De impact van het coronavirus op de taxisector is zwaar. De taxisector wordt als essentieel beschouwd, dus werden de activiteiten niet stilgelegd. Daardoor kunnen taxibedrijven en verhuurdiensten van voertuigen met bestuurder (VVB) geen aanspraak maken op de hinderpremie. Toch daalde de omzet van de taxibedrijven enorm omdat o.a. de toeristische en vrijetijdssectoren en het luchthavenverkeer (gedeeltelijk) stilvielen.
Het Decreet over het Lokale Bestuur
Decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer;
Artikel 25-52 Decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het Personenvervoer over de weg (Taxidecreet);
Belastingreglement op de organisatie van het personenvervoer over de weg d.d. 17 december 2019
Decreet van 17 Juli 2020 over tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de coronacrisis
Besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, zoals vermeld in het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, naar aanleiding van de uitrol van de vaccinatiestrategiein het kader van het COVID-19 virus.
Beslissing college van burgemeester en schepenen van 27 augustus 2021.
Het nooddecreet van 17 januari 2020 verleent de gemeenten de mogelijkheid om de sector van het bezoldigd personenvervoer in een werkjaar waarin officieel een gezondheidscrisis uitgeroepen is, financieel tegemoet te komen door een vrijstelling of vermindering van de Vlaamse belastingen of retributies die zij voor hun eigen rekening mogen innen.
Uit het nooddecreet is het volgende van toepassing:
Art. 2. De gemeenten kunnen in het kader van de maatregelen die ze uitwerken om de impact van COVID-19 op de sector van het individueel bezoldigd personenvervoer te beperken en rekening houdend met de tijdelijke inactiviteit of de verminderde activiteit van de onderneming, beslissen om:
2° in afwijking van artikel 49, § 4, van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg, zoals dat van kracht was tot 1 januari 2020, een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toe te staan van de belasting die de vergunninghouder moet betalen met toepassing van artikel 43 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer, voor het aanslagjaar waarin de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid is uitgeroepen.
De gemeente bepaalt op welke manier de vergunninghouder het recht op een vrijstelling of teruggave van de retributie of belasting kan doen gelden.
Conform het decreet van 17 juli 2020, kunnen de gemeenten bijgevolg ook voor het jaar 2021 beslissen om een volledige dan wel gedeeltelijke vrijstelling dan wel terugbetaling te voorzien voor de belasting of retributie die de vergunninghouder moet betalen op basis van art. 8, § 3, van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer of op basis van artikel 49, § 4, van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg, zoals dat van kracht was tot 1 januari 2020 met toepassing van artikel 43 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer.
Het decreet was oorspronkelijk uitgevaardigd voor het werkjaar 2020, maar hield rekening dat het langer kon duren dan men verhoopte. De noodtoestand is ondertussen bij besluit van de Vlaamse Regering verlengd tot 24 oktober 2021. Ook voor 2021 kunnen de gemeenten zelf beslissen hoe ver zij gaan in het verlenen van financiële steun, afhankelijk van de noden van de sector en hun eigen budgettaire ruimte.
De gemeenteraad beslist om voor het aanslagjaar 2021, conform het decreet van 17 juli 2020 over tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de coronacrisis, de belasting op de organisatie van het personenvervoer over de weg vrij te stellen van 1 januari 2021 tot wanneer de noodtoestand niet meer wordt verlengd bij besluit van de Vlaamse Regering.