Er was sluipverkeer in Kesterbeekbos, vooral ’s morgens in de richting van Krabbos naar de Winkelaar. De klachten over het vele verkeer in deze straat worden bevestigd door de metingen door de poltiezone.
Met als doel om sluipverkeer te weren werd in de Haakstraat bij wijze van proef eenrichtingsverkeer ingesteld.
Het eenrichtingsverkeer werd geëvalueerd.
Er werd een bevraging bij de omwonenden georganiseerd. We hebben een enquêteformulier gepost in alle bussen in de Hallerbosstraat tussen de Arenbergstraat en Kapittel, Kleinheide, Plattesteen, Kapittel en Kesterbeekbos. Mensen konden ons een ingevuld formulier terugbezorgen of konden ook digitaal reageren.
Er hebben 20 mensen via het digitale platform geantwoord. 11 hiervan hebben positief geantwoord en willen de huidige situatie bestendigen, 4 mensen willen verder gaan en de straat in beide richtingen afsluiten en 7 willen de straat terug openstellen in beide richtingen, al dan niet met een systeem van uitgezonderd plaatselijk verkeer.
Bij de vrije reacties of per brief teruggestuurde formulieren in november zien we dat 3 respondenten vragen om de straat eenrichting te behouden, 4 kiezen om terug open te stellen en een persoon vraagt om uitgezonderd plaatselijk verkeer in te voeren met UPV of indien dit niet lukt te sluiten in beide richtingen. Merk op dat een aantal respondenten niet uit Halle komen of niet uit de buurt.
Voor de volledigheid hebben we ook reacties van mensen in mei toegevoegd. Hier was de overgrote meerderheid voor het invoeren van uitgezonderd plaatselijk verkeer. Merk op dat dezelfde namen hier vaak terugkomen en dat slechts een minderheid van Halle is. Een aantal mensen hebben zowel in mei als in november gereageerd.
We weten niet in hoeverre mensen via beide kanalen gereageerd hebben.
De bedoeling was om metingen voor en na uit te voeren, maar deze zijn uiteindelijk niet of onvoldoende uitgevoerd. De coronacrisis laat niet toe om data te verzamelen die vergeleken kunnen worden.
De belangrijkste redenen om pro maatregel te zijn is de leefbaarheid en de verhoogde veiligheid in het algemeen en het weren van het sluipverkeer in het bijzonder. De reden waarom mensen tegen zijn is de omrijfactor. Van diegene die tegen zijn stellen een aantal mensen uitgezonderd plaatselijk verkeer voor.
Er zijn ook ecologische voordelen. Aangezien de ochtendspits geweerd wordt heeft dit een positief effect op de paddentrek.
Aangezien Beersel het eenrichtingsverkeer wil behouden (beslist beleid in Beersel), een meerderheid van de respondenten pro is, er heel wat voordelen zijn aan het afsluiten van de straat, en dit een intergemeentelijke beslissing is stellen we voor om de proefopstelling definitief te maken.
Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer.
- Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
- Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
- Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
- Beslissing college van burgemeester en schepenen van 18 december 2020.
In de Haakstraat wordt het beperkt eenrichtingsverkeer bevestigd met als toegelaten rijrichting in de richting van het Kapittel.
Deze maatregel zal gesignaleerd worden door het aanbrengen van een verkeersbord F19 met onderbord M5 en een verkeersbord C1 met onderbord M3 in de Haakstraat en verkeersbord F45 in Kesterbeekbos ter hoogte van het Krabos.