Op 8 september 2020 keurde de gemeenteraad de principes goed voor een nieuw parkeerbeleid voor het binnengebied van Halle. De principes volgden uit de langetermijnvisie die de gemeenteraad op 27 juni 2017 goedkeurde en vormden de basis voor de concessieopdracht die op diezelfde gemeenteraad goedgekeurd werd.
Op 15 december 2020 keurde de gemeenteraad het retributiereglement goed dat vanaf 2021 ingaat.
De concessiehouder bezorgde ons een signalisatievoorstel. Het signalisatievoorstel voldoet aan het basisbeginsel waarvan het nieuwe parkeerbeleid uitgaat, namelijk: eenvoudig, overzichtelijk en uniform parkeerbeleid. Er wordt gestreefd naar eenvoud door zowel de parkeerregimes als de zoneringen te beperken tot een minimum. De tarifering moet overzichtelijk zijn. Daarnaast beogen we een wildgroei van verkeerssignalisatie tegen te gaan en wordt wildparkeren tegengegaan door infrastructurele ingrepen.
De hoger genoemde principes werden concreet uitgewerkt in een signalisatieplan en aanvullend politiereglement. Het aanvullend politiereglement voor de binnenstad van Halle wordt als volgt gewijzigd.
Zonale aanduiding van parkeerzones:
We stellen voor om de betalende en blauwe zones te signaleren aan de hand van aangepaste zonale verkeersborden ZE9a-ZE9a/aan de toegangs- en uitgangswegen van desbetreffende zones. Op locaties waar de zone te groot is, worden ter verduidelijking herhalingsborden aangebracht. In totaal onderscheiden we 5 zones:
Dankzij de zonale aanduiding kunnen we het aantal verkeersborden in het binnengebied van Halle fors verminderen en ontstaat er een vereenvoudiging van de signalisatie. In totaal komt dit neer op een vermindering van 400 signalisatiepalen.
Welke verkeersborden worden verwijderd?
Alle signalisatiepalen met verkeersborden E9a-b en bijpassende onderborden worden verwijderd. We streven ernaar om zoveel mogelijk de signalisatiepalen en verkeersborden te recupereren en op te nemen in onze stock.
Op Hals grondgebied zijn er 5 parkeerplaatsen voorbehouden voor hulpverleners: Molenborre (2), Slachthuisstraat (1), Possozplein (1) en Ninoofsesteenweg (1). Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersborden E9b met onderbord met opschrift “houders gemeentelijke parkeerkaart thuiszorg”. Voor hulpverleners werd er een voordeliger tarief uitgewerkt voor de aankoop van een parkeerabonnement. Om die reden stellen we voor om eveneens de signalisatie van deze 5 parkeerplaatsen te verwijderen.
In het historisch stadscentrum is op heden een parkeervrije zone van kracht. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersborden ZE1 en ZE1/ aan de toegangs- en uitgangswegen van de zone. Aangezien we alle verkeersborden E9a-E9b zullen verwijderen, wordt deze parkeervrije zone overbodig. We stellen voor om deze maatregel af te schaffen en verkeersborden ZE1 en ZE1/ te verwijderen.
Welke verkeersborden blijven staan?
Alle huidige verkeersborden E1-E3-E5-E7 in het binnengebied blijven behouden zodat het duidelijk is waar men niet mag parkeren. Dit aantal is zeer beperkt. Op alle andere locaties is de Wegcode van kracht en hoeven er geen bijkomende verkeersborden worden aangebracht. Wildparkeren worden tegengegaan door infrastructurele ingrepen.
In het binnengebied zijn er enkele locaties waar men op de berm mag parkeren. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersborden E9e met begin- en eindaanduiding. In het binnengebied zijn er drie locaties: F. Vandemaelestraat, Graankaai en Willamekaai. De laatste is een tijdelijke maatregel die van kracht is gedurende de werken van de Kanaalbruggen. Op deze locaties blijven de verkeersborden E9e behouden, maar wordt er een onderbord voorzien met opschrift “Betalend Uitgezonderd bewoners”. In totaal zijn dit een 10-tal verkeersborden.
Alle parkeerplaatsen voor personen met een handicap worden gesignaleerd door verkeersbord E9b met onderbord met rolstoelpictogram en lengteaanduiding 6 of 8 meter. Eveneens werden alle parkeerplaatsen voorzien van de nodige grondmarkering (blauwe + witte kader + rolstoelpictogram).
Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord E9b met onderbord “maximaal 30 minuten van maandag tot zaterdag van 9u tot 18u”. De concessiehouder voorziet eveneens ledbediening.
Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord E9b met onderbord met oplaadpictogram en opschrift “enkel tijdens opladen van elektrische voertuigen”. Eveneens werden deze parkeerplaatsen voorzien van de nodige grondmarkering (groene + witte kader + oplaadpictogram).
Uitrol voorzien in 2021.
In totaal zijn er 7 laad- en losplaatsen voorzien voor leveranciers. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord E9c met onderbord met opschrift “Laad- en losplaats Maximaal 15 minuten” met begin- en eindaanduiding.
We stellen voor om bijkomend een laad- en losplaats te voorzien in de V. Baetensstraat alwaar ook het parkeren voor trouwers werd voorbehouden. Deze maatregel wordt gesignaleerd met verkeersbord E9a met onderborden met opschrift “Laad- en losplaats Maximaal 15 minuten” en "Behalve op vrijdag tussen 13u en 16u en op zaterdag tussen 9u en 12u parkeerplaatsen voorbehouden voor trouwers met vergunning" met begin- en eindaanduiding.
In de V. Baetensstraat ter hoogte van het politiekantoor.
Op het Oudstrijdersplein, Minderbroederstraat, Volpestraat zijn er plooibare onderborden voorzien met opschrift “Betalend Uitgezonderd bewoners op donderdag van 5u tot 14u30”. Deze worden tweewekelijks opengezet in kader van de opstelling van de Voddekesmarkt.
Er zijn twee opties:
Op het Possozplein staan onderborden met opschrift “Betalend Uitgezonderd op donderdag van 5u tot 14u30 en op zaterdag van 5u tot 14u30”.
Er zijn twee opties:
Bewegwijzering
In afwachting van een slimme parkeergeleiding worden de bestaande verkeersborden en wegwijzers F34 naar de parkings aangepast. Hiervoor worden stickers aangekocht.
- Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer.
- Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
- Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
- Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
1.1. Zone 1 (rode zone): Straten of pleinen met het betalend parkeerregime. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersborden ZE9a en ZE9a/ max 3,5t met opschrift “betalend uitgezonderd bewoners” aan alle toegangs- en uitgangswegen van de zone en parkeerautomaten.
Tot deze zone behoren: A. Ardevelstraat, Arkenvest, V. Baetensstraat (incl. parking bufferbekken), Baron Jacquesstraat, Basiliekstraat, Beertsestraat (deel A. Demaeghtlaan-Bergensesteenweg), Beestenmarkt, Bergensesteenweg (deel Bevrijdingsplein -Basiliekstraat), Zuster Bernardastraat, Brusselsesteenweg (deel A. Demaeghtlaan - Klinkaert), Dekenstraat, Groebegrachtstraat, Leeuwenstraat, Leide (zonder parking), Meiboom, Minderbroederstraat, Molenborre, Ninoofsesteenweg (deel A. Demaeghtlaan-Beestenmarkt), Oudstrijdersplein, Poststraat, M. Senciestraat, Slachthuisstraat (incl. parking), Sint-Katharinavest, Vuurkruisenstraat (incl. parking), Joseph Possozplein, L. Theunckensstraat, L. Thevenetlaan, T. Van Ruycheveltstraat, Vanden Eeckhoudtstraat, M.-J. van den Weghestraat, Vestingstraat, Volpestraat, Vondel.
1.2. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a max 3,5t met opschrift “betalend uitgezonderd bewoners” (begin zone) op volgende locaties:
1.3. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a/ max 3,5t met opschrift “betalend uitgezonderd bewoners” (einde zone) op volgende locaties:
1.4. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a max 3,5t met opschrift “betalend uitgezonderd bewoners” (herhaling zone) op volgende locaties:
2.1. Zone 2A (groene zone): Straten of pleinen met het betalend parkeerregime. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersborden ZE9a en ZE9a/ max 3,5t met opschrift “betalend uitgezonderd bewoners” aan alle toegangs- en uitgangswegen van de zone en parkeerautomaten.
Tot deze zone behoren: A. Demaeghtlaan, Graankaai, Nederhem, Scheepswerfkaai (deel J. Michelstraat-Belsack), F. Vandemaelestraat, L. Thibautstraat, Suikerkaai, Willamekaai.
