Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de stad aan actie te ondernemen om de doelstellingen vermeld in de onderstaande werven waar te maken[1]:
1. Laten we een boom opzetten
2. Verrijk je wijk
3. Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar
4. Water het nieuwe goud
[1] De doelstellingen zijn bepaald voor Vlaanderen, de stad/gemeente wordt niet aangesproken op het niet behalen van een doelstelling op gemeentelijk niveau.
Deze doelstellingen sluiten aan bij de internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Het ondertekenen van dit Pact sluit ook aan bij de ondertekening van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken.
Door het ondertekenen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact en het uitvoeren van de gewenste en mogelijke acties, heeft de stad recht op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht.
- Burgemeestersconvenant 2030
- Het Decreet Lokaal Bestuur, artikel 2: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied."
- Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-20:
"Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed)."
- Beslissing college van burgemeester en schepenen van 30 juli 2021.
Via de ondertekening van het Burgemeestersconvenant – een initiatief van de Europese Commissie – engageren steden en gemeenten zich om bij te dragen aan de Europese en regionale inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen en mens en maatschappij weerbaar te maken voor de gevolgen van de huidige en toekomstige klimaatverandering. Halle heeft het Burgemeestersconvenant 2030 ondertekend en werkt nu ook samen met de provincie aan een intergemeentelijk SECAP (Sustainable Energy and Climate Action Plan). Door middel van het Lokaal Energie- en Klimaatpact, slaan Vlaanderen en de lokale besturen de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Aan de hand van concrete en herkenbare werven wil men inzetten op krachtdadig beleid. Er wordt hierbij ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan werk te maken van concrete engagementen zoals hieronder vermeld:
Lokale besturen engageren zich om:
De Vlaamse overheid engageert zich om:
De gemeenteraad neemt de principiële beslissing om het Lokaal Energie- en Klimaatpact te ondertekenen.