesteld aangezien het project ten tijde van de voorlopige vaststelling nog in volle uitwerking is. In de bijlage ‘ZENNEWEIDE ontwerp - aanduiding trage wegen’ kan men het voorlopige ontwerp voor de toekomstige trage wegen bekijken met in acht name dat dit nog steeds een ontwerp voorstelt. Dit ontwerpplan dient geen deel uit te maken van onderhavig gemeenteraadsbesluit.

In samenwerking met genoemde partners zal de Stad nog onderzoek uitvoeren naar nieuwe tracés voor trage wegen die naar toegankelijkheid, belevenis en ontsluiting van de verschillende deelgebieden wél een actuele functie kunnen vervullen rekening houdende met de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten.”

Juridische gronden

  • Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019
  • Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Lembeek-Noord’
  • Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
  • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
  • Decreet omgevingsvergunning van 25 april 2014 en latere wijzigingen

Aanleiding en doel

Op 28 januari 2021 werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend met projectnummer OMV/2021/00019/O voor ‘aanleg nieuwe wegenissen na afbraak bestaande wegenis, bouw van sorteerhal met open parkeergebouw, bouw van 4 bedrijfsverzamelgebouwen voor in totaal 28 eenheden’ gesitueerd langsheen de Noorderstraat binnen de regio Lembeek-Noord met kadastrale ligging Halle, 1° afdeling Sectie E en Halle (Lembeek), 5° afdeling, Sectie C:

23027E0113/00B002, 23027E0115/03B000, 23027E0113/00N000, 23027E0116/00A000, 23027E0113/00D002, 23027E0113/00E002, 23043C0004/00D000, 23027E0113/00D002, 23027E0113/00E002, 23027E0113/00B002, 23027E0115/03B000, 23027E0113/00N000, 23027E0116/00A000, 23043C0002/00A000,

Het openbaar onderzoek werd georganiseerd vanuit de dienste Ruimte & Wonen en liep van 5 maart 2021 tot en met 3 april 2021. Er werden in totaal 3 bezwaarschriften ingediend waarvan 1 bezwaarschrift een onderdeel bevat specifiek gericht naar het aspect van de nieuw ontworpen private wegenis binnen de voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag.   

Conform het artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en artikel 12 § 2 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 werden de bezwaarschriften gericht naar het aspect van   ‘de gedeeltelijke opheffing van de Noorderstraat’ binnen dezelfde voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag ter kennisname en behandeling voorgelegd aan de gemeenteraad op eenzelfde zittingsdag bij het gemeenteraadsbesluit “Opheffing gemeenteweg - Omgevingsvergunningsaanvraag OMV/2021/00019/O – Grafisch Plan gedeeltelijke opheffing Noorderstraat”.

Dit gemeenteraadsbesluit heeft uitsluitend het doel om de zaak der wegen binnen de omgevingsvergunningsaanvraag OMV/2021/00019/O te behandelen. 

De gemeenteraad dient te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg:

 

  • De gedeeltelijke opheffing van de Noorderstraat werd behandeld in het gemeenteraadsbesluit “Opheffing gemeenteweg - Omgevingsvergunningsaanvraag OMV/2021/00019/O – Grafisch Plan gedeeltelijke opheffing Noorderstraat”.

 

  • De zaak der wegen welke in dit gemeenteraadbesluit behandeld wordt zal een uitspraak vormen over de wenselijkheid van de nieuw ontworpen (private) wegenis op mobiliteitsvlak, de aansluiting van de nieuw ontworpen (private) wegenis met de openbare wegenis, de aansluitingen op vlak van het openbare en private rioleringsstelsel en de beoogde wijzigingen aan het gedeelte Noorderstraat parallel met de spoorweglijn.

Adviezen

Financiële dienst Gunstig advies

De waarborg dient gestort te worden op rekeningnummer BE35 0000 0091 5537 van de stad Halle.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad heeft kennis genomen van de bezwaarvoering inhoudende de aanleg van de nieuwe private wegenis met aansluiting op de openbare wegenis ingevolge omgevingsproject OMV/2021/00019/O – ‘aanleg nieuwe wegenissen na afbraak bestaande wegenis, bouw van sorteerhal met open parkeergebouw, bouw van 4 bedrijfsverzamelgebouwen voor in totaal 28 eenheden’ en sluit zich aan bij de weerlegging van de bezwaren.

