Voor projecten GBO werd er in 2019 een oproep gedaan, waarvoor de gemeenten van de eerstelijnszone intekenden. In dit kader ontvingen we een subsidie t.b.v. 29.167 euro voor 2019.
Met deze subsidie werd een medewerker aangesteld door CAW op basis van een samenwerkingsovereenkomst en werd een digitaal systeem ontwikkeld en software aangekocht. Dit digitaal systeem maakt het mogelijk dat kwetsbare gezinnen snel aangemeld worden en via aanklampend werken zo snel mogelijk de correcte hulpverlening krijgen en informatiedoorstroming mogelijk wordt gemaakt.
Om dit geïntegreerd breed onthaal te coördineren is een medewerker nodig. Wij tekenden dan ook in op de oproep van Vlaanderen voor 2020-2025. Deze subsidie hebben we echter niet binnengehaald, gezien de middelen ontoereikend waren voor het aantal ingediende dossiers.
Het digitaal systeem werd ontwikkeld en de software werd aangekocht met de middelen van Vlaanderen 2019.
Gezien we de middelen van 2020-2025 niet binnenhaalden, maar een (deeltijds) coördinator nodig is om dit te laten draaien, beslisten alle gemeenten van de 1ste lijnszones (in Halle in zitting van 26 oktober 2020) om samen middelen vrij te maken om een haftijds medewerker aan te stellen en de kosten hieraan verbonden te verdelen op basis van het inwonersaantal.
Voor Halle komt dit neer op 7.521,85 euro, rekening houdend met een loonkost van een deeltijds medewerker van 25.000 euro/jaar.
De eerstelijnszone vzw zal eveneens een financiële inbreng doen, nodig om dit digitaal platform te laten draaien.
Wij stellen dan ook voor om de samenwerkingsovereenkomst, zoals gevoegd in bijlage, af te sluiten met de 7 gemeenten uit de eerstelijnszone en de Eerstelijnszone Zennevallei vzw.
oproep GBO: https://www.departementwvg.be/projectoproepen-ge%C3%AFntegreerd-breed-onthaal
decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018
beslissing college van burgemeester en schepenen van 27 augustus 2021
Het decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018 verplicht de lokale besturen werk te maken van een maximale toegankelijkheid van de lokale sociale hulp- en dienstverlening voor de bevolking en daarbij bijzondere aandacht te besteden aan onderbescherming.
Het lokaal bestuur dient hiervoor een Sociaal Huis uit te bouwen, dat een herkenbaar lokaal aanspreekpunt moet zijn voor burgers met betrekking tot het aanbod van lokale sociale hulp- en dienstverlening.
Vanuit dit Sociaal Huis dient, onder regie van het lokale bestuur, een samenwerkingsverband geïntegreerd breed onthaal gerealiseerd te worden dat minstens het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, het erkende centrum voor algemeen welzijnswerk en de erkende diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen omvat.
Het lokaal bestuur kan het geïntegreerd breed onthaal ook realiseren in samenwerking met andere lokale besturen.
De nodige kredieten dienen voorzien te worden bij AMJP.
De samenwerkingsovereenkomst met de andere gemeenten van de eerstelijnszone en de eerstelijnszone vzw om een geïntegreerd breed onthaal te kunnen realiseren als opdracht binnen het lokaal sociaal beleid, wordt goedgekeurd.