2.2. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a max 3,5t met opschrift “betalend uitgezonderd bewoners” (begin zone) op volgende locaties:
2.3. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a/ max 3,5t met opschrift “betalend uitgezonderd bewoners” (einde zone) op volgende locaties:
2.4. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a max 3,5t met opschrift “betalend uitgezonderd bewoners” (herhaling zone) op volgende locaties:
2.5. Zone 2B (groene zone – gearceerde parkings): Straten of pleinen met het betalend parkeerregime. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersborden ZE9a en ZE9a/ max 3,5t met opschrift “betalend uitgezonderd bewoners” aan alle toegangs- en uitgangswegen van de zone en parkeerautomaten.
Tot deze zone behoren: Bresweg, Parking De Bres, Parking De Leide, Parking Station (Vandenpeereboomstraat), Parking L. Thibautstraat, parkings "klaar" en parking "atletiekpiste”.
2.6. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a max 3,5t met opschrift “betalend van maandag tot vrijdag uitgezonderd bewoners” (begin zone) op volgende locaties:
2.7. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a/ max 3,5t met opschrift “betalend van maandag tot vrijdag uitgezonderd bewoners” (einde zone) op volgende locaties:
3.1. Zone 3 (gele zone): Straten of pleinen met betalend parkeerregime en specifieke regeling voor inwoners van Halle (“Hallekaart”). Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersborden ZE9a en ZE9a/ max 3,5t met opschrift “betalend van maandag tot vrijdag” aan alle toegangs- en uitgangswegen van de zone en parkeerautomaten.
Tot deze zone behoren: Parking oud stadsmagazijn (Suikerkaai), parking Nederhem en Spoorwegstraat.
3.2. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a max 3,5t met opschrift “betalend van maandag tot vrijdag” (begin zone) op volgende locaties:
3.3. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a/ max 3,5t met opschrift “betalend van maandag tot vrijdag” (einde zone) op volgende locaties:
4.1. Zone 4 (Welkomstlaan): Straten of pleinen met het betalend parkeerregime, dat pas ingang zal vinden vanaf de ingebruikname van de parkeertoren gerealiseerd door de NMBS aan het station van Halle. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersborden ZE9a en ZE9a/ max 3,5t met opschrift “betalend van maandag tot vrijdag uitgezonderd bewoners” aan alle toegangs- en uitgangswegen van de zone.
Tot deze zone behoren: Welkomstlaan (deel E. Nerincxstraat-E. Ysayestraat en deel Albertstraat-E. Ysayestraat).
Gaat pas van kracht na realisatie van de parkeertoren van de NMBS.
4.2. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a max 3,5t met opschrift “betalend van maandag tot vrijdag uitgezonderd bewoners” (begin zone) op volgende locaties:
4.3. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a/ max 3,5t met opschrift “betalend van maandag tot vrijdag uitgezonderd bewoners” (einde zone) op volgende locaties:
4.3. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a max 3,5t met opschrift “betalend van maandag tot vrijdag uitgezonderd bewoners” (herhaling zone) op volgende locaties:
5.1. Zone 5 (blauwe zone): Parkeren in blauwe zone met beperkte parkeertijd waar het gebruik van de Europees erkende parkeerschijf verplicht is. Behalve wanneer bijzondere voorwaarden zijn aangebracht op de signalisatie, is het gebruik van de parkeerschijf in de blauwe zone voorgeschreven van 09.00 u tot 18.00 u op alle dagen behalve zon- en feestdagen en 11 juli en voor een maximum parkeerduur van 2 uren. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersborden ZE9a GVIIbT en ZE9a GVIIbT/ max 3,5t met opschrift “uitgezonderd bewoners” aan alle toegangs- en uitgangswegen van de zone.
Tot deze zone behoren:
subzone 5.1.: Hooiblok, Kanaalbrugstraat, Lecocqstraat, Linnenweide, Mayenmeers, Ronde Meers, Steenkoolstraat
subzone 5.2. : Abeelenveld, Acacialaan, Albertstraat, Balthazarstraat, Biezeweide (deel Albertstraat-Brouwerijstraat), Broekborre, Dynastieplein, Edmond Nerincxstraat, E. Tinelstraat, Eikenlaan, Eizingenstraat, Goudvinkenlaan, H. Quetstroeyelaan, Halleweg (deel St.-Rochusstraat-Goudvinkenlaan), J. Petrestraat, Koning Boudewijnlaan, Koningin Elisabethlaan, Koningin Fabiolaan, Kardinaal Mercierplein, Karel Nerinckxlaan, Kluisstraat, L. Deboeckstraat, Lentelaan, Leopoldstraat, Lijsterlaan, Lindenlaan, M. Henriettesquare, Melkerijstraat, Nijvelsesteenweg (deel St.-Rochusstraat-Leopoldstraat), Nijverheidsstraat, P. Benoitstraat, Pastoor Bernaertsstraat, Prinses Paolalaan, Prins van Luiklaan, Platanenlaan, Sint-Annastraat, Servaislaan, Sint-Rochusstraat, Vandenpeereboomstraat (deel Vogelpers- Kornijkveld), Villalaan (deel Nijverheidsstraat-Lijsterlaan), Vogelpers, Werlstraat, Zomerlaan
5.2. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a GVIIbT max 3,5t met opschrift “uitgezonderd bewoners” (begin zone) op volgende locaties:
5.2. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a GVIIbT/ max 3,5t met opschrift “uitgezonderd bewoners” (einde zone) op volgende locaties:
5.3. Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord ZE9a GVIIbT max 3,5t met opschrift “uitgezonderd bewoners” (herhaling zone) op volgende locaties:
Volgende verkeerborden worden in de binnenstad verwijderd:
Volgende verkeersborden worden in de binnenstad behouden:
In de binnenstad worden er 44 parkeerplaatsen voorbehouden voor kort parkeren (shop en go).
De maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord E9b met onderbord met opschrift "max. 30 minuten van maandag tot zaterdag van 9u tot 18u" op volgende locaties:
Nummer | Straat | Huisnummer |
1 | Brusselsesteenweg | 45 |
2 | Brusselsesteenweg | 9 |
3 | Ninoofsesteenweg | 63 |
4 | Ninoofsesteenweg | 63 |
5 | Ninoofsesteenweg | 8 |
6 | Ninoofsesteenweg | 8 |
7 | Beestenmarkt | 7 |
8 | Beestenmarkt | 7 |
9 | Beestenmarkt | 9 |
10 | Beestenmarkt | 9 |
11 | Beestenmarkt | 9 |
12 | Volpestraat | 42/44 |
13 | Louis Theunckensstraat | 16 (hoek Oudstrijdersplein) |
14 | Louis Theunckensstraat | 4 |
15 | Louis Theunckensstraat | 2 |
16 | Bergensesteenweg | 60 |
17 | Bergensesteenweg | 60 |
18 | Bergensesteenweg | 60 |
19 | Vandenpeereboomstraat | 8 |
20 | Vandenpeereboomstraat | 8 |
21 | Vandenpeereboomstraat | 60 |
22 | Sint Rochusstraat | 131 |
23 | Sint Rochusstraat | 131 |
24 | Sint Rochusstraat | 126 |
25 | Sint Rochusstraat | 128 |
26 | Sint Rochusstraat | 24 |
27 | Vuurkruisenstraat | 11 |
28 | Vuurkruisenstraat | 11 |
29 | Molenborre | 30 |
30 | Molenborre | 30 |
31 | Molenborre | 30 |
32 | Basiliekstraat | 139 |
33 | Basiliekstraat | 139 |
34 | Bergensesteenweg | 97 |
35 | Bergensesteenweg | 97 |
36 | Victor Baetensstraat | 13 |
37 | Victor Baetensstraat | 13 |
38 | Possozplein | 2 |
39 | Possozplein | 2 |
40 | Possozplein | 2 |
41 | Meiboom | 13 |
42 | Meiboom | 15 |
43 | Vanden Eeckhoudtstraat | 40 |
44 | Vanden Eeckhoudtstraat | 38 |
In de binnenstad wordt één bijkomende laad- en los parkeerplaats voorzien in de V. Baetensstraat. Dit brengt ons op een totaal van 8 parkeerplaatsen voorbehouden voor het laden en lossen:
Deze maatregel wordt gesignaleerd door verkeersbord E9c met onderbord met opschrift “Laad- en losplaats Maximaal 15 minuten” met begin- en eindaanduiding. Met uitzondering van de parkeerplaats in de V. Baetensstraat. Deze maatregel wordt gesignaleerd met verkeersbord E9a met onderborden met opschrift “Laad- en losplaats Maximaal 15 minuten” en "Behalve op vrijdag tussen 13u en 16u en op zaterdag tussen 9u en 12u parkeerplaatsen voorbehouden voor trouwers met vergunning" met begin- en eindaanduiding.
In afwachting van een slimme parkeergeleiding worden de bestaande verkeersborden en wegwijzers F34 naar de parkings aangepast.
Een afschrift van dit aanvullend politiereglement zal worden overgemaakt aan de bevoegde instanties en zal ter kennis worden gegeven aan de gouverneur en tevens zal worden voorzien in de voorgeschreven bekendmaking.