Artikel 2

De gemeenteraad besluit om de zaak der wegen binnen het voorliggende omgevingsproject gekend onder OMV/2021/00019/O, ‘aanleg nieuwe wegenissen na afbraak bestaande wegenis, bouw van sorteerhal met open parkeergebouw, bouw van 4 bedrijfsverzamelgebouwen voor in totaal 28 eenheden’, aangevraagd door Resolve NV  goed te keuren onder de onder artikel 3 vermelde vooropgestelde voorwaarden.

Artikel 3

Aan de houder(s) van de omgevingsvergunning, bij afgifte van de omgevingsvergunningsvergunning, de hiernavolgende lasten en voorwaarden inzake infrastructuurwerken op te leggen:

  • De kosten verbonden aan de infrastructuurwerken voor het gedeelte infrastructuur aan te leggen op openbaar domein en toekomstig openbaar domein te bekostigen door de bouwheer worden geraamd op 197.912,58  euro inclusief BTW en zijn integraal voor de Bouwheer, zijnde Resolve NV, Bosmanslei 26 -2018 Antwerpen. Vooraleer de werken aan te vatten zal hij het volledige bedrag waarborgen, zijnde om praktische redenen gesplitst in 2 delen namelijk:
    • Het deel aanpassing fietspad langsheen de spoorweg: ten bedrage van 44.438,30   euro inclusief btw, afgerond naar het hoger tiental is gelijk aan 44.440,00  euro waarvan de helft kan vrijgegeven worden bij de voorlopige oplevering en de resterende helft wordt vrijgegeven bij de definitieve oplevering van deze infrastructuur.
    • En een waarborg voor het deel te realiseren infrastructuur binnen de Zenneweide ten bedrage van 153.475,00 euro, dit bedrag kan pas vrijgegeven worden na de realisatie van de werken door de stad  en de betaling ervan of na de storting van dit bedrag in de stadskas op gelijk welk tijdstip.
  • De aanbestedingsprocedure en aanduiding aannemer dient dan wel door de ontwikkelaar gevoerd te worden om bijkomende administratieve kosten te vermijden en het aangeleverde bestek dient derhalve administratief inzake aanbestedende overheid aangepast te worden.
  • De stad Halle - dienst openbaar domein - wordt in kennis gesteld van het aanvangsbevel van de infrastructuurwerken voor de aanleg van het fietspad naast de spoorweg. Zij zal uitgenodigd worden op alle vergaderingen omtrent de aanleg van de  publieke ruimte zodat zij met kennis van zaken het toezicht hierop kan uitoefenen en de uitvoering van de beproevingen opvolgen.
  • Overeenkomstig het standaardbestek 250 versie 4.1 zullen de proeven worden toegepast in aanwezigheid van een afgevaardigde van de Stad op de nieuwe wegenis in het openbaar gedeelte, de kosten hieraan verbonden zijn volledig ten laste van de bouwheer.
  • Het dossier dat als aanbesteding en de uitvoering van de infrastructuurwerken tot grondslag moet dienen, moet aangepast zijn aan de volgende geformuleerde opmerkingen die deel uitmaken van de uitgevoerde technische screening:
    • In het op te breken weggedeelte zal de bestaande rioleringsinfrastructuur moeten gevrijwaard worden en tevens zullen de verschillende afdekinrichting dienen aangepast te worden aan de nieuwe soort verharding. De riooldeksels type 5 ( asfaltbetonverharding ) zullen moeten vervangen worden door type 9 ( betonstraatstenenverharding ).
    • Het is aangewezen dat wanneer het onderfunderingspakket van de huidige wegzate  dikker gedimensioneerd is en waterdoorlatend dan de voorziene onderfundering, dit pakket niet volledig op te breken, maar  te behouden onder het toekomstige fietspad. De betonstraatstenen worden best zonder vellingskant voorgeschreven om het comfort van de fietsers te verhogen en in elleboogverband gelegd.
  • Het dossier dat als aanbesteding ten grondslag moet dienen zal tevens dienen voorzien te worden van een bijzonder bestek naar model standaardbestek 250 v 4.1, waarbij de nodige gegevens inzake uitvoeringstermijn , erkenning aannemer, opleveringen materiaalbeschrijvingen. De uitvoerende aannemer zal dienen erkend te zijn in de categorie C – klasse 1 en geldig geregistreerd zijn in de categorie 00 of 05. De waarborgtermijn dient 2 jaar te bedragen gerekend vanaf de datum van de voorlopige oplevering.
  • De uitvoeringstermijn, rekening houdende met de fasering en de daarop gestelde deeltermijnen, zal rekening houden met het feit dat dit een zeer intens gebruikt fiets en wandelpad is en derhalve zo kort mogelijk dient afgesloten te worden en wordt vastgelegd op 8 werkdagen.
  • Aan de Stad dient alsnog onder andere het volgende worden overgemaakt:
    • Het goedgekeurde DXFr2000-bestand met de GRB-basis opmeting en GRB-detail opmeting na aanleg van het fietspadgedeelte op het openbaar domein. 
    • Kwaliteitsrapport as-builtplan van Informatie Vlaanderen (AIV)
    • Een digitaal bestand in DWG (2010 of nieuwer) -formaat , dat direct is afgeleid van het DXF-bestand en is aangepast/verder uitgewerkt voor cartografisch gebruik (o.a. complexe lijntypes, arceringen, titelblad, liggingsplan, situeringsplan,…) volgens de normen opgelegd in het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019 en in overleg met de deskundige openbaar domein de Stad Halle.
    • Een PDF-bestand van het cartografisch bestand
    • Een afdruk van het plan op papier: kleurenafdruk op leesbare schaal.

Artikel 4

Dit gemeenteraadsbesluit aangaande het behandelen van de zaak der wegen binnen het voorliggende project OMV/2021/00019/O – ‘aanleg nieuwe wegenissen na afbraak bestaande wegenis, bouw van sorteerhal met open parkeergebouw, bouw van 4 bedrijfsverzamelgebouwen voor in totaal 28 eenheden’ maakt integraal deel uit bij het afleveren van de omgevingsvergunning.

Artikel 5

Het volledige advies betreffende mobiliteit, riolering en aansluiting wegenis als aparte bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit. Bijkomend wordt ook nog gesteld dat de ontsluiting van het huidig perceel Halle, 5° afdeling, sectie C, 402A naar de Noorderstraat te allen tijde dient gegarandeerd te blijven. Hiervoor wordt een bijkomende voorwaarde opgelegd:

Bij de behandeling van de omgevingsvergunning dient een erfdienstbaarheid of soortgelijke eeuwigdurende overeenkomst voorgelegd te worden met perceel Halle 5, sectie C, 402A als heersend erf en de nieuwe private wegenis als lijdend erf met aansluiting tot de Noorderstraat.

Artikel 6

Tegen deze beslissing kan beroep worden ingesteld volgens de modaliteiten bepaald in 31/1 van het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014:

§ 1. Tegen het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering door de personen of instanties, vermeld in artikel 53. De vereiste, vermeld in artikel 53, tweede lid, is ook van toepassing op het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad.

Het beroep leidt tot de vernietiging van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.

§ 2. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid met een beveiligde zending ingediend bij de Vlaamse Regering binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat op:

1° de dag na de datum van de betekening van de bestreden beslissing voor die personen of instanties aan wie de beslissing betekend wordt;

2° de dag na het verstrijken van de beslissingstermijn als de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg stilzwijgend geweigerd wordt;

3° de dag na de eerste dag van de aanplakking van de bestreden beslissing in de overige gevallen.

De indiener van het beroep bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig met de beveiligde zending van het beroep aan de Vlaamse Regering, een afschrift van het beroepschrift met een beveiligde zending aan het college van burgemeester en schepenen en aan de bevoegde beroepsinstantie, vermeld in artikel 52.

§ 3. Het college van burgemeester en schepenen bezorgt het volledige dossier of een afschrift daarvan onmiddellijk na de ontvangst van het afschrift van het beroepschrift, aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

§ 4. De Vlaamse Regering neemt een beslissing over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de ontvangst van het dossier, vermeld in paragraaf 3. Die termijn is een termijn van orde.

De Vlaamse Regering brengt de indiener van het beroepschrift, de bevoegde overheid en de gemeente onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing.

§ 5. Het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan alleen worden vernietigd:

1° wegens strijdigheid met het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

2° wegens strijdigheid met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van hetzelfde decreet;

3° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